ΥΠΕΞ για γεώτρηση Γιαβούζ: Οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας δεν δημιουργούν τετελεσμένα

ΥΠΕΞ για γεώτρηση Γιαβούζ: Οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας δεν δημιουργούν τετελεσμένα Facebook Twitter
Τι αναφέρει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για την παράνονη γεώτρηση από την Τουρκία εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου
0

Την καταδίκη του για την ανακοίνωση παράνομης γεώτρησης στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου από την Τουρκία, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του, διαμηνύει εκ νέου πως οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, ακόμη και αν επαναλαμβάνονται παρά τη διεθνή κατακραυγή που προκαλούν, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, ούτε βέβαια δημιουργούν τετελεσμένα.

Επισημαίνει πως «δεν εκπλήσσει η ανακοίνωση νέας παράνομης γεώτρησης από την Τουρκία εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περιοχές αδειοδοτημένες σε ευρωπαϊκές εταιρείες». Σημειώνει δε, πως εντάσσεται στο πλαίσιο σωρείας παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Άγκυρα στην ευρύτερη περιοχή, που εκτείνονται από εισβολή και κατοχή εδάφους, παραβιάσεις εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, μέχρι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και αποπειρών σφετερισμού υποθαλάσσιων πόρων γειτονικών και μη χωρών της.

Κοινός τους στόχος, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών, είναι η «εξυπηρέτηση επεκτατικών βλέψεων μέσω δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους».

Νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το γεωτρύπανο Γιαβούζ μεταφέρθηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, και συγκεκριμένα στο τεμάχιο 8, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την Λεμεσό, σε απόσταση 100 ναυτικών μιλίων.

Επιπλέον, στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξαπέλυε βολές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς χαρακτήρισε παράνομες τις τουρκικές γεωτρήσεις.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το αντίδοτο απέναντι στην ακρίβεια, είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος»

«Δεν αρκεί μόνο να βρει κάποιος οποιαδήποτε δουλειά, αλλά το πώς, θα παντρέψουμε τις ανάγκες των επιχειρήσεων με τις ανάγκες των εργαζομένων», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΙΤΑΚΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές στα ελληνοτουρκικά» - Πότε αναμένεται η συνάντηση με τον Ερντογάν

Όσα είπε ο πρωθυπουργός για τις σχέσεις της Ελλάδας με ΗΠΑ, Τουρκία και Ισραήλ, τον στόχο της αυτοδυναμίας, την τροπολογία για τη συνεπιμέλεια, την αναθεώρηση του Συντάγματος
THE LIFO TEAM