Όλοι μόνοι στην τελική ευθεία

Όλοι μόνοι στην τελική ευθεία Facebook Twitter
Αυτές τις μέρες συνέχισαν να εργάζονται άοκνα όσοι επιδιώκουν την προσέγγιση Ανδρουλάκη-Τσίπρα, αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και της Ν.Δ., συναντάει τοίχο.
0

ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ, στις συνεντεύξεις που έδωσε αυτό το Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάθε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, για το οποίο πλέον υποστηρίζει ότι είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά στον ίδιο.

Γιατί το κάνει αυτό; Διότι έχει αντιληφθεί πλέον ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης εννοούσε αυτά που από την αρχή έλεγε, ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μία συγκυβέρνηση με εκείνον πρωθυπουργό, και δεν είναι απλώς προεκλογική ρητορική για να αυξήσει την διαπραγματευτική ισχύ του, όπως κάποιοι νόμιζαν. 

Στόχος η προσέλκυση των αντι-ΣΥΡΙΖΑ του ΠΑΣΟΚ

Από την άλλη, με το να παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να προσελκύσει τους αντι-ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρους που βρίσκονται εκεί. «Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη δυστυχώς συμπαρατάσσεται με τον ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, προφανώς, μέσα σε τρεις μέρες. Αν βγαίνουν οι αριθμοί, θα προσπαθήσει να τα βρει με τον κ. Τσίπρα» είπε στην «Καθημερινή».

Με την τακτική αυτή προσπαθεί επίσης να τρομάξει τη βάση του ΠΑΣΟΚ, που σε μεγάλο βαθμό δεν θέλει να δει τον ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέφει. 

Και μπορεί η τακτική αυτή του Μητσοτάκη να φοβίζει κάποιους που ταλαντεύονταν μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, αλλά ίσως και να «ξεφοβίζει» κάποιους που ήταν ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πείθει κάποιους ότι ο Ανδρουλάκης είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Ν. Ανδρουλάκης θεωρεί βέβαιες τις δεύτερες κάλπες, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες αναφέρουν ότι πλέον δεν τον ανησυχούν επειδή εκτιμά ότι θα καταφέρει να κρατήσει το ποσοστό που θα πάρει στις πρώτες. Για να το πετύχει αυτό πιστεύει ότι χρειάζεται δυναμική επίθεση και στους δύο. 

Ο Ν. Ανδρουλάκης θεωρεί βέβαιες τις δεύτερες κάλπες, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες αναφέρουν ότι πλέον δεν τον ανησυχούν επειδή εκτιμά ότι θα καταφέρει να κρατήσει το ποσοστό που θα πάρει στις πρώτες. Για να το πετύχει αυτό πιστεύει ότι χρειάζεται δυναμική επίθεση και στους δύο. 

Προχθές κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι μοιράζει fake news για να φοβίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους και ότι επί δύο εβδομάδες «λασπολογούσε το ΠΑΣΟΚ ταυτίζοντάς το με τον Γιάνη Βαρουφάκη».

«Έφτασε στο σημείο να πει: “Φανταστείτε να είχα να συνεννοηθώ με τον Ανδρουλάκη για τον Έβρο”» ανέφερε. «Απευθύνεται με αυτόν τον απαξιωτικό τρόπο στο ΠΑΣΟΚ που έχτισε τον φράχτη στον Έβρο και στήριξε τα εξοπλιστικά προγράμματα. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας αναρωτιέμαι πώς θα εμπνεύσει το αντιδεξιό μέτωπο με τον κ. Αντώναρο και τα πρώην στελέχη των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτιά του» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απαξιώνοντας την πρόταση (και) του Αλέξη Τσίπρα.

Άκυρο και στους δύο από Ανδρουλάκη

Όλοι μόνοι στην τελική ευθεία Facebook Twitter
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βλέπει τη διελκυστίνδα στο κόμμα του, όπου κάποια στελέχη τραβάνε το σχοινί προς τη Ν.Δ. και κάποιοι προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Φωτ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Αυτές τις μέρες συνέχισαν να εργάζονται άοκνα όσοι επιδιώκουν την προσέγγιση Ανδρουλάκη-Τσίπρα, αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και της ΝΔ, συναντάει τοίχο. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βλέπει τη διελκυστίνδα στο κόμμα του, όπου κάποια στελέχη τραβάνε το σχοινί προς τη Ν.Δ. και κάποιοι προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο μόνος τρόπος να κρατήσει το κόμμα του ενωμένο είναι να μην πάει πουθενά και να μη συνεργαστεί με κανέναν σε αυτήν τη φάση. «Καταλαβαίνω ότι ο κ. Μητσοτάκης ήθελε ένα άλλο ΠΑΣΟΚ. Ένα “εύκολο” ΠΑΣΟΚ, έναν “στρατηγικό σύμμαχο”» είπε ο Ανδρουλάκης, αλλά δεν θα τους κάνει την χάρη να έχει το κόμμα του έναν αρχηγό δεκανίκι.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ γιατί δεν θέλει την αναγέννησή του, καθώς προτιμάει τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο βολικός αντίπαλος, αφού χάρη σε αυτόν, όπως λέει, δεν αποτελεί ήδη παρελθόν. «Αν δεν ήταν ο κ. Τσίπρας αξιωματική αντιπολίτευση, ήδη η κυβέρνησή του θα αποτελούσε παρελθόν υπό το βάρος των σκανδάλων των τελευταίων μηνών» είπε χαρακτηριστικά σε μία ομιλία του, και την εκτίμηση αυτή, άλλωστε, έχουν και πολλοί αναλυτές. Ότι δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης άντεξε, επειδή ο Αλέξης Τσίπρας αδυνατεί να ανακτήσει την αξιοπιστία του και να πείσει ότι άλλαξε. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντάει και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από τότε που διαπίστωσε ότι δεν ανταποκρίνεται ούτε στο φλερτ του Τσίπρα, άρχισε να τον παρουσιάζει μέσα από τα φιλικά του ΜΜΕ ως εκβιαζόμενο. «Ποιος είναι ο “πιασμένος” και ο “εκβιαζόμενος”;» αναρωτήθηκε ο Ανδρουλάκης. «Είναι αυτός, που ο κολλητός του καταδικάστηκε 13-0 από το Ειδικό Δικαστήριο, αλλά αντί να τον στείλει σπίτι του, τον έχει να κοσμεί τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ».

Αντιπαράθεση για την «Αλλαγή»

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να πείσει τον Ανδρουλάκη μέχρι και «Συμβόλαιο για την Αλλαγή» ονόμασε το πρόγραμμα του, χρησιμοποιώντας λέξεις που έχουν ταυτιστεί με το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ‘80 κι ελπίζοντας ότι αυτό θα κάνει την προσέγγιση ευκολότερη. Ωστόσο, μόνο εκνευρισμό προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ και επιθέσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ. 

«Η Αλλαγή δεν είναι απλά μια λέξη προς πάσα χρήση» τους απάντησε ο Ανδρουλάκης. «Έχει περιεχόμενο με το οποίο αντιστοιχίζονται γενιές Ελλήνων, που με την ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ έκαναν πράξη τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως το ΑΣΕΠ και το ΕΣΥ, την ανοδική κοινωνική κινητικότητα με ευκαιρίες προκοπής στους πιο αδύναμους, την ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη. Το έργο, η ιστορία και η κοινωνική ρίζα είναι αυτά που κάνουν το ΠΑΣΟΚ να διαφέρει».

Debate vs. κοστολόγηση 

Όλοι μόνοι στην τελική ευθεία Facebook Twitter
Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τις προσωπικές επιθέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις προσκλήσεις για debate. Φωτ: EUROKINISSI

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τις προσωπικές επιθέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις προσκλήσεις για debate, διαμαρτυρόμενος που δεν έγινε δεκτό το αίτημά του: «Ο κ. Μητσοτάκης απέφευγε σαν το διάολο το λιβάνι να έρθει σε ένα debate των δυο μας. Δέχτηκε να βρεθούμε οι έξι πολιτικοί αρχηγοί, νομίζοντας ότι θα καταφέρει να κρυφτεί πίσω από τους άλλους τέσσερις. Στην πρώτη ζόρικη ερώτηση όμως έπαθε τρικυμία και… μαρτύρησε δίχως ξύλο μονάχος του. Ομολόγησε το μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών και τον βιασμό της Δημοκρατίας» είπε από το Αγρίνιο εχθές.

Στο επιτελείο του Μητσοτάκη απαντάνε ότι ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί να γίνει debate και μεταξύ τους μόνο, αν η χώρα πάει σε δεύτερες κάλπες, και κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτοί δεν τολμούν να αποδεχθούν τη δική τους πρόταση να πάνε όλα τα κόμματα τα οικονομικά τους προγράμματα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να τα κοστολογήσουν. 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Σε δημοσκόπηση που έγινε μετά το debate των 6 πολιτικών αρχηγών, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η MARC έβγαλε πρώτη τη Ν.Δ. με διαφορά  6,7% μονάδων. Όσον αφορά τα ποσοστά, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 33,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,9%, το ΠΑΣΟΚ 9,1%, το ΚΚΕ 6,1%, η Ελληνική Λύση 3,4%, το ΜέΡΑ25 3,3%, η Πλεύση Ελευθερίας 1,7%, η ΝΙΚΗ 1,4% και το ΕΑΝ 1,2%. (Έκπληξη ήταν η άνοδος του κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, καθώς και το άγνωστο, μέχρι πρότινος, κόμμα Νίκη που εμφανίστηκε στις αυθόρμητες απαντήσεις των ψηφοφόρων στις δημοσκοπήσεις πριν από μία εβδομάδα κι έκτοτε καταγράφει άνοδο).

Όλοι μόνοι στην τελική ευθεία Facebook Twitter
Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Ολοι μόνοι στην τελική ευθεία Facebook Twitter
Εκτίμηση με αναγωγή επί των αναποφάσιστων

Σε άλλη, πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της PRORATA για την Εφημερίδα των Συντακτών η πρόθεση ψήφου για τη Νέα Δημοκρατία είναι 31,5% και προηγείται με 4,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι στο 27%. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο 9,5%, το ΚΚΕ στο 7%, το ΜέΡΑ25 στο 3,5% και η Ελληνική Λύση στο 3%.

  Ολοι μόνοι στην τελική ευθεία Facebook Twitter
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα γεγονότα της 22 Ιουλίου 2011 στη Νορβηγία

Σαν Σήμερα / 22 Ιουλίου 2011: Η πιο σοκαριστική μέρα για τη νορβηγική κοινωνία

Ο ακροδεξιός εξτρεμιστής και τρομοκράτης Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, που σκότωσε 77 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 150, είχε ενεργήσει μόνος του, έχοντας προετοιμάσει μεθοδικά την επίθεση μέσα σε μερικούς μήνες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η Ολυμπιάδα του Παρισιού θα είναι εξόχως πολιτική κι αυτό είναι καλό

Αθλητισμός / Η Ολυμπιάδα του Παρισιού θα είναι εξόχως πολιτική κι αυτό είναι καλό

Οι Παλαιστίνιοι και οι Ουκρανοί, ειδικότερα, θα θελήσουν να υπενθυμίσουν στους θεατές τους πολέμους και τις σφαγές που συνεχίζονται με σφοδρότητα, ασχέτως αν πολλοί από αυτούς τους θεατές μπορεί να έχουν αρχίσει ήδη να τους «βαριούνται» ως επικαιρότητα.
LIFO NEWSROOM
Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να καθησυχάσει τους δυσαρεστημένους

Οπτική Γωνία / Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να καθησυχάσει τους δυσαρεστημένους

Παρέμβαση για να προλάβει τη δυσαρέσκεια από την αύξηση των τιμών του ρεύματος, να αλλάξει την ατζέντα και να καθησυχάσει τους δυσαρεστημένους έκανε εχθές μέσω της συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Παύλος Γερουλάνος: «Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε»

Συνέντευξη / Παύλος Γερουλάνος: «Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε»

«Προσωπικό, ιδέες, όραμα: Το ΠΑΣΟΚ έχει σήμερα ό,τι χρειάζεται για να αντιπροσωπεύει τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας», σύμφωνα με τον υποψήφιο για την προεδρία του, Παύλο Γερουλάνο, αλλά «πρέπει να διορθώσει τα λάθη του», όπως εξηγεί σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στη LiFO.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οι γονείς δεν ασχολούνται πια με το αν θα παντρευτούν τα παιδιά τους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα έρευνα

Οπτική Γωνία / Οι γονείς δεν ασχολούνται πια με το αν θα παντρευτούν τα παιδιά τους, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα

Οι γονείς αναγνωρίζουν πλέον ότι τα ενήλικα παιδιά τους δεν είναι υποχρεωμένα να κάνουν οικογένεια και ότι, ούτως ή άλλως, δεν τους πέφτει και πολύς λόγος στο θέμα.
THE LIFO TEAM