Euro 2020: Επίσημη διαμαρτυρία ΕΠΟ στην UEFA για το σκέτο «Μακεδονία» στη φανέλα της Βόρειας Μακεδονίας

Επίσημη διαμαρτυρία Αυγενάκη και ΕΠΟ στην UEFA για την φανέλα της Βόρειας Μακεδονίας Facebook Twitter
Twiiter
0

Η παρουσία του εμβλήματος με την ένδειξη FFM (Football Federation of Macedonia), χωρίς δηλαδή το Βόρεια, στη φανέλα της Βόρειας Μακεδονίας εν όψει Euro 2020 έφερε την αντίδραση της ΕΠΟ αλλά και του υπουργείου Αθλητισμού που προχώρησαν σε σχετική ενημέρωση.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως αποστάλθηκε επιστολή στην UEFA, ενώ τονίζεται ότι «οποιοσδήποτε άλλος αυθαίρετος αυτοπροσδιορισμός της είναι εκτός των παγκοσμίως ισχυόντων κανονιστικών πλαισίων και κατ' επέκταση εκτός πραγματικότητας».

Σχόλιο έκανε και ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Θόδωρος Ζαγοράκης, που μιλώντας στον Metropolis 95,5 είπε ότι «πηγαίνω αμέσως στην UEFA. Πρόκειται για αδιανόητη πρόκληση. Η ΕΠΟ θα παρέμβει δυναμικά».

Επίσημη διαμαρτυρία Αυγενάκη και ΕΠΟ στην UEFA για την φανέλα της Βόρειας Μακεδονίας Facebook Twitter

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΠΟ

«Αγαπητοί συνάδελφοι, Σας ενημερώνουμε ότι με αφορμή ανάρτηση του προέδρου της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας Μουάμεντ Σεϊντίνι σε προσωπικό του λογαριασμό στα social media, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία επισημαίνει τα εξής: Είναι από λυπηρό έως εξοργιστικό να ανακύπτουν εκ του μη όντος ζητήματα που έχουν διευθετηθεί από διεθνείς συμβάσεις, με ευκαιρία την έναρξη του EURO 2020 και τη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στη διοργάνωση. Η ΔΟΕ και όλες οι διεθνείς αθλητικές συνομοσπονδίες, μηδέ των ποδοσφαιρικών εξαιρουμένων, έχουν αναγνωρίσει ως μέλος τους την Βόρεια Μακεδονία και οποιοσδήποτε άλλος αυθαίρετος αυτοπροσδιορισμός της είναι εκτός των παγκοσμίως ισχυόντων κανονιστικών πλαισίων και κατ' επέκταση εκτός πραγματικότητας. Σας ενημερώνουμε ότι η ΕΠΟ απέστειλε και σχετική επιστολή προς την UEFA».

Το υπουργείο Αθλητισμού ζητά να γίνει χρήση της ορθής εθνικής συντομογραφίας/ακρωνυμίου «NM» ή «RNM» της Βόρειας Μακεδονίας

Επείγουσα επιστολή προς τον Πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, που κοινοποιήθηκε στον Γενικό Γραμματέα, Θόδωρο Θεοδωρίδη, έστειλε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης για το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας. Ο Αυγενάκης ζητά να γίνει χρήση της ορθής εθνικής συντομογραφίας/ακρωνυμίου «NM» ή «RNM» της Βόρειας Μακεδονίας κατά τη διάρκεια του Euro και να μην χρησιμοποιηθεί ο κωδικός χωρών του Διεθνή Οργανισμού Τυποποίησης (ISO).

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού υπογραμμίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν καθορίζει συντομεύσεις / ακρωνύμια για τη χώρα της Βόρειας Μακεδονίας, ωστόσο η διεθνώς παγιωμένη πρακτική επιβάλλει να αντανακλάται το ακριβές όνομα κάθε χώρας στις συντομεύσεις/ακρωνύμια. Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης, επισημαίνει ότι δεν έχει ακόμα τροποποιηθεί η ονομασία της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ζητά την παρέμβαση της UEFA. Τέλος, ο Υφυπουργός Αθλητισμού ενημερώνει την UEFA ότι αντίστοιχη επιστολή απέστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουχάρ Οσμάνι.

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM