Χειμερινοί Ολυμπιακοί: Η Κίνα προειδοποιεί τους αθλητές να μην μιλήσουν για πολιτική στους αγώνες

Χειμερινοί Ολυμπιακοί: Η Κίνα προειδοποιεί τους αθλητές να μην μιλήσουν για πολιτική στους αγώνες Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Οι ξένοι αθλητές που θα μετάσχουν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τιμωρία αν με δηλώσεις τους παραβιάσουν την κινεζική νομοθεσία, προειδοποίησε μέλος της οργανωτικής επιτροπής. 

«Κάθε τρόπος έκφρασης που συνάδει με το Ολυμπιακό πνεύμα είμαι σίγουρος ότι θα προστατευθεί», δήλωσε ο Γιανγκ Σου, αναπληρωτής γενικός διευθυντής διεθνών σχέσεων στην οργανωτική επιτροπή του Πεκίνου. «Κάθε συμπεριφορά ή λόγος που είναι ενάντια στο Ολυμπιακό πνεύμα, ιδιαίτερα ενάντια στους κινεζικούς νόμους και κανονισμούς, υπόκειται σε συγκεκριμένη τιμωρία», συμπλήρωσε. 

Σε γενικές γραμμές, η στάση της Κίνας συνάδει με τον κανόνα της ΔΟΕ κατά της πολιτικής διαμαρτυρίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε ανακοινώσει και πέρυσι, πριν από τη διοργάνωση στο Τόκιο, ότι θα τιμωρούνται οι αθλητές που θα κάνουν διαμαρτυρίες. 

Όμως, ο κανόνας στην Κίνα φαίνεται λίγο πιο αυστηρός από εκείνον της ΔΟΕ, κάτι που εγείρει ερωτήματα για το πώς το Πεκίνο σχεδιάζει να τον ερμηνεύσει και να τον εφαρμόσει, σημειώνει η Washington Post. Ο κανόνας 50 του Ολυμπιακού χάρτη απαγορεύει «κάθε διαμαρτυρία ή πολιτική, θρησκευτική ή φυλετική προπαγάνδα» στους Ολυμπιακούς αγώνες. 

Στην Κίνα, οι επικριτές της κυβέρνησης συχνά καταδικάζονται σε φυλάκιση για πολιτικές διαμαρτυρίες ή για σχόλια που έκαναν στα social media. Αν και θεωρείται απίθανο το Πεκίνο να διακινδυνεύσει να προκαλέσει διεθνή οργή τιμωρώντας αυστηρά κάποιο αθλητή των Ολυμπιακών αγώνων, ο Γιανγκ Σου αρνήθηκε να απαντήσει ερώτηση για το ποια είναι η μέγιστη ποινή για πολιτική διαμαρτυρία στη διοργάνωση. 

Συμπλήρωσε ότι «ειδικά τμήματα» θα αξιολογούν την τιμωρία των αθλητών που παραβιάζουν την απαγόρευση πολιτικών διαμαρτυριών. «Νομίζω ότι οι αθλητές που μετέχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες πρέπει να ακολουθούν το πνεύμα και τις απαραίτητες προϋποθέσεις που θέτει ο Ολυμπιακός χάρτης. Η πολιτικοποίηση του αθλητισμού είναι ένα από τα ζητήματα στα οποία είναι αντίθετος ο Ολυμπιακός χάρτης», δήλωσε ακόμη. 

«Να μην μιλήσουν οι αθλητές»

Στο μεταξύ και ομιλητές σεμιναρίου που διοργάνωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προειδοποίησαν τους αθλητές που θα πάνε στο Πεκίνο να μην μιλήσουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, για τη δική τους ασφάλεια. 

«Συμβουλεύουμε τους αθλητές να μην μιλήσουν. Θέλουμε να αγωνιστούν και να χρησιμοποιήσουν τις φωνές τους όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους», δήλωσε ο Ρομπ Κόλερ, γενικός διευθυντής της του κινήματος Global Athlete. 

«Οι κινεζικοί νόμοι είναι πολύ ασαφείς για κατηγορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δίωξη κατά της ελευθερίας της έκφρασης», επεσήμανε η Γιακί Γουάνγκ, ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Οι άνθρωποι μπορεί να κατηγορηθούν επειδή ξεκίνησαν διαπληκτισμό ή προκάλεσαν προβλήματα. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ειρηνικά, επικριτικά σχόλια», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το Reuters.  

Ζητήματα ασφαλείας σε εφαρμογή


Παράλληλα, το Citizen Lab ανέφερε την Τρίτη ότι η εφαρμογή που απαιτείται να κατεβάσουν οι μετέχοντες στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες, για την παρακολούθηση της υγείας τους, έχει προβλήματα ασφαλείας που κάνουν ευάλωτα τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Επίσης, ο κώδικας της εφαρμογής περιλαμβάνει μια λίστα με πολιτικές λέξεις κλειδιά και λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες να αναφέρουν πολιτικά ευαίσθητο περιεχόμενο, σύμφωνα με το Citizen Lab. 

Εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής δήλωσε ότι δεν έχουν γνώση για τη λίστα με πολιτικές λέξεις κλειδιά και ότι θα εξετάσουν το ζήτημα. Συμπλήρωσε ότι εργάζονται για να διορθώσουν τα όποια προβλήματα ασφαλείας της εφαρμογής. 

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η στιγμή της εισόδου των Αντετοκούνμπο – Ντρισμπιώτη και της ελληνικής αποστολής στον Σικουάνα

Αθλητισμός / Ολυμπιακοί Αγώνες: Η στιγμή της εισόδου των Αντετοκούνμπο – Ντρισμπιώτη και της ελληνικής αποστολής στον Σηκουάνα

Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, μαζί με την υπόλοιπη ελληνική αποστολή, πρωταγωνίστησαν στην αρχή της τελετής έναρξης
LIFO NEWSROOM
Ολυμπιακοί Αγώνες: Αντετοκούνμπο και Εθνική Μπάσκετ με πούλμαν στο Παρίσι λόγω του σαμποτάζ στα τρένα

Αθλητισμός / Ολυμπιακοί Αγώνες: Αντετοκούνμπο και Εθνική Μπάσκετ με πούλμαν στο Παρίσι λόγω του σαμποτάζ στα τρένα

Λίγες ώρες πριν την Τελετή Έναρξης - Η Εθνική Μπάσκετ εδρεύει στη Λιλ όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες του ομίλου της και βρίσκεται ήδη καθ' οδόν για Παρίσι
LIFO NEWSROOM
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οδηγός επιβίωσης για αρχάριους και μη από την Έλενα Μπουζαλά

Αθλητισμός / Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οδηγός επιβίωσης για αρχάριους και μη

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Έλενα Μπουζαλά που έχει καλύψει ήδη τέσσερις διοργανώσεις και ετοιμάζεται για την πέμπτη απαντά σε όλες μας τις ερωτήσεις: τα all time classic αθλήματα, οι φετινές πιθανές ανατροπές, τα «σιγουράκια» της ελληνικής αποστολής, οι εκπλήξεις και πώς είναι τελικά να ζεις τους Ολυμπιακούς Αγώνες από τόσο κοντά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ