Χειμερινοί Ολυμπιακοί: Η Βαλίεβα λέει ότι το θετικό δείγμα μπορεί να οφείλεται στα φάρμακα του παππού της

Χειμερινοί Ολυμπιακοί: Η Βαλίεβα λέει ότι το θετικό δείγμα μπορεί να οφείλεται στα φάρμακα του παππού της Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Καμίλα Βαλίεβα υποστήριξε ότι το θετικό δείγμα της σε απαγορευμένη ουσία μπορεί να οφείλεται σε φάρμακα για την καρδιά που παίρνει ο παππούς της. 

Αυτό ήταν ένα από τα επιχειρήματα που προέβαλε η πλευρά της Ρωσίδας πρωταθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ ενώπιον του CAS, το οποίο χθες της επέτρεψε να συνεχίσει να μετέχει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου

Ο Ντένις Όσβαλντ, πρόεδρος της πειθαρχικής επιτροπής της ΔΟΕ, δήλωσε ότι η Βαλίεβα υποστήριξε στην ακρόαση του CAS ότι υπήρξε ένα μπέρδεμα. «Το επιχείρημά της ήταν ότι αυτή η μόλυνση συνέβη με προϊόν που έπαιρνε ο παππούς της», δήλωσε ο Όσβαλντ. 

Η δικηγόρος της 15χρονης αθλήτριας, Άννα Κοζμέκο, ανέφερε αυτό το επιχείρημα κατά τη διάρκεια της ακρόασης του Διεθνούς Αθλητικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την Pravda. 

«Μπορεί να υπάρχουν εντελώς διαφορετικοί τρόποι για το πώς μπήκε στον οργανισμό της. Για παράδειγμα, ο παππούς της ήπιε κάτι από ένα ποτήρι, έμεινε σάλιο σε αυτό, το ποτήρι με κάποιο τρόπο αργότερα χρησιμοποιήθηκε από την αθλήτρια. Ή το φάρμακο έμεινε σε κάποια επιφάνεια, παρέμειναν ίχνη, και η αθλήτρια το ήπιε», είπε η δικηγόρος, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα. 

Η υπερασπιστική γραμμή της 15χρονης αποκαλύφθηκε την ώρα που υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις τόσο για την απόφαση του CAS να επιτρέψει στην Βαλίεβα να αγωνιστεί στο ατομικό γυναικών, όσο και για την αντίδραση της ΔΟΕ σε αυτό. 

Πρόκειται για μία κατάσταση άνευ προηγουμένου, αφού οι αθλήτριες που μετέχουν σήμερα στο ατομικό γυναικών του καλλιτεχνικού πατινάζ- αγώνισμα που ολοκληρώνεται την Πέμπτη- ξέρουν ότι δεν θα γίνει τελετή απονομής μεταλλίων σε περίπτωση που η Βαλίεβα είναι ανάμεσα στις τρεις πρώτες

Επίσης, στο Πεκίνο δεν θα απονεμηθούν ούτε τα μετάλλια για το ομαδικό του καλλιτεχνικού πατινάζ, επειδή η 15χρονη ήταν ανάμεσα στους Ρώσους αθλητές που κατέκτησαν το χρυσό. Οι συναθλητές της, όπως και οι Αμερικανοί και οι Ιάπωνες που πήραν τη δεύτερη και την τρίτη θέση θα πρέπει να περιμένουν να τελεσιδικήσει η υπόθεση ντόπινγκ της Βαλίεβα προτού πάρουν τα μετάλλιά τους. «Θέλουμε να δώσουμε το μετάλλιο στον σωστό άνθρωπο», είπε ο Όσβαλντ υπεραμυνόμενος της απόφασης της ΔΟΕ. 

Δεν έχει αναλυθεί το δεύτερο δείγμα

Η Καμίλα Βαλίεβα είχε περάσει έλεγχο αντιντόπινγκ στο ρωσικό πρωτάθλημα, στις 25 Δεκεμβρίου. Στο πρώτο δείγμα της εντοπίστηκε η απαγορευμένη ουσία trimetazidine, όμως αυτό αποκαλύφθηκε μόλις στις 8 Φεβρουαρίου, αφότου δηλαδή είχε αγωνιστεί στο ομαδικό και είχε γίνει η πρώτη γυναίκα που πετυχαίνει τετραπλό άλμα σε Ολυμπιακούς αγώνες. 

Χθες, το CAS επέτρεψε στη 15χρονη να συνεχίσει να αγωνίζεται στο Πεκίνο, συμφωνώντας με την απόφαση της ρωσικής υπηρεσίας αντιντόπινγκ (RUSADA) να άρει τον προσωρινό αποκλεισμό που της επιβλήθηκε όταν έγινε γνωστό το θετικό αποτέλεσμα του δείγματος. Όμως, το CAS δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης ντόπινγκ, κάτι που αναμένεται να πάρει καιρό. Για αυτό τον λόγο η ΔΟΕ επέλεξε να μην απονείμει τα μετάλλια στα αγωνίσματα που μετέχει η 15χρονη, αφού σε περίπτωση που κριθεί ότι παραβίασε τους κανονισμούς ντόπινγκ θα τα χάσει. 

Ο Ντένις Όσβαλντ αποκάλυψε επίσης ότι ακόμη δεν έχει αναλυθεί το δεύτερο δείγμα της Βαλίεβα. Στους ελέγχους αντιντόπινγκ, λαμβάνονται δύο δείγματα από τους αθλητές. Αν το πρώτο είναι θετικό, το εργαστήριο πρέπει να ενημερώσει την αρμόδια αρχή- τη RUSADA στην προκειμένη περίπτωση- αλλά χρειάζεται η ανάλυση του δεύτερου δείγματος για να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει παράβαση των κανονισμών αντιντόπινγκ. 

Ένας αθλητής μπορεί να παραιτηθεί του δικαιώματος ανάλυσης του δεύτερου δείγματος, αλλά αυτό συνεπάγεται ότι αποδέχεται πως παραβίασε τους κανονισμούς αντιντόπινγκ. Σε διαφορετική περίπτωση, η πειθαρχική διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει μόνο όταν έχουν αναλυθεί και τα δύο δείγματα. 

«Πολύ δύσκολες ημέρες» 

«Οι τελευταίες ημέρες ήταν πολύ δύσκολες για εμένα. Είναι σαν να μην έχω άλλα συναισθήματα. Είμαι χαρούμενη, αλλά την ίδια στιγμή είμαι συναισθηματικά κουρασμένη», δήλωσε η Καμίλα Βαλίεβα τη Δευτέρα, μετά την απόφαση του CAS. 

«Είναι δάκρυα χαράς και λίγο λύπης. Αλλά σαφώς είμαι χαρούμενη που μετέχω στους Ολυμπιακούς αγώνες. Θα βάλω τα δυνατά μου για να εκπροσωπήσω τη χώρα μου. Προφανώς, αυτό είναι ένα στάδιο που πρέπει να υπομείνω», συμπλήρωσε μιλώντας σε ρωσικό κανάλι, ενώ τόνισε πόσο σημαντική ήταν η υποστήριξη που έχει λάβει από τον κόσμο αυτό το διάστημα. «Νόμιζα ότι ήμουν μόνη, αλλά οι πιο στενοί φίλοι και η οικογένειά μου δεν θα με εγκαταλείψουν ποτέ», πρόσθεσε η 15χρονη. 
 

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών. Δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για την συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ