ΥΠΕΞ για Αμμόχωστο: Κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ - Κύπρος: «Προεκλογική φιέστα»

ΥΠΕΞ για Αμμόχωστο: Κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ - Κύπρος: «Προεκλογική φιέστα» Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

H Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Περαιτέρω υπογραμμίζει ότι η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Σημειώνεται ότι σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσαν πως ανοίγει το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, ο Τατάρ ανακοίνωσε ότι το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων ανοίγει την Πέμπτη. Ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία των Βαρωσίων.

«Σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις, αυτή η εξέλιξη έχει σημασία. Γνωρίζουμε ότι πολλοί θα ενοχληθούν, αλλά μέχρι σήμερα οι Τ/κ και εμείς κάναμε υπομονή χωρίς να έχουμε καμιά ανταπόκριση», είπε ο Ερντογάν και ευχήθηκε να ανοίξει αργότερα και ολόκληρη η πόλη των Βαρωσίων.

Κύπρος: «Προεκλογική φιέστα»

«Ο πρόεδρος και η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζουν με το πλέον έντονο τρόπο την απόφαση της κατοχικής Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ, να επεκτείνουν την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, σε μια προεκλογική φιέστα που έστησαν στην Άγκυρα, παραμονές της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη».

Αυτό αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικος εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης, Κυριάκος Κούσιος, τονίζοντας ότι η προκλητική και παράνομη ενέργεια της Τουρκίας και των εγκαθέτων της στην Κύπρο θα καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, στην ΕΕ και σε όλα τα διεθνή φόρα ως μια πράξη που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και έρχεται σε αντίθεση με τα τελευταία Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το θέμα θα θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο σήμερα για ανταλλαγή απόψεων και λήψη αποφάσεων.

Τα Βαρώσια είναι η πόλη -  φάντασμα στο νότιο τμήμα της Αμμοχώστου. Πριν την εισβολή του 1974, αποτελούσε τη τουριστική περιοχή της πόλης. Οι κάτοικοί της έφυγαν κατά την εισβολή, η πόλη τέθηκε υπό τουρκικό έλεγχο και παρέμεινε εγκατελειμένη υπό την κατοχή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από τότε. Η είσοδος απαγορεύεται για το κοινό. Η πόλη συνεχίζει να παραμένει εγκαταλειμμένη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ