ΣΥΡΙΖΑ: Ρίχνει ευθύνες στην κυβέρνηση μετά τις αυτοκτονίες προσφύγων στο Κικλίς

ΣΥΡΙΖΑ: Ρίχνει ευθύνες στην κυβέρνηση μετά τις αυτοκτονίες προσφύγων στο Κικλίς Facebook Twitter
Eurokinissi
2

Ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα προβλήματα των προσφύγων φέρνει στην επιφάνεια η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ στο Κιλκίς μετά τις αυτοκτονίες δύο προσφύγων στις Μουριές.

«Δύο νέοι πρόσφυγες, αφγανικής και ιρακινής καταγωγής, έβαλαν τέλος στη ζωή τους στον χώρο φιλοξενίας των Μουριών τις προηγούμενες ημέρες και παρότι τα ζητήματα αυτά δεν ενδείκνυνται για πολιτικές αντιδικίες, οφείλουμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα και να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Όπως τονίζουν, «η σημερινή κυβέρνηση εδώ και πέντε μήνες -αφού αφαίρεσε το «μετατραυματικό στρες» από τη λίστα των κατηγοριών ευαλωτότητας- στερεί από τους ανθρώπους αυτούς το αδιαμφισβήτητο και αναφαίρετο δικαίωμα της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και αρνείται να εξασφαλίσει υγειονομική περίθαλψη σε σχεδόν 50.000 ανθρώπους».

Για τον έναν από τους δύο αυτόχειρες σημειώνουν ότι ήταν διαγνωσμένος με ψυχολογικά προβλήματα και έχρηζε φαρμακευτικής αγωγής και παρακολούθησης. «Είναι τουλάχιστον ανεύθυνο, εάν όχι εγκληματικό, να μην παρέχεται υγειονομική φροντίδα στους ανθρώπους αυτούς και να μην υπάρχει πρόβλεψη της Πολιτείας και των εμπλεκόμενων ΜΚΟ για παροχή φαρμακευτικής αγωγής και νοσηλείας στους χώρους διαμονής τους. Δύο μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τους αιτούντες άσυλο και πέντε μήνες μετά την κατάργηση του ΑΜΚΑ για τους πληθυσμούς χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, αναμένουμε ακόμη την ΚΥΑ των 5 συναρμόδιων υπουργείων για την έκδοση του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού. Τα στατιστικά στοιχεία, αλλά και η ίδια η πραγματικότητα, δείχνουν πόσο απαραίτητη είναι η υγειονομική κάλυψη των πληθυσμών αυτών τόσο για τη δική τους υγεία και ασφάλεια όσο και για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας», προσθέτουν.

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη οφείλει επιτέλους να αντιμετωπίσει το προσφυγικό-μεταναστευτικό με τη δέουσα σοβαρότητα και να σταματήσει να εθελοτυφλεί. Οι εσωκομματικές φωνές της ΝΔ περί του να κάνουμε την ζωή των μεταναστών δυσκολότερη (Άδ. Γεωργιάδης) δεν έχουν θέση σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα διαπιστώνουμε με τον χειρότερο τρόπο. Καμία ζωή δεν είναι λαθραία και δεν υπάρχουν ανθρώπινες ζωές που να αξίζουν λιγότερο από κάποιες άλλες», επισημαίνουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Πολιτική
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Αν αληθεύει ότι δεν παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα στους πρόσφυγες - αν και εφόσον οι συγκεκριμένοι ήταν από Ιράκ και Αφγανιστάν, ήταν μάλλον οικονομικοί μετανάστες -, υπάρχει κατ' αρχήν ένα ανθρωπιστικό θέμα. Χωρίς βέβαια να αποδεικνύεται ότι αυτή η έλλειψη τους οδήγησε στην αυτοκτονία. Θα περιμένουμε την απάντηση της κυβέρνησης.