Τουρκία: Εξωπραγματικές οι δηλώσεις Δένδια- Ελλάδα και Κύπρος να ξυπνήσουν από το όνειρο

Τουρκία: Εξωπραγματικές οι δηλώσεις Δένδια- Ελλάδα και Κύπρος να ξυπνήσουν από το όνειρο Facebook Twitter
ΥΠΕΞ Τουρκίας: Εξωπραγματικές οι δηλώσεις Δένδια- Ελλάδα και Κύπρος να ξυπνήσουν από το όνειρο (Anadolu)
0

Σκληρή απάντηση από τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, στον Νίκο Δένδια μετά τις χθεσινές δηλώσεις  του Έλληνα ΥΠΕΞ από τον Έβρο.

«Τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δένδιας χθες στα τουρκο-ελληνικά σύνορα παρουσία του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. Μπορέλ είναι πρώτα από όλα μια νέα προσπάθεια της Ελλάδας να καλύψει - υπό την ομπρέλα της ΕΕ - τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα αδικήματα κατά των προσφύγων. Κι επίσης, άλλο ένα παράδειγμα ότι η Επιτροπή της Ε.Ε. γίνεται συνεργός σε όλα αυτά» αναφέρει σε δήλωσή του ο  εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά σε εκείνους που έκαναν αυτές τις δηλώσεις στα σύνορά μας τη δήλωση της Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μιγιάτοβιτς, ότι «η προστασία της τιμής των προσφύγων είναι μια ηθική και νομική υποχρέωση που πρέπει να σέβονται όλα τα κράτη μέλη».

Καλούμε την Ε.Ε. και την Ελλάδα για άλλη μια φορά αντί να κατηγορούν τη χώρα μας, να εκπληρώνουν την ηθική τους ευθύνη απέναντι στους πρόσφυγες και να σεβαστούν τα δικαιώματά τους», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Παράλληλα ο Χαμί Ακσόι σχολιάζει τις δηλώσεις Δένδια για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο λέγοντας πως είναι εκτός πραγματικότητας.

«Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Δένδια για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Η Ελλάδα, μαζί με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου, πρέπει να ξυπνήσουν από το όνειρο ότι η «φυλάκιση» της Τουρκίας στις ακτές της συνάδει με το διεθνές δίκαιο.

Οι προσπάθειες σύστασης μοχθηρών συμμαχιών εναντίον της Τουρκίας, εκμεταλλευόμενη την ΕΕ, δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα», σημειώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αντ' αυτού, πρέπει να επιδεικνύει σεβασμό στα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας. Αντί να επιλύουν τα προβλήματά τους καταγγέλλοντάς μας και ελπίζοντας ότι θα παλέψουν άλλοι για εκείνους, καλό θα ήταν να προσπαθήσουν να τα λύσουν συζητώντας μαζί μας. Αυτό επιβάλλει το διεθνές δίκαιο και η καλή γειτονία», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά την επίσκεψη του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ, στην Ελλάδα.

Ο κ. Μπορέλ μετέβη στις Καστανιές του Έβρου χθες με τον Έλληνα ΥΠΕΞ διευκρινίζοντας σε δηλώσεις του πως «Είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να στηρίξουμε σθεναρά την κυριαρχία της Ελλάδας».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποσόστωση για το ελληνικό τραγούδι από το υπουργείο Πολιτισμού: Πού προβλέπεται ενσωμάτωση 20%, 45 και πού θα φτάνει το 75%

Πολιτική / Ποσόστωση για το ελληνικό τραγούδι από το υπουργείο Πολιτισμού: Πού προβλέπεται ενσωμάτωση 20%, 45 και πού θα φτάνει το 75%

Τι αλλάζει σε μουσεία, σταθμούς τρένων, αεροδρόμια και εμπορικά κέντρα -Τι προβλέπεται για τις ταινίες και σειρές που χρηματοδοτεί το δημόσιο - Τα κίνητρα για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που θα αυξήσουν 20% τα ελληνικά τραγούδια
NEWSROOM
Email Ασημακοπούλου σε αποδήμους: Τι απαντά η ευρωβουλευτής στις κατηγορίες για τα προσωπικά δεδομένα

Πολιτική / Email Ασημακοπούλου σε αποδήμους: Τι απαντά η ευρωβουλευτής στις κατηγορίες για τα προσωπικά δεδομένα

«Ουδέποτε έλαβα προσωπικά δεδομένα από το Υπουργείο Εσωτερικών ή άλλο φορέα της κυβέρνησης που να αφορούν στους Έλληνες του εξωτερικού» υποστηρίζει η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου
NEWSROOM