ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Τέλος η προανακριτική για τη Novartis - Ο φάκελος επιστρέφει στην τακτική δικαιοσύνη

Τέλος η προανακριτική για τη Novartis - Ο φάκελος επιστρέφει στην τακτική δικαιοσύνη Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
0

Αναρμοδιότητα της Βουλής να προχωρήσει σε διώξεις για την υπόθεση Novartis ως προς τα πολιτικά πρόσωπα και επαναδιαβίβαση της δικογραφίας στη δικαιοσύνη, εισηγούνται τα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εισήγηση περί της αναρμοδιότητας έκλεισε τυπικά στη σημερινή συνεδρίαση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία έγινε χωρίς την παρουσία των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης που έχουν αποχωρήσει από τη διαδικασία.

Στη σημερινή συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής, οι δύο εισηγητές κ.κ. Νίκος Παρασκευόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιώργος Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ) παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους.

Ακολούθησε συζήτηση και τελικά, λαμβάνοντας υπόψη τις δύο εισηγήσεις που συγκλίνουν, τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής αποφάνθηκαν ότι η Βουλή δεν έχει την αρμοδιότητα να διώξει πράξεις της δωροληψίας-δωροδοκίας και πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις που φέρεται να τελέστηκαν από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Novartis. Ως εκ τούτου η πλειοψηφία της Επιτροπής αναγνωρίζει την αρμοδιότητα της τακτικής δικαιοσύνης.

Η κρίση αυτή των μελών της πλειοψηφίας θα είναι ενσωματωμένη, αναλυτικά και τεκμηριωμένα, κατά τη δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Θοδωρή Δρίτσα, στο πόρισμα που θα ακολουθήσει και το οποίο, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Κανονισμός, θα κατατεθεί για συζήτηση και έγκριση στην Ολομέλεια.

Η Ειδική Επιτροπή θα συνεδριάσει την επομένη Τρίτη, 24 Απριλίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης την έγκριση του τελικού πορίσματος.

Όπως συνέβη και με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, έτσι και για την επικείμενη συνεδρίαση θα απευθυνθεί πρόσκληση σε όλα τα μέλη της Επιτροπής να προσέλθουν και η πρόσκληση θα περιλαμβάνει ειδική αναφορά με την οποία θα καλούνται τα κόμματα, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, να έχουν παραδώσει στη Γραμματεία τις πορισματικές τους θέσεις.

Στόχος είναι την ερχόμενη Τρίτη η Ειδική Επιτροπή να ολοκληρώσει τις εργασίες της με την έγκριση του πορίσματος. Πάντως δεδομένου ότι Επιτροπή έχει προθεσμία να παραδώσει το πόρισμά της ως τις 27 Απριλίου, δεν αποκλείεται και μια ακόμη συνεδρίαση μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας.

Το πολιτικό σκεπτικό που θα συνοδεύει τη σημερινή απόφαση της Ειδικής Επιτροπής, και αύριο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα πιο αναλυτικά, εστιάζει στο ότι «η σημερινή απόφαση είναι η μόνη που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και το δρόμο και για την δίκαιη αντιμετώπιση κάθε αναφερόμενου πολιτικού προσώπου. Δηλαδή να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε εκείνοι που είναι αθώοι να δικαιωθούν και να αποδοθούν στην κοινωνία χωρίς ψεγάδι και εκείνοι ενδεχομένως είναι ένοχοι να δικαστούν όπως πρέπει να δικαστούν και το πολιτικό σύστημα, μέσα από αυτή τη διαδικασία, να έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας του».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου τι είναι εκείνο που κάνει την κυβερνητική πλειοψηφία να εκτιμά ότι ο στόχος της μπορεί να σταθεί παρά τη νομολογία του Αρείου Πάγου (σ.σ. στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου το δικαστικό συμβούλιο είχε αποφανθεί ότι το αδίκημα δωροληψίας-δωροδοκίας εντάσσεται στα υπουργικά καθήκοντα), ο πρόεδρος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θοδωρής Δρίτσας είπε ότι «στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, υπάρχει όντως μια νομολογία ισχυρή διότι είναι από το δικαστικό συμβούλιο, αλλά η νομολογία, όσο ισχυρή και αν είναι, δεν είναι νόμος και δεν υποκαθιστά το δικαίωμα κάθε δικαστηρίου να αποφανθεί».

Η νομολογία είναι ισχυρή αλλά δεν αποτελεί υποχρέωση οποιουδήποτε δικαιοδοτικού οργάνου, όπως είναι η ειδική επιτροπή, να την δεχθεί και να ακολουθήσει την ίδια άποψη, είπε επίσης ο κ. Δρίτσας.

Πολιτική
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

Πολιτική / Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

« Δυστυχώς έπαθε ανακοπή μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν είναι όλα πολιτική. Δείξτε επιτέλους λίγο σεβασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός υγείας
LIFO NEWSROOM
Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Πολιτική / Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Η απάντηση του δημάρχου Αθηναίων στις δηλώσεις του Νόαμ Κατζ, ο οποίος άσκησε κριτική για ελλιπή προστασία της πόλης από «οργανωμένες μειονότητες», ανεπαρκή καθαριότητα και έλλειψη ασφάλειας που –κατά τον ίδιο– κάνει τους Ισραηλινούς τουρίστες να αισθάνονται άβολα
LIFO NEWSROOM
ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία

Πολιτική / ΥΠΕΞ για τουρκικά θαλάσσια πάρκα: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια»

Η εξαγγελία «δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και δείχνει πλήρη έλλειψη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας» αναφέρει η ελληνική πλευρά
LIFO NEWSROOM