Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τις εξελίξεις με τη ΔΕΗ, προειδοποιώντας για επιλογή που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους, σε μια περίοδο βαθύτατης ενεργειακής κρίσης. 

 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για παραβίαση «κόκκινης γραμμής» και προειδοποίησε το ΔΣ της ΔΕΗ ότι θα αναζητηθούν όλες οι ευθύνες, όχι μόνο οι πολιτικές, γιατί «ζημιώνεται το ελληνικό δημόσιο». 

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, δήλωσε ότι αισθάνθηκε «οργή και ματαίωση» στο άκουσμα της είδησης για την «εκχώρηση- και όχι την πώληση του 17% της ΔΕΗ».

 

Στη σκληρή περίοδο των μνημονίων, σε όλες τις διαπραγματεύσεις, οι δανειστές «ζητούσαν την πώληση του 17% της ΔΕΗ, τα δίκτυα, τον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΠΑ Υποδομών», δήλωσε ο κ. Τσίπρας. 

 

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να τα κρατήσει όλα. Σήμερα έρχεται ο κ. Μητσοτάκης χωρίς να έχει την τρόικα, χωρίς να έχει μνημόνια και χωρίς πίεση, και τα δίνει όλα», συνέχισε. 

 

Η επιλογή αυτή, προειδοποίησε «εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους, σε μια περίοδο βαθύτατης ενεργειακής κρίσης, όπου το μέσο νοικοκυριό βλέπει τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και αναρωτιέται αν θα μπορέσει να αντέξει». 

 

«Ενώ θα έπρεπε να έχουμε μία δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού που να παίζει καθοριστικό ρόλο στον ανταγωνισμό για τη μείωση των τιμών, η ΔΕΗ όχι μόνο δεν ασκεί αυτόν τον ρόλο, αλλά πλέον δεν θα έχει και καμία δυνατότητα να τον ασκήσει, διότι χάνει κάθε ισχύ μέσα από την περαιτέρω απομείωση του ποσοστού που έχει το ελληνικό δημόσιο», επεσήμανε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Συνέχισε λέγοντας ότι η επιλογή της σημερινής κυβέρνησης «είναι πολύ χειρότερη ακόμα και από το σχέδιο του κ. Σαμαρά», καθώς το Δημόσιο «δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ». «Η εκχώρηση θα γίνει με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσα από το Χρηματιστήριο, χωρίς τη δυνατότητα συμμετοχής από το ελληνικό Δημόσιο», συμπλήρωσε. 

 

Σημείωσε ότι «αντί ένα αυστραλιανό fund συνταξιούχων να επενδύσει στον ΔΕΔΔΗΕ με σταθερή απόδοση 6%, θα μπορούσε να επενδύσει ο ΕΦΚΑ». 

 

Ο στόχος, συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα έπρεπε να είναι να παραμείνει ο δημόσιος έλεγχος, ώστε να παραμείνει σε κοινή ωφέλεια η πλειοψηφία των μετοχών και κυρίως της διαχείρισης των δικτύων. «Αυτό δεν συμβαίνει, και νομίζω ότι είναι απόδειξη πως ο κ. Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται ούτε για την κοινή ωφέλεια ούτε για το δημόσιο συμφέρον. Εδώ, ξεπερνιέται μια “κόκκινη γραμμή”», πρόσθεσε. 

 

Τέλος, κάλεσε τους πολίτες, που «θα πληρώσουν το μάρμαρο» μέσω των λογαριασμών, σε «ενεργητική αντίσταση σε αυτές τις «ληστρικές πολιτικές» και προειδοποίησε το ΔΣ της ΔΕΗ, πριν προχωρήσει στις όποιες οριστικές και τελεσίδικες αποφάσεις, ότι «θα αναζητηθούν όλες οι ευθύνες και όχι μόνο πολιτικές, καθώς είναι εμφανές ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία το ελληνικό δημόσιο ζημιώνεται». 

 

Προανήγγειλε κινητοποιήσεις η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ 

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης υποστήριξε ότι η επιχείρηση «χαρίζεται στα ξένα ιδιωτικά συμφέροντα», χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «καταστροφική για το Δημόσιο που δεν θα συμμετάσχει». 

 

Παράλληλα, προανήγγειλε κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι «δεν είναι ζήτημα συντεχνίας αλλά κοινωνίας», καθώς «είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει μια ξέφρενη αύξηση των τιμολογίων, την οποία μόνο μια δημόσια επιχείρηση υπό τον έλεγχο του δημοσίου θα μπορούσε να συγκρατήσει». 

 

Στις δηλώσεις του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κάνει πολλά πράγματα μέσα στην πανδημία προκειμένου να μην υπάρχουν οι αναμενόμενες αντιδράσεις». Αναφερόμενος στο ζήτημα των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο κ. Αδαμίδης τόνισε πως με την εκχώρηση της ΔΕΗ «δεν θα υπάρχει πλέον το ελληνικό δημόσιο που θα ελέγχει και θα προσπαθεί να ρυθμίζει τέτοιου είδους αχαλίνωτες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες δεν μπορεί κανείς να συλλάβει με ποιον τρόπο γίνεται και προς τα πού πάνε». 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ