Τέμπη: Χωρίς Μητσοτάκη η σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια για το πόρισμα της Εξεταστικής

Τέμπη: Στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της Εξεταστικής Facebook Twitter
Βουλή/ Φωτ. Αρχείου: Eurokinissi
0

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται σήμερα το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών, που συνέταξε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας.

Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε η συνεδρίαση να ξεκινήσει στις 9:30 το πρωί και η συζήτηση επί του πορίσματος των Τεμπών να οργανωθεί με τέσσερις κύκλους ομιλητών βουλευτών κατά αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων τους.

Τον λόγο, επιπροσθέτως, θα λάβουν φυσικά όσοι πολιτικοί αρχηγοί θα θελήσουν να τοποθετηθούν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει υπουργός ο οποίος θα οριστεί εάν και η όλη διαδικασία αποτελεί κοινοβουλευτική πρωτοβουλία.

Στην κοινοβουλευτική συζήτηση των τριών κύκλων ομιλητών βουλευτών θα λάβουν μέρος συνολικά 41 βουλευτές. Ο πρώτος κύκλος των ομιλητών – βουλευτών θα απαρτίζεται από τους βουλευτές των κομμάτων και ο ανεξάρτητος βουλευτής που αποτέλεσε μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής. Στους επόμενους κύκλους θα συμμετέχουν 16 ομιλητές στον κάθε κύκλο αναλογικά με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων.

Τέμπη: Οι θέσεις της αντιπολίτευσης

Στο ίδιο πόρισμα έχουν κατατεθεί οι γνώμες της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να τονίζει ότι πρέπει να βρεθούν οι ένοχοι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να κάνει λόγο για απόπειρα κυβερνητικής συγκάλυψης των ευθυνών για τα Τέμπη, το ΚΚΕ να σημειώνει πολιτικές και ποινικές ευθύνες στους αρμόδιους υπουργούς από το 2010 και μετά, την Ελληνική Λύση να ζητά την παραπομπή των υπουργών Μεταφορών από το 2012 και μετά.

Η Νέα Αριστερά προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η ΚΟ Σπαρτιάτες καταγράφει ως αυτονόητη την καταρχήν αρμοδιότητα των Δικαστικών Αρχών, και η ΚΟ Νίκη αποδίδει ευθύνες στον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς 2009-2023.

Η Πλεύση Ελευθερίας, που δεν κατέθεσε πρόταση πορίσματος, ανέφερε διά της προέδρου της Ζ. Κωνσταντοπούλου ότι υπήρξε συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, με εντολή της κυβέρνησης.

Η σημερινή συνεδρίαση θα αρχίσει με τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, ενώ αναμένεται να λάβουν το λόγο οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Τέμπη: Καρυστιανού και Ασλανίδης ζητούν άρση ασυλίας Καραμανλή και Σπίρτζη

Σημειώνεται, ότι αίτημα άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, κατέθεσαν στη Βουλή η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης, γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στα Τέμπη.

Οι δύο γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, ζητούν συγκεκριμένα την άρση της ασυλίας των πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, με βάση το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για τη σύμβαση 717, αλλά και να συμμορφωθεί η Βουλή με τις διατάξεις του πρωτογενούς και παράγωγου δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Βουλή «να σεβαστεί την αρχή της υπεροχής του δικαίου της Ένωσης που επιβάλει να καταστεί αυτοδικαίως ανεφάρμοστη η διάταξη του άρ. 86 Σ, ως εθνικός κανόνας ειδικής μεταχείρισης των μελών της Κυβέρνησης, δεδομένου ότι παρεμποδίζει την εφαρμογή των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ως προς τη διεξαγωγή έρευνας, δίωξης και επιβολής του νόμου για εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις των πρ. Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Κωνσταντίνου Καραμανλή, που σχετίζονται με τη Σύμβαση 717/2014, προς διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ», αναφέρεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων στο αίτημά τους.

Τέμπη: «Δεν προσδοκούμε να γίνετε λαϊκό δικαστήριο, αλλά να ενσκήψετε με ευθύνη»

Εκπροσωπώντας τους συγγενείς των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών, η Μαρία Καρυστιανού μίλησε στην επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, ζητώντας από τους ευρωβουλευτές να μην γίνουν «λαϊκό δικαστήριο», αλλά να ενσκήψουν «με βαθύ το αίσθημα της ευθύνης» στην υπόθεση, προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως.

Κατά την ομιλία της, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα αιτήματα προς την επιτροπή, ζητώντας να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά, να ζητηθεί για το θέμα Γνωμοδότηση από τις επιτροπές LIBE και TRAN και από κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία, να ζητηθεί από την Κομισιόν και τον ERA πλήρη επίσημη ενημέρωση και δημοσιοποίηση του σχετικού υλικού, αλλά και επανεξέταση του πιστοποιητικού ασφαλείας των ελληνικών σιδηροδρόμων, όπως και να διαβιβαστεί η αναφορά στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και να ζητηθεί η κοινοποίηση του πορίσματος για την υπόθεση.

Στο τέλος της συζήτησης, η αντιπρόεδρος της επιτροπής Αναφορών, Γιάνα Τοομ ανακοίνωσε ότι η αναφορά παραμένει ανοιχτή και το θέμα παραπέμπεται στην επιτροπή Δικαιοσύνης και Ελευθεριών και στην επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ παράλληλα ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια ενημερωμένη γραπτή απάντηση. Την απόφαση να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά για το δυστύχημα των Τεμπών, στήριξαν όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εκπροσωπώντας τον Σύλλογο των συγγενών θυμάτων των Τεμπών, μαζί με την Μαρία Καρυστιανού, ήταν και ο Παύλος Ασλανίδης, που στο δυστύχημα έχασε τον γιο του Δημήτρη. Κατά την έξοδό τους από το Ευρωκοινοβούλιο, καταχειροκροτήθηκαν από δεκάδες άτομα που βρέθηκαν εκεί.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Πολιτική / Κωνσταντοπούλου για Τσίπρα: «Του είπα αυτό είναι τρίτο μνημόνιο και μου είπε "μη λες τέτοιες λέξεις"»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας για την κρίσιμη περίοδο του 2015, περιγράφει μεταξύ άλλων μια σκηνή με τον Αλέξη Τσίπρα και τον τότε αρχηγό των Podemos, σχολιάζοντας τα «σπαστά αγγλικά» του πρώην πρωθυπουργού
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ GLOBAL SUMUD FLOTILLA

Πολιτική / «Global Sumud Flotilla»: Διάβημα του ΥΠΕΞ στο Ισραήλ για τους Έλληνες πολίτες που συμμετέχουν στον στολίσκο

Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται πως η ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να παράσχει κάθε δυνατή προξενική συνδρομή
THE LIFO TEAM
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική / Πολάκης: «Φληναφήματα τα όσα ακούγονται περί μη συμμετοχής μου σε Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή»

Ο Παύλος Πολάκης έκανε νέα ανάρτηση σχετικά με τα όσα έχουν διαρρεύσει για μη συμμετοχή του σε Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
THE LIFO TEAM
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗ

Πολιτική / Νέα πυρά Γεωργιάδη κατά Ανδρουλάκη: «Μασαμπούκωσε 1,2 εκατ. ευρώ και μας κουνά το δάκτυλο, πέρασε «ζάχαρη» τη δεκαετία των μνημονίων»

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην ενοικίαση ακινήτου από το δημόσιο, ιδιοκτησίας της οικογένειας του Νίκου Ανδρουλάκη
THE LIFO TEAM
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Πολιτική / Παραιτήθηκε η Ιωάννα Γκελεστάθη από τη Νέα Δημοκρατία: Ανέφερε «πολιτικό, αξιακό και ψυχικό ρήγμα με την ηγεσία»

Η Ιωάννα Γκελεστάθη υπέβαλε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη την παραίτησή της «από κάθε κομματική ιδιότητα συμπεριλαμβανομένης και αυτής του απλού μέλους» - Η ανάρτησή της
THE LIFO TEAM