Ένα δέντρο για κάθε γκολ: 18χρονος παραδίδει μαθήματα οικολογίας και καλεί τη FIFA σε σύμπραξη

Ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής αποζητά την προσοχή της FIFA, αλλά όχι για τις αθλητικές του ικανότητες Facebook Twitter
Φωτ. Instagram/trees4goals
0

18χρονος ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής από την Κένυα καλεί Ρονάλντο, Μέσι και Νεϊμάρ να αφήσουν για λίγο την μπάλα ποδοσφαίρου και να πιάσουν ένα φτυάρι ώστε να ενισχύουν της προσπάθειας αναδάσωσης.  

Όταν ο Λεσιέν Μουτουνκέι σκοράρει ένα γκολ, φυτεύει 11 δέντρα, ένα για κάθε μέλος της ομάδας του, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη μαζική αποψίλωση στη χώρα του. 

«Το ποδόσφαιρο είναι παγκόσμιο παιχνίδι και η κλιματική αλλαγή είναι παγκόσμιο πρόβλημα» λέει ο νεαρός στο CNN. «Έχει τη δύναμη να ενώνει, συνδέει, διδάσκει και εμπνέει τη γενιά μου ώστε να δημιουργήσει ένα πιο ασφαλές, πιο πράσινο μέλλον». 

Το 2018, η δασική κάλυψη της Κένυας ήταν μόλις 6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της τοπικής Υπηρεσίας Δασών. Την ίδια χρονιά, ο Μουτουνκέι εγκαινίασε το Trees4Goals, μία πρωτοβουλία με στόχο την παρακίνηση νεαρών αθλητών στην περιοχή να συνταχθούν στην προσπάθεια αναδασώσεων με κάθε τους γκολ. Πλέον, θέλει η ίδια η FIFA να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της ώστε να πείσει τα δισεκατομμύρια των οπαδών και ενεργήσουν αναλόγως. 

Έχει στείλει email και μηνύματα στα social media για να προσεγγίσει την ομοσπονδία και παρότι δεν έχει λάβει άμεση απάντηση, ορισμένα μεγάλα ονόματα του χώρου έχουν ήδη λάβει γνώση των προσπαθειών του. Απόδειξη ότι έχει λάβει υπογεγραμμένη φανέλα από την αγγλική Arsenal, που έμαθε τα κατορθώματά του. 

Τ' όνειρό του, όπως λέει, είναι οι ομάδες ποδοσφαίρου να μετρούν την αξία τους όχι με τρόπαια αλλά με δάση που έχουν φυτέψει. Σε αντίθεση με τα κύπελλα, τα δέντρα μεγαλώνουν δίπλα σου, παρατηρεί. 

Η FIFA, σε επικοινωνία με το αμερικανικό μέσο, επεσήμανε: «Αυτό και άλλα, ανάλογα προγράμματα νεαρών ατόμων και υπερασπιστών του κλίματος ανά τον κόσμο δεν είναι μόνο αξιέπαινα, αλλά και αναγκαία». 

Οικογενειακή παράδοση

Ο 18χρονος ασχολείται από την ηλικία των πέντε ετών με την οικολογία. Για να γιορτάσει ειδικές περιστάσεις, η οικογένειά του συνήθιζε να φυτεύει δέντρα.

Η συνήθεια αυτή τον βοήθησε να συνδέσει, ασυναίσθητα, την πρακτική με εορτασμού. Αλλά, ήταν η συμπατριώτισσά του και κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, Ουανγκάρι Μαατάι, αυτή που τον ενέπνευσε να μετουσιώσει την οικογενειακή παράδοση σε κάτι μεγαλύτερο. Το 1997 η νομπελίστρια είχε ιδρύσει το Κίνημα για την Πράσινη Ζώνη, που έχει βοηθήσει τις κενυατικές κοινότητες να φυτέψουν πάνω από 51 εκατομμύρια δέντρα.

Ο Μουτουνκέι θυμάται ότι ο Μαατάι έλεγε συχνά μια ιστορία για ένα κολιμπρί που προσπαθούσε να σβήσει μια πυρκαγιά στο δάσος, ενώ όλα τα άλλα ζώα έφευγαν φοβισμένα. Για τον ίδιο, το μάθημά της είναι ότι «όσο μικρή και αν νομίζεις ότι είναι η διαφορά, κάνει μια αλλαγή».

Το Trees4Goals έχει φυτέψει περισσότερα από 5.500 δέντρα σε δάση, σχολεία και γύρω από προπονητικά κέντρα ποδοσφαίρου. 

Μέσω του προγράμματός του διοργανώνει αγώνες και συνεδρίες δεντροφύτευσης.  «Όλοι περνούν υπέροχα λερώνοντας τα χέρια τους» λέει. 

Αυτός και τα άλλα 22 μέλη της ομάδας του φύτεψαν πρόσφατα 700 δέντρα σε δάσος του Ναϊρόμπι σε λιγότερη από μία ώρα, παρότι οι περισσότεροι δεν είχαν καμία πρότερη εμπειρία. «Ήταν σαν αγώνας φυτέματος δέντρων» δηλώνει, αστειευόμενος ο 18χρονος. 

Ανάπτυξη του κινήματος

Με τις εθνικές προσπάθειες αναδάσωσης τα τελευταία χρόνια, η δασική κάλυψη της Κένυας ανέρχεται σήμερα σε σχεδόν 9%. Ωστόσο, οι αυξανόμενες απαιτήσεις για ξυλεία και ξυλάνθρακα, για την τροφοδότηση των υποδομών και την αύξηση του πληθυσμού, εξακολουθούν να συμβάλλουν στη μη βιώσιμη υλοτομία των δασών.

Αν και η χώρα εξαρτάται λιγότερο από την ενέργεια από βιομάζα -σε σχέση με τις γειτονικές Τανζανία και Ουγκάντα- τα καυσόξυλα εξακολουθούν να αποτελούν περίπου το 70% των ενεργειακών αναγκών της Κένυας.

Και παρότι, ακόμα, αναμένει τη στήριξη της FIFA, το Trees4Goals έχει κερδίσει την προσοχή του υπουργείου Περιβάλλοντος της Κένυα. 

Σε αντάλλαγμα για συμβουλές σχετικά με τον τρόπο εμπλοκής των νέων στη διατήρηση του περιβάλλοντος, το υπουργείο του παρέχει δενδρύλλια και συμβουλές για το πού να φυτέξει. 

Όπως παρατηρεί, οι νέοι χρειάζονται μόνο το έναυσμα και το πάθος ακολουθεί εύκολα. «Βλέποντας ότι αναλαμβάνουν αυτή την ευθύνη εξαιτίας του έργου που ξεκίνησα, για μένα αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα». 

Με πληροφορίες από CNN

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM