Τι θα γίνει με την άρση ασυλίας του Γιάννη Λαγού - Χρυσόγονος: Θα παραμείνει ευρωβουλευτής

Τι θα γίνει με την άρση ασυλίας του Γιάννη Λαγού - Χρυσόγονος: Θα παραμείνει ευρωβουλευτής Facebook Twitter
EPA
0

Το μεσημέρι της Παρασκευής το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διέψευσε ότι έχει παραλάβει αίτημα από την ελληνική Πολιτεία που αφορά την άρση ασυλίας του πρώην χρυσαυγίτη Γιάννη Λαγού.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Κοινοβουλίου που επικαλείται η εφημερίδα «Έθνος», υπήρξε λάθος μετάφραση. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι το θέμα θα συζητηθεί με fast track διαδικασίες.

Η επιστολή Βέμπερ στον Σασόλι 

Σε επιστολή που έστειλε σήμερα ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ζητά από τον Νταβίντ Σασόλι, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να λάβει μέτρα για τον Γιάννη Λαγό.

«Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στην απαράδεκτη συμπεριφορά ενός μη-εγγεγραμμένου μέλους, του κυρίου Ιωάννη Λαγού, προς μέλος της Ομάδας του ΕΛΚ, την κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου» αναφέρει ο Μάνφρεντ Βέμπερ. 

«Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2020, στη δίκη του ελληνικού νέο-ναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής το οποίο διώχθηκε με την κατηγορία ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση, ο κύριος Λαγός απευθύνθηκε δημόσια στην κυρία Ασημακοπούλου με προσβλητικά σχόλια που βασίζονται στον ισχυρισμό της συμμετοχής της σε αυτό που ο κ. Λάγος χαρακτήρισε πολιτική "συνωμοσία εναντίον των μελών της Χρυσής Αυγής". Επιπλέον, στην ομιλία του στην Ολομέλεια στις 5 Οκτωβρίου 2020, ο κύριος Λαγός τόλμησε να κατηγορήσει τον ομιλητή του ΕΛΚ για "κοροϊδία της δημοκρατίας" και αποκάλεσε τον Έλληνα πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, "πολιτικό απόβρασμα" για το ρόλο του στο να φέρει το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής στη Δικαιοσύνη», υποστηρίζει στην επιστολή του ο Μάνφρεντ Βέμπερ. 

Όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει αυτές οι παρατηρήσεις υπερέβησαν τα όρια του υπεύθυνου πολιτικού λόγου, τόσο σε προσωπικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο. «Επιπλέον, η συμπεριφορά του κ. Λαγού είναι ακόμη πιο ακατάλληλη υπό το φως της απόφασης που ανακοινώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2020 από το Εφετείο Αθηνών, το οποίο καταδίκασε το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή για τον σχηματισμό και τη λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης υπό τον μανδύα ενός πολιτικού κόμματος», αναφέρει ο επικεφαλής της ομάδας ΕΛΚ. 

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν ανέκαθεν αποφασισμένο να υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα τη δημοκρατία ενάντια στον φασισμό και αυτή η αξιοθρήνητη συμπεριφορά δεν μπορεί να συνδεθεί με τις αξίες του Οίκου μας. Επομένως, σύμφωνα με το άρθρο 175 του Κανονισμού μας, σας ζητώ να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες ώστε αυτή η αξιοθρήνητη συμπεριφορά να μην επαναληφθεί ξανά», καταλήγει η επιστολή. 

 

Χρυσόγονος: Αμετάκλητη καταδίκη για να εκπέσει από το αξίωμα 

Αίσθηση προκάλεσαν τα όσα υποστήριξε το πρωί της Παρασκευής ο Κώστας Χρυσόγονος σχετικά με το μέλλον του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού. 

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ανέφερε πως ο Γιάννης Λαγός, ακόμη και στην περίπτωση που φυλακιστεί, μπορεί να παραμείνει ευρωβουλευτής και να απολαμβάνει όλα τα προνόμια που συνεπάγεται η θέση αυτή, θα μισθοδοτείται δηλαδή κανονικά.

Ο Κώστας Χρυσόγονος συμπλήρωσε πως «θα γίνει άρση ασυλίας αλλά για την έκπτωση από το αξίωμα θα πρέπει να υπάρξει αμετάκλητη καταδίκη» και διευκρίνισε πως, ακόμη και αν ο Λαγός, συλληφθεί και φυλακιστεί, θα εξακολουθεί να έχει θεωρητικά το αξίωμά του στην Ευρωβουλή, αν και δεν θα μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του. 

Με πληροφορίες από εφημερίδα «Έθνος»/OPEN TV

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ