Τσίπρας από ΔΕΘ: Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ

Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ προβλέπονται στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα, όπως και για νομική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία και του γάμου για όλα τα πρόσωπα. 

Από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσε το κυβερνητικό του πρόγραμμα, παρουσιάζοντας τις έξι προτεραιότητες του κόμματός του. «Η ζωή και η καθημερινότητα των πολιτών ξαναγύρισε πίσω και ίσως ακόμη πιο πίσω και από τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων», είπε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για μια Ελλάδα «άνιση, άδικη, αβίωτη για τους πολλούς». 

Κάνοντας επίθεση στην κυβέρνηση, αναφέρθηκε σε αρνητικές πρωτιές στην πανδημία, την ενεργειακή φτώχεια, την στεγαστική κρίση, «τα δισεκατομμύρια των απευθείας αναθέσεων, τις υποκλοπές».

Αναφερόμενος στην οικονομία, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραδίδει «στο αόρατο χέρι των αγορών κρίσιμες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας την ώρα που η κοινωνία τις έχει ανάγκη και εν τέλει αφήνουν στο έλεος της κρίσης τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία». Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κρύψει τις συνέπειες της πολιτικής της «παραβιάζοντας συστηματικά το πλουραλισμό στην ενημέρωση, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, τη δημοκρατία, βάζοντας σε γύψο το κράτος δικαίου, ακόμη και με παρακρατικές πρακτικές παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων από την ΕΥΠ». 

Η ενεργειακή κρίση 

Η πρώτη προτεραιότητα στην οποία αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Για τη δραστική μείωση των λογαριασμών, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. 

«Ανακτούμε τουλάχιστον το 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο», ανέφερε. Επίσης, μίλησε για αποσύνδεση της τιμής της χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου και θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%, όπως και ανώτατου ορίου  τιμής λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας ανά μεγαβατώρα. 

Ακόμη, μίλησε για δραστική μείωση τιμών στα καύσιμα και τα τρόφιμα. Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στο χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ, κατάργηση της καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή, 6%.

Αύξηση εισοδήματος 

Η δεύτερη προτεραιότητα, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει για τους μισθωτούς αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και θέσπιση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Για τους συνταξιούχους προβλέπει επιστροφή των αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις και επαναφορά της 13ης σύνταξη του 2019, πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια.

Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών και επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίας στο ΕΣΥ, 20.000 διορισμούς μόνιμων δασκάλων και καθηγητών, διπλασιασμό της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, όπως και της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Επίσης, προανήγγειλε αύξηση του επιδόματος των ΑμεΑ κατά 20% νκαι εξασφάλιση προσωπικού φροντιστή για 70.000 άτομα. Για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, μίλησε για αναδιαμόρφωση του επιδόματος παιδιού και τη μεταφορά του αποκλειστικά στη μητέρα, από τη γέννηση μέχρι τα 24 έτη του, ανεξαρτήτως σπουδών. 

Γάμος για όλα τα άτομα 

Αναφερόμενος στον τομέα της δικαιοσύνης, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία» και του γάμου για όλα τα πρόσωπα, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό. «Γιατί σημασία στη ζωή έχει να αγαπάς άνευ όρων», συμπλήρωσε. 

Το σχέδιο που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας προβλέπει επαναφορά της ΕΥΠ στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και κατάργηση της τροπολογίας που δεν επιτρέπει τη γνωστοποίηση της παρακολούθησης μετά την ολοκλήρωσή της. «Ορίζουμε νομοθετικά τους λόγους “εθνικής ασφάλειας”, θεσπίζουμε έλεγχο από δικαστικό συμβούλιο και έγκριση με αιτιολογημένη απόφασή της άρσης του απορρήτου, εξασφαλίζουμε την ουσιαστική συμμετοχή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της ΑΔΑΕ στον ορισμό του διοικητή της ΕΥΠ», συμπλήρωσε. 

Το διακύβευμα των εκλογών, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά υπερβαίνει τις σαφείς διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά. Το διακύβευμα των επόμενων εκλογών, συνέχισε, είναι «Δημοκρατία ή ολιγαρχία. Δημοκρατία ή οικογενειοκρατία. Δημοκρατία ή απολυταρχία. Κράτος ή παρακράτος. Οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν πράγματι, ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο: Οι υπηρέτες των συμφερόντων ή οι υπηρέτες της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας; Μια αγία οικογένεια ή μια προοδευτική συμμαχία;». 

Το διακύβευμα των εκλογών, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά υπερβαίνει τις σαφείς διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά. Το διακύβευμα των επόμενων εκλογών, συνέχισε, είναι «Δημοκρατία ή ολιγαρχία. Δημοκρατία ή οικογενειοκρατία. Δημοκρατία ή απολυταρχία. Κράτος ή παρακράτος. Οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν πράγματι, ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο: Οι υπηρέτες των συμφερόντων ή οι υπηρέτες της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας; Μια αγία οικογένεια ή μια προοδευτική συμμαχία;». 

Οι εκλογές με απλή αναλογική, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, δεν θα οδηγήσουν σε αβεβαιότητα, αλλά θα δώσουν τη δυνατότητα στο λαό να πάρει αυτός τις τύχες στα χέρια του. «Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θα ανοίξει τον δρόμο για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στη βάση των προγραμματικών τους συγκλίσεων», για μια κυβέρνηση «που θα έχει τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας». 

Μια κυβέρνηση πλατιάς λαϊκής νομιμοποίησης, συνέχισε, δεν είναι κυβέρνηση αστάθειας, αντιθέτως «πρώτη φορά θα πάψει να αποφασίζει το 1/3 των πολιτών για λογαριασμό της μεγάλης πλειοψηφίας» και η Ελλάδα θα κυβερνηθεί «με ασφάλεια και με πλατιά δημοκρατική νομιμοποίηση». Αυτό, σχολίασε, «όχι μόνο δεν είναι τερατογένεση, αλλά η νέα μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επεισόδιο στη Βουλή: Ο Πολάκης εξύβρισε εργαζόμενη - Ξέσπασε σε λυγμούς η Λινού

Πολιτική / Επεισόδιο στη Βουλή: Ο Πολάκης εξύβρισε εργαζόμενη - Ξέσπασε σε λυγμούς η Λινού

«Θέλω να ζητήσω προσωπικά συγγνώμη από τη συνάδελφο που υπέστη αυτή τη μορφή βίας», είπε η Αθηνά Λινού, που δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα της για την επίθεση του Παύλου Πολάκη
LIFO NEWSROOM
Συρεγγέλα για Ακρίτα: Οι συγγνώμες δεν μπορούν να καλύψουν το δόγμα του «πολακισμού»

Πολιτική / Συρεγγέλα για Ακρίτα: Οι συγγνώμες δεν μπορούν να καλύψουν το δόγμα του «πολακισμού»

Η Έλενα Ακρίτα σχολιασε αρνητικά την δημοσιογράφο Κατερίνα Παναγοπούλου για τις ενδυματολογικές της προτιμήσεις στη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
LIFO NEWSROOM