Μπορεί ο Τζόρτζιο Κιελίνι να μην εκτέλεσε πέναλτι στον τελικό του Euro 2020, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο βοήθησε με άλλο τρόπο την Ιταλία να αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης «παρεμβαίνοντας» σε αυτή τη διαδικασία. 

 

Ο αρχηγός της Ιταλίας παραδέχθηκε ότι έριξε την… κατάρα Κιρικότσο στον Μπουκάγιο Σάκα, τη στιγμή που ο Άγγλος ετοιμαζόταν να εκτελέσει το πέναλτι, το οποίο έπιασε ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, χαρίζοντας τον τίτλο στη «σκουάντρα ατζούρα». 

 

Στα social media κυκλοφόρησε βίντεο στο οποίο ο Κιελίνι φαίνεται να μουρμουράει κάτι τη στιγμή που μαζί με τους συμπαίκτες του παρακολουθούσε με αγωνία τον Σάκα να κάνει τα πρώτα βήματα για την εκτέλεση του πέναλτι. Πολλοί είπαν ότι ξεστόμισε τη λέξη «Κιρικότσο».

 

 

Ο ίδιος ο Τζόρτζιο Κιελίνι επιβεβαίωσε γελώντας στο ESPN ότι είπε τη... μαγική λέξη στην κρίσιμη στιγμή.

 

 

Πρόκειται για έναν ποδοσφαιρικό μύθο που ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘80, με εμπνευστή τον θρυλικό Αργεντινό προπονητή Κάρλος Μπιλάρδο. 

 

Την εποχή που ήταν προπονητής της Εστουδιάντες, παρατήρησε ότι ένας φανατικός υποστηρικτής της ομάδας- που λεγόταν Κιρικότσο- ήταν πάντα παρών στις προπονήσεις όταν τραυματίζονταν ένας παίκτης. 

 

Λέγεται ότι ο Μπιλάρδο πλήρωσε τον Κιρικότσο προκειμένου να παρακολουθεί όλες τις αντίπαλες ομάδες, με την ελπίδα ότι θα τους φέρει κακοτυχία. Εκείνη τη χρονιά η Εστουδιάντες αναδείχθηκε πρωταθλήτρια χάνοντας μόνο ένα παιχνίδι σε όλη τη σεζόν, από τη μοναδική ομάδα που δεν είχε παρακολουθήσει ο Κιρικότσο, σύμφωνα με την Corriere della Sera. 

 

Κάπως έτσι ξεκίνησε ο μύθος και ακόμη και σήμερα ποδοσφαιριστές θυμούνται το όνομα αυτό όταν θέλουν να γρουσουζέψουν τους αντιπάλους, ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές, όπως η εκτέλεση πέναλτι.