Συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν Facebook Twitter
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
0

Συγκρατημένη αισιοδοξία, εν αναμονή απτών αποτελεσμάτων, εκφράζει η ελληνική πλευρά κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως το κλίμα «ήταν θετικό και ίσως καλύτερο από αυτό που θα περιμέναμε». Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει αποτελέσματα όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, εννοώντας την παραβατικότητα που έχει επιδείξει στην κυπριακή ΑΟΖ, τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και τις επισκέψεις στην Αμμόχωστο που τορπιλίζουν τις συζητήσεις των δύο κοινοτήτων. Συνολικά, η ελληνική πλευρά αναμένει να μετριαστούν οι προσκλήσεις σε θάλασσα και κυπριακή ΑΟΖ.

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί πρόοδο στο θέμα του προσφυγικού και στη συνάντηση έγινε συζήτηση για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα, καθώς οι ροές έχουν φτάσει σε επίπεδο 600-700 άτομα την ημέρα. Ο πρωθυπουργός είπε ξεκάθαρα ότι θα επιθυμούσαμε να δούμε μείωση ροών στα επίπεδα τα περσινά, καθώς θεωρεί ότι είναι στο χέρι της τουρκικής πλευράς να το πετύχει εφαρμόζοντας την κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας. Η Τουρκία μπορεί να έχει πιο αυστηρή επιτήρηση των ροών αυτών και στην ενδοχώρα και τις ακτές και τη θάλασσα.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις. Οι Τούρκοι είναι περισσότερο πεπεισμένοι από εμάς για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού και πρόσθετε ότι επιδιώκουν να δώσουν ώθηση και στην τουρκική οικονομία, μέσα από την αύξηση των συναλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε ο υπερδιπλασιασμός των εμπορικών σχέσεων μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια. Η Ελλάδα θα κάνει κάποια προσπάθεια περιλαμβανομένων και των διευκολύνσεων εισόδων και εξόδων από τα τελωνεία.

Η τουρκική πλευρά έθεσε το θέμα της μειονότητας στη Δυτική Θράκη και τη λειτουργία των δύο τζαμιών στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην επαναλειτουργία της Χάλκης. Συζητήθηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, για το οποίο θα γίνει η προεργασία από Δένδια και Τσαβούσογλου για να έχουμε τη δυνατότητα περαιτέρω σύγκλισης. Το Συμβούλιο θα γίνει στην Θεσσαλονίκη.

Χθες ο πρωθυπουργός συμμετείχε στο Φόρουμ του Βloomberg και παραχώρησε συνέντευξη δίνοντας έμφαση στην οικονομία και στις μεταναστευτικές ροές. Στο περιθώριο του Βloomberg είχε συνάντηση με Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, τον οποίο περιμένει στην Αθήνα.

Ακολούθησε το γεύμα με τον Ουίλμπορ Ρος και αρκετά διευρυμένη αντιπροσωπεία. Στο τραπέζι ήταν ισχυροί επιχειρηματίες και επενδυτές που έχουν ενδιαφέρον για τομείς όπως τα ενεργειακά, οι τράπεζες στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος και της καλύτερης εικόνας του ισολογισμού τους μετά την εφαρμογή του asset protection skim, τα χρηματοπιστωτικά, οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, ΔΕΔΗΕ. Υπάρχει πάντα και το χειροπιαστό αποτέλεσμα το ενδιαφέρον της Blackstone για τα ξενοδοχεία. «Μπορεί να γίνουν διάφορα, είναι ανοιχτή και η απόκτηση μεριδίου των τραπεζών, μπορεί να ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν π.χ. στην ΔΕΗ», ανέφερε κυβερνητική πηγή.

Ο πρωθυπουργός μετέφερε στις συναντήσεις του με τους επενδυτές ότι έχουμε ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο ξεκάθαρο, προχωρούμε τις μεταρρυθμίσεις είτε στις αγορές προϊόντων είτε εργασίας, προχωρούμε τις αποκρατικοποιήσεις, και στα δημοσιονομικά με μείωση φόρων. Βλέπουμε ότι η οικονομία ανταποκρίνεται. Έως τώρα οι ξένοι επενδυτές ανησυχούσαν μήπως κάτι πάει στραβά με τους θεσμούς. Τώρα θέλουν να αφήσουν σε δεύτερη μοίρα τι λένε οι θεσμοί και να ακούσουμε τις αγορές. Θέλουμε να κρατήσουμε την συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρώπη. Όποιον χώρο δημοσιονομικό έχουμε θα τον διαθέσουμε για μείωση φόρων, στήριξη της οικογένειας και τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού. Οι επενδυτές πάντως δεν ανησυχούν για γεωπολιτικά θέματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

Πολιτική / Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

«Eκδόθηκαν οι πρώτες αρνητικές αποφάσεις για αιτούντες προερχόμενους από τη Συρία, αφού συνεκτιμήθηκε ο λόγος της φυγής τους σε συνδυασμό με τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά» δήλωσε ο υπουργός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM
Εμμένει στην πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο Νίκος Φαραντούρης - Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική / Εμμένει στην πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο Νίκος Φαραντούρης - Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Παρά τις αποδοκιμασίες από κομματικές πηγές, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει τη θέση του υπέρ κυβέρνησης κοινής αποδοχής, με στόχο την κάθαρση
LIFO NEWSROOM
Μέρκελ στην Αθήνα: «Κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα από την πίεση - Ήμουν αντίθετη με το Grexit»

Πολιτική / Μέρκελ στην Αθήνα: «Κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα από την πίεση - Ήμουν αντίθετη με το Grexit»

Η Άνγκελα Μέρκελ επέστρεψε στην Αθήνα με αφορμή την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας της «Ελευθερία» και μίλησε δημόσια για την πιο δραματική δεκαετία της ελληνικής σύγχρονης ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναφορές σε υπουργούς, «ταρίφες» και χειραγώγηση ελέγχων

Πολιτική / Νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναφορές σε υπουργούς, «ταρίφες» και χειραγώγηση ελέγχων

Εμπλεκόμενοι ακούγονται να αναφέρονται με χυδαίους χαρακτηρισμούς σε πολιτικά πρόσωπα, να μιλούν για πιέσεις σε ελεγκτές, οικονομικά ανταλλάγματα και παρεμβάσεις σε ελέγχους
LIFO NEWSROOM
Δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων: «Θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα όρια»

Πολιτική / Δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων: «Θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα όρια»

Η νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται το απόγευμα από τον Παπασταύρου στη Βουλή προβλέπει δύο νέα πολεοδομικά εργαλεία - Στόχος η προστασία τόσο των περιουσιακών δικαιωμάτων των ιδιοκτητών όσο και της δημογραφικής προοπτικής της περιφέρειας
LIFO NEWSROOM
Λάουρα Κοβέσι: Ποια είναι η εισαγγελέας που ξεσκέπασε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Πολιτική / Λάουρα Κοβέσι: Ποια είναι η εισαγγελέας που ξεσκέπασε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η έρευνα αφορά περισσότερα από 40 πρόσωπα –πολιτικά στελέχη, κρατικούς υπαλλήλους και συνεργαζόμενες εταιρείες– για ενδεχόμενα αδικήματα απάτης, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
LIFO NEWSROOM