Τσίπρας- Κλιματικός Νόμος: Προστατεύουν τα κέρδη μεγάλων επιχειρήσεων, όχι το περιβάλλον

Τσίπρας- Κλιματικός Νόμος: Προστατεύουν τα κέρδη μεγάλων επιχειρήσεων, όχι το περιβάλλον Facebook Twitter
Φωτ: EUROKINISSI
0

Νόμο φτιαγμένο «όχι για να προστατεύσει το περιβάλλον αλλά για να προστατευτούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, μεταφέροντας το κόστος στην κοινωνική πλειοψηφία», χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τον κλιματικό νόμο της κυβέρνησης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι σήμερα, έναν χρόνο μετά από τη συζήτηση που είχε γίνει στην αίθουσα «μετά από πρωτοβουλία της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά» για τις αρχές που θα πρέπει να διέπουν έναν αξιόπιστο, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο κλιματικό νόμο, «αυτό που συζητιέται σε κάθε σπίτι, σε κάθε επιχείρηση είναι το υπαρξιακό πρόβλημα της επιβίωσης τους».

Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης αντί να ψάχνει απάντηση στα κρίσιμα και υπαρξιακά προβλήματα της οικονομίας και στα «τετριμμένα» θέματα της καθημερινότητας των πολιτών -όταν «δεν είναι με το κρατικό αεροσκάφος σε ιδιωτική επίσκεψη στις ΗΠΑ, τρεις μέρες μετά την επιστροφή του από επίσημη επίσκεψή του εκεί, να παρακολουθεί τελικούς του ΝΒΑ, δίνοντας το παράδειγμα της ολιστικής του αντίληψης για τη ποιότητα της ζωής»-, προσπαθεί να βρει απάντηση «στο υπαρξιακό πρόβλημα της κυβέρνησης του». «Απάντηση όμως δεν βρίσκει», σχολίασε. 

 Σημείωσε ότι το κόστος του αναγκαίου δρόμου της πράσινης μετάβασης είναι αναγκαίο να το επωμιστούμε για χάρη των επόμενων γενεών, όμως «το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος θα το πληρώσει». «Εμείς λέμε να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος οι έχοντες την οικονομική δύναμη, εσείς λέτε και αυτό το κόστος να το αναλάβουν τα κορόιδα», είπε, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της εξυπηρετεί συμφέροντα, από την Παιδεία, την Υγεία, το Ασφαλιστικό, το Περιβάλλον και την Ενέργεια. 

Επιπλέον κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι και στο έδαφος της κλιματικής κρίσης βλέπει ευκαιρία «για χρυσές δουλειές των φίλων και χορηγών της». Επ' αυτού αναφέρθηκε σε έργα της για «ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ» που «συμμετέχει στη μάχη των αρπακτικών της ενέργειας για μεγαλύτερο κέρδος, με θύματα κάθε ελληνικό σπίτι και επιχείρηση», για πάγωμα του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για Ενεργειακές Κοινότητες, για περιοχές Natura-«βορά» στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Στο ίδιο πλαίσιο είπε πως όταν άρχισε το κύμα της ακρίβειας, αντί η κυβέρνηση να χτυπήσει την αισχροκέρδεια έλεγε στους πολίτες να μην ανάβουν θερμοσίφωνα. Αναφορικά με την ηλεκτροκίνηση χαρακτήρισε κούφια φιέστα το «Κινούμαι Ηλεκτρικά» το 2020, σχολιάζοντας πως το μόνο που προχωράει τελικά είναι τα ηλεκτρικά ποδήλατα, ενώ για την ανακύκλωση πρόσθεσε ότι έχει παγώσει και «η εφαρμογή του νόμου για τα πλαστικά μιας χρήσης καρκινοβατεί». Ακόμη είπε ότι το «Εξοικονομώ» δεν προκηρύχτηκε για το 2021 και πήγε το 2022, ότι δεν πληρώνονται τα έργα του προγράμματος του 2020 και ότι δεν υλοποιείται εδώ και τρία χρόνια στα δημόσια κτίρια και τις επιχειρήσεις.

 Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι πρώτοι απ' όλους οι νέοι και οι νέες, «που τους καταδικάζετε σε ένα αβίωτο μέλλον σε μια αβίωτη χώρα και τους δουλεύετε και από πάνω με τις ανοησίες για την "ολιστική" αντίληψη της ζωής», δεν θα αφήσουν την κυβέρνηση να κρατήσει τη χώρα πίσω. «Αυτοί είναι που θα δώσουν ολιστική απάντηση στην ολιστική σας αποτυχία, πριν γίνει και ολιστική αποτυχία της χώρας», σχολίασε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στόχευση της είναι η κλιματική και η ενεργειακή κρίση και οι ευρωπαϊκοί πόροι «να γίνουν μεγάλη ευκαιρία για να συσσωρεύσουν ακόμα περισσότερα κέρδη οι μεγάλες επιχειρήσεις, για ένα νέο γύρο γενικευμένης διαπλοκής υπό την αιγίδα και τον συντονισμό ενός διεφθαρμένου και κοινωνικά ανάλγητου καθεστώτος».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Πολιτική / Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Ο βουλευτής της ΝΔ υπέστη ανακοπή σε πολυσύχναστη παραλία της Χαλκιδικής που δεν υπήρχε απινιδωτής ή ναυαγοσώστης - Ο ίδιος ως υφυπουργός είχε συμβάλλει ώστε να τοποθετηθούν περισσότεροι απινιδωτές σε σχολεία και κοινότητες της χώρας
LIFO NEWSROOM
Σφοδρή επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Πολιτική / Επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση του κ. Πελετίδη ότι κάποιοι πολίτες έσωσαν τα σπίτια τους επειδή δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του 112, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και επικίνδυνη»
LIFO NEWSROOM
Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM