ΥΠΕΞ: «Πρόκληση» και «προσβολή» η μετατροπή της «Μονής της Χώρας» σε τέμενος

ΥΠΕΞ: «Πρόκληση» και «προσβολή» η μετατροπή της «Μονής της Χώρας» σε τέμενος Facebook Twitter
0

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την απόφαση της Άγκυρας για μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος, κάνοντας παράλληλα λόγο για πρόκληση και προσβολή, ενώ καλεί την Τουρκία να επιστρέψει στον 21ο αιώνα. 

Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, η Άγκυρα, θα μετατρέψει σε τζαμί ένα ακόμη μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, τη Μονή της Χώρας, ένα πρώην χριστιανικό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη που τον 16ο αιώνα μετατράπηκε σε τζαμί και από το 1958, μετά από δεκαετές πρόγραμμα αναστήλωσης, λειτούργησε ως μουσειακός χώρος.

«Η σημερινή απόφαση των τουρκικών αρχών περί μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος, συνιστά μια ακόμη πρόκληση εις βάρος των απανταχού θρησκευόμενων ανθρώπων και της διεθνούς κοινότητας που σέβεται τα μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών προσθέτοντας ότι ύστερα από την Αγία Σοφία και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε, προσβάλλεται βάναυσα ο χαρακτήρας ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που ευρίσκεται στην επικράτεια της Τουρκίας.

«Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της περί σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της κοινωνίας της, η Τουρκία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της έναντι των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στο έδαφός της. Η σημερινή απόφαση των τουρκικών Αρχών εκθέτει εκ νέου την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα. Είναι απολύτως καταδικαστέα», συνεχίζει η ανακοίνωση. 

«Καλούμε την χώρα αυτή να συμβαδίσει με το διεθνές γίγνεσθαι στο πεδίο της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Την καλούμε να επιστρέψει στον 21ο αιώνα, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών», καταλήγει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ