Υπεγράφη η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία

Υπέγράφη η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία Facebook Twitter
Youtube
0

Υπεγράφη πριν από λίγο η αμυντική συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, κ.κ. Δένδια και Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον.

Αμέσως μετά τις κοινές δηλώσεις των δύο ΥΠΕΞ, ο Νίκος Δένδιας και ο Άντονι Μπλίνκεν υπέγραψαν την  πενταετή αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία επί της ουσίας αποτελεί ένα τροποποιημένο πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας – ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έκανε λόγο στην ομιλία του για ενδυνάμωση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ ανοίγουν τον τρίτο κύκλο στρατηγικής συνεργασίας. Χαρακτήρισε τη νέα συμφωνία ως θεμέλιο λίθο της συνεργασίας των δύο χωρών.

«Η Ελλάδα στη Μεσόγειο αντιμετωπίζει την απειλή του casus belli. Εκτιμούμε τη δική σας άποψη ότι το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό», πρόσθεσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Η συμφωνία μεταξύ άλλων προβλέπει την επέκταση της αμερικανικής παρουσίας σε τέσσερις νέες κομβικές τοποθεσίες στην Ελλάδα. 

Η επιλογή στρατοπέδου πλησίον της Αλεξανδρούπολης και του Ναύσταθμου της Σούδας αποτελούν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, καθώς πρόκειται για περιοχές όπου εμφανίζεται έντονη τουρκική παραβατικότητα.

Επιπλέον, η χρονική παράταση της συμφωνίας ανοίγει πλέον τον δρόμο για την εκταμίευση κονδυλίων από το αμερικανικό Κογκρέσο, τα οποία θα επιτρέψουν τη πραγματοποίηση επενδύσεων σε έργα στρατιωτικών υποδομών.

Η συμφωνία επιτρέπει στην Ελλάδα τη χρήση αυτών των εκσυγχρονισμένων εγκαταστάσεων.

Η Συμφωνία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αμοιβαία προστασία εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας. Με τα νέα δεδομένα, η συμφωνία είναι πενταετής και προβλέπει μια περίοδο χάριτος δύο ετών στην περίπτωση που μια από τις δύο πλευρές αποφασίσει να την καταγγείλει.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ