Ο σπουδαιότερος πρωταθλητής της πάλης σούμο, ο Hakuho, αναμένεται να αποσυρθεί από την ενεργό δράση μετά από περισσότερες από 1.000 νίκες.

 

Αναρριχήθηκε στην κορυφή της πάλης σούμο αφού έφτασε στην Ιαπωνία από την πατρίδα του τη Μογγολία σε ηλικία 15 ετών.

 

Ο 36χρονος σήμερα, Hakuho, ταλαιπωρείται από έναν επίμονο τραυματισμό στο γόνατό του και η αρμόδια ομοσπονδία του έχει ήδη στείλει προειδοποίηση για «απουσίες λόγω τραυματισμών».

 

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Hakuho κατέγραψε περισσότερους τίτλους, νίκες και πρωταθλήματα από οποιονδήποτε άλλο παλαιστή στην ιστορία του αθλήματος.

 

Η συνταξιοδότησή του αφήνει μόνο έναν παλαιστή στην υψηλότερη βαθμολογία yokozuna.

 

Ο Hakuho έκανε το ντεμπούτο του το 2001 και προήχθη σε yokozuna έξι χρόνια αργότερα. Είναι γνωστός για το ευρύτατο επιθετικό του στυλ και του αποδίδεται η είσοδος νέου κοινού στο άθλημα.

 

Όμως, η πάλη έχει το δικό της κόστος και ο Hakuho έπρεπε να υποβληθεί σε επέμβαση στο δεξί γόνατο νωρίτερα φέτος.

 

Έλαβε μια προειδοποίηση τον περασμένο Νοέμβριο από το Συμβούλιο Διαβούλευσης Yokozuna, το οποίο είπε ότι τυχόν μελλοντικές απουσίες του από τουρνουά θα μπορούσαν να τους αναγκάσουν να τον αποσύρουν.

 

Αφού κέρδισε το 45ο τουρνουά τον Ιούλιο, ο παλαιστής είπε στην ιαπωνική τηλεόραση NHK ότι η φυσική του κατάσταση δεν ήταν καλή και ότι θα σκεφτόταν ιδιαίτερα τα επόμενα βήματα στην καριέρα του.

 

Ο Hakuho απέκτησε ιαπωνική υπηκοότητα το 2019, κάτι που του δίνει το δικαίωμα να έχει τη δική του σχολή παλαιστών στο μέλλον.

 

Έχει πει ο ίδιος εξάλλου, ότι η εκπαίδευση παλαιστών θα ήταν ένας τρόπος να δείξει την ευγνωμοσύνη του στο άθλημα.

 

Με πληροφορίες του BBC