Τα 10 πράγματα που πρέπει να κρατήσουμε από την ομιλία Γιούνκερ για την Ε.Ε.

Τα 10 πράγματα που πρέπει να κρατήσουμε από την ομιλία Γιούνκερ για την Ε.Ε. Facebook Twitter
0

Ευρωπαίος υπερυπουργός Οικονομικών, επιθετική εμπορική πολιτική, αυστηρότητα έναντι της Τουρκίας: ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε σήμερα τις προτεραιότητες στη δράση του, δύο χρόνια πριν από το τέλος της θητείας του.

 

Ιδού τα κύρια σημεία της παρέμβασής του «για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ενώπιον των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο, η οποία έβριθε ναυτικών μεταφορών περί «ούριων ανέμων», από τους οποίους θέλει να επωφεληθεί η Ευρώπη για να προχωρήσει.

 

Υπερυπουργός

Ο Γιούνκερ εκφράσθηκε υπέρ ενός ευρωπαίου υπερυπουργού Οικονομικών και Οικονομίας, Πρόκειται για μια παλιά ιδέα που επαναδιατυπώθηκε πρόσφατα από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Εξέφρασε την επιθυμία «ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία και τα Οικονομικά να γίνει ο υπουργός αυτός» και να είναι επίσης «ο πρόεδρος του Eurogroup (στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης)». «Δεν βλέπω με συμπάθεια την ιδέα ενός κοινοβουλίου ειδικά για την ευρωζώνη», διευκρίνισε αντίθετα.

 

Διεθνές εμπόριο

«Από πέρυσι, παρατηρώ πως οι εταίροι μας σ' ολόκληρο τον κόσμο σπρώχνονται στην πόρτα μας για να συνάψουν μαζί μας εμπορικές συμφωνίες», δήλωσε ο πρόεδρος του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ εκφράζοντας την ικανοποίησή του γι' αυτό, αλλά πρόσθεσε πως «θα πρέπει να παίρνουμε τόσα όσα δίνουμε».

Ο Γιούνκερ θέλει να αρχίσει εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, τις οποίες επιθυμεί να ολοκληρώσει πριν από το τέλος της θητείας του το 2019.

Μετά τις πολεμικές που περιέβαλαν τις προηγούμενες διαβουλεύσεις, η Επιτροπή θα δημοσιοποιεί στο μέλλον «πλήρη τα σχέδια εντολής διαπραγμάτευσης που θα παρουσιάζει στο Συμβούλιο».

 

Ξένες επενδύσεις

Ο Γιούνκερ ανακοίνωσε επίσης ένα ευρωπαϊκό «πλαίσιο» για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων στην ΕΕ με στόχο να προστατευθούν στρατηγικοί τομείς, κάτι που απαντά κυρίως στις ανησυχίες για τις κινεζικές εξαγορές στην Ευρώπη.

 

Αποσπασμένοι εργάτες

Η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία μιας «κοινής αρχής» που να ελέγχει την εφαρμογή «παντού» στην ΕΕ των διατάξεων που πλαισιώνουν την προσφυγή σε αποσπασμένους εργάτες και κατηγορούνται σήμερα ότι ευνοούν το κοινωνικό ντάμπινγκ.

«Είναι παράλογο να υπάρχει μια τραπεζική αρχή που να επιβλέπει ώστε να γίνονται σεβαστές (στην ΕΕ) οι τραπεζικές προδιαγραφές, αλλά να μην υπάρχει κοινή αρχή για την αγορά εργασίας που να εξασφαλίζει τη δικαιοσύνη στην εσωτερική αγορά. Θα τη δημιουργήσουμε».

 

Κυβερνοασφάλεια και τρομοκρατία

«Οι κυβερνοεπιθέσεις είναι μερικές φορές πιο επικίνδυνες για τη σταθερότητα των δημοκρατιών και των οικονομιών απ' ό,τι τα τουφέκια και τα άρματα μάχης», προειδοποίησε ο Γιούνκερ, ο οποίος προτείνει τη δημιουργία μιας «Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας, για να αμυνθούμε καλύτερα εναντίον των επιθέσεων αυτών».

Για να ενισχυθεί ο αντιτρομοκρατικός αγώνας, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία «ενός ευρωπαϊκού πυρήνα πληροφοριών αρμόδιου να φροντίζει ώστε τα δεδομένα σχετικά με τους τρομοκράτες και τους ξένους μαχητές να ανταλλάσσονται αυτομάτως ανάμεσα στις υπηρεσίες πληροφοριών και την αστυνομία».

Ο Γιούνκερ θέλει εξάλλου η μελλοντική ευρωπαϊκή εισαγγελία, που θα ειδικεύεται στον αγώνα εναντίον των απατών στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, να είναι επίσης αρμόδια «να διώκει τους δράστες διασυνοριακών τρομοκρατικών παραβιάσεων».

 

Τουρκία

«Απευθύνω σήμερα μια έκκληση προς τους αξιωματούχους στην Τουρκία, απελευθερώστε τους δημοσιογράφους μας και όχι μόνο τους δικούς μας, σταματήστε να προσβάλλετε τα κράτη μέλη μας, τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεών μας χαρακτηρίζοντάς τους φασίστες και ναζί», τόνισε ο Γιούνκερ.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο «μιας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ μέσα στο εγγύς μέλλον», όμως δεν τάχθηκε υπέρ μιας διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όπως ζήτησε πρόσφατα η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

 

Μετανάστευση

Ο Γιούνκερ δήλωσε πως «πριν από το τέλος του μήνα» η Επιτροπή θα παρουσιάσει «προτάσεις επικεντρωμένες στις επιστροφές (σ.σ.: τους επαναπατρισμούς παράτυπων μεταναστών), την αλληλεγγύη με την Αφρική και το άνοιγμα νόμιμων οδών μετανάστευσης», κυρίως με τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Αφρική.

«Οφείλουμε επίσης να βελτιώσουμε κατεπειγόντως τις συνθήκες ζωής των προσφύγων στη Λιβύη», τόνισε ο επικεφαλής της Κομισιόν. «Θλίβομαι πολύ για τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης ή υποδοχής», πρόσθεσε εκτιμώντας πως «η Ευρώπη έχει μια συλλογική ευθύνη» στο θέμα αυτό.

Ο Γιούνκερ απέτισε εξάλλου φόρο τιμής στην Ιταλία «που σώζει την τιμή της Ευρώπης στη Μεσόγειο».

 

Χώρος Σένγκεν

«Αν θέλουμε να ενισχύσουμε την προστασία των εξωτερικών συνόρων μας, οφείλουμε να αφήσουμε τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να ενταχθούν αμέσως στον χώρο Σένγκεν» ελεύθερης κυκλοφορίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής προσθέτοντας ότι και η Κροατία πρέπει να γίνει «πλήρες μέλος μόλις εκπληρώσει όλα τα κριτήρια».

 

Υπερπρόεδρος

Στο θεσμικό επίπεδο, ο Γιούνκερ πρότεινε να συγχωνευθούν στο μέλλον η θέση του και εκείνη του Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 

«Τραγικό» Brexit

Ο Γιούνκερ αναφέρθηκε πολύ σύντομα στο Brexit, το οποίο χαρακτήρισε «θλιβερό και τραγικό».

«Στις 30 Μαρτίου 2019 θα είμαστε μια Ένωση των 27, προτείνω να προετοιμαστούμε καλά γι' αυτό», δήλωσε και πρότεινε επίσης να οργανωθεί «μια ειδική σύνοδος κορυφής στη Ρουμανία, στις 30 Μαρτίου 2019», για να «ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την οικοδόμηση μιας περισσότερο ενωμένης, περισσότερο ισχυρής και περισσότερο δημοκρατικής Ευρώπης».

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ