Εστία «υπερμετάδοσης» του κορωνοϊού ο τελικός του Euro 2020- Τα επίσημα στοιχεία για τα κρούσματα

Εστία «υπερμετάδοσης» του κορωνοϊού ο τελικός του Euro 2020- Τα επίσημα στοιχεία για τα κρούσματα Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο τελικός του Euro 2020 στο Γουέμπλεϊ τον προηγούμενο μήνα ήταν γεγονός «υπερμετάδοσης» του κορωνοϊού, λόγω του επιπέδου των μολύνσεων που καταγράφηκαν εντός ή γύρω του γηπέδου εκεινη την ημέρα. 

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, 2.295 άνθρωποι πιθανόν ήταν μολυσματικοί και άλλοι 3.404 πιθανόν μολύνθηκαν στο ματς της 11ης Ιουλίου, ανάμεσα στην Αγγλία και την Ιταλία, με μεγάλη θριαμβεύτρια τη σκουάντρα ατζούρα. «Ο τελικός ήταν γεγονός υπερμετάδοσης», ανέφερε χαρακτηριστικά η εφημερίδα Times. 

Στις κερκίδες του Γουέμπλεϊ βρέθηκαν την ημέρα του τελικού περίπου 67.000 φίλαθλοι. «Το Euro 2020 ήταν ένα ξεχωριστό γεγονός και είναι απίθανο να δούμε παρόμοιο αντίκτυπο σε ό,τι αφορά τα κρούσματα κορωνοϊού σε μελλοντικές εκδηλώσεις», δήλωσε η Τζένιφερ Σμιθ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας. 

«Όμως, τα στοιχεία μας δείχνουν πόσο εύκολα μπορεί να εξαπλωθεί ο ιός όταν υπάρχει στενή επαφή και αυτό θα πρέπει να είναι μία προειδοποίηση για όλους μας, καθώς προσπαθούμε να επιστρέψουμε προσεκτικά σε μία κανονικότητα», συμπλήρωσε. 

Άλλες δοκιμαστικές εκδηλώσεις που έγιναν στη Βρετανία σε μία περίοδο τεσσάρων μηνών έδειξαν πολύ λιγότερα θετικά τεστ και τα στοιχεία είτε συμβάδιζαν είτε ήταν χαμηλότερα από τον εθνικό μέσο όρο. 

Στο βρετανικό Γκραν πρι της Formula 1, στο Σίλβερστοουν, που τον προηγούμενο μήνα προσέλκυσε 350.000 ανθρώπους σε τρεις ημέρες, καταγράφηκαν 585 κρούσματα. Από αυτές τις περιπτώσεις, 343 θεωρείται πιθανό ότι ήταν ήδη μολυσματικοί τις ημέρες του αγώνα και οι υπόλοιποι πιθανολογείται ότι μολύνθηκαν τότε. 

Στο Γουίμπλεντον, το οποίο παρακολούθησαν από κοντά συνολικά περίπου 300.000 άνθρωποι τις δύο εβδομάδες του τουρνουά, καταγράφηκαν 881 κρούσματα. 

«Δείξαμε ότι μπορούν να ξαναρχίσουν με ασφάλεια αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά είναι σημαντικό οι άνθρωποι να παραμένουν προσεκτικοί όταν βρίσκονται σε χώρους με μεγάλο συνωστισμό», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Όλιβερ Ντάουντεν. 

«Προκειμένου να κρατήσουμε την ποδοσφαιρική σεζόν, τα θέατρα και τις συναυλίες ασφαλή και με πλήρη χωρητικότητα αυτό τον χειμώνα, καλώ τους λάτρεις του αθλητισμού, της μουσικής και του πολιτισμού να εμβολιαστούν γιατί αυτός είναι ο ασφαλής τρόπος για να έχουμε ξανά μεγάλες εκδηλώσεις», συμπλήρωσε. 

Με πληροφορίες από Reuters
 

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η στιγμή της εισόδου των Αντετοκούνμπο – Ντρισμπιώτη και της ελληνικής αποστολής στον Σικουάνα

Αθλητισμός / Ολυμπιακοί Αγώνες: Η στιγμή της εισόδου των Αντετοκούνμπο – Ντρισμπιώτη και της ελληνικής αποστολής στον Σηκουάνα

Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, μαζί με την υπόλοιπη ελληνική αποστολή, πρωταγωνίστησαν στην αρχή της τελετής έναρξης
LIFO NEWSROOM
Ολυμπιακοί Αγώνες: Αντετοκούνμπο και Εθνική Μπάσκετ με πούλμαν στο Παρίσι λόγω του σαμποτάζ στα τρένα

Αθλητισμός / Ολυμπιακοί Αγώνες: Αντετοκούνμπο και Εθνική Μπάσκετ με πούλμαν στο Παρίσι λόγω του σαμποτάζ στα τρένα

Λίγες ώρες πριν την Τελετή Έναρξης - Η Εθνική Μπάσκετ εδρεύει στη Λιλ όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες του ομίλου της και βρίσκεται ήδη καθ' οδόν για Παρίσι
LIFO NEWSROOM
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οδηγός επιβίωσης για αρχάριους και μη από την Έλενα Μπουζαλά

Αθλητισμός / Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οδηγός επιβίωσης για αρχάριους και μη

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Έλενα Μπουζαλά που έχει καλύψει ήδη τέσσερις διοργανώσεις και ετοιμάζεται για την πέμπτη απαντά σε όλες μας τις ερωτήσεις: τα all time classic αθλήματα, οι φετινές πιθανές ανατροπές, τα «σιγουράκια» της ελληνικής αποστολής, οι εκπλήξεις και πώς είναι τελικά να ζεις τους Ολυμπιακούς Αγώνες από τόσο κοντά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ