Συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν Facebook Twitter
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
0

Συγκρατημένη αισιοδοξία, εν αναμονή απτών αποτελεσμάτων, εκφράζει η ελληνική πλευρά κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως το κλίμα «ήταν θετικό και ίσως καλύτερο από αυτό που θα περιμέναμε». Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει αποτελέσματα όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, εννοώντας την παραβατικότητα που έχει επιδείξει στην κυπριακή ΑΟΖ, τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και τις επισκέψεις στην Αμμόχωστο που τορπιλίζουν τις συζητήσεις των δύο κοινοτήτων. Συνολικά, η ελληνική πλευρά αναμένει να μετριαστούν οι προσκλήσεις σε θάλασσα και κυπριακή ΑΟΖ.

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί πρόοδο στο θέμα του προσφυγικού και στη συνάντηση έγινε συζήτηση για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα, καθώς οι ροές έχουν φτάσει σε επίπεδο 600-700 άτομα την ημέρα. Ο πρωθυπουργός είπε ξεκάθαρα ότι θα επιθυμούσαμε να δούμε μείωση ροών στα επίπεδα τα περσινά, καθώς θεωρεί ότι είναι στο χέρι της τουρκικής πλευράς να το πετύχει εφαρμόζοντας την κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας. Η Τουρκία μπορεί να έχει πιο αυστηρή επιτήρηση των ροών αυτών και στην ενδοχώρα και τις ακτές και τη θάλασσα.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις. Οι Τούρκοι είναι περισσότερο πεπεισμένοι από εμάς για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού και πρόσθετε ότι επιδιώκουν να δώσουν ώθηση και στην τουρκική οικονομία, μέσα από την αύξηση των συναλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε ο υπερδιπλασιασμός των εμπορικών σχέσεων μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια. Η Ελλάδα θα κάνει κάποια προσπάθεια περιλαμβανομένων και των διευκολύνσεων εισόδων και εξόδων από τα τελωνεία.

Η τουρκική πλευρά έθεσε το θέμα της μειονότητας στη Δυτική Θράκη και τη λειτουργία των δύο τζαμιών στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην επαναλειτουργία της Χάλκης. Συζητήθηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, για το οποίο θα γίνει η προεργασία από Δένδια και Τσαβούσογλου για να έχουμε τη δυνατότητα περαιτέρω σύγκλισης. Το Συμβούλιο θα γίνει στην Θεσσαλονίκη.

Χθες ο πρωθυπουργός συμμετείχε στο Φόρουμ του Βloomberg και παραχώρησε συνέντευξη δίνοντας έμφαση στην οικονομία και στις μεταναστευτικές ροές. Στο περιθώριο του Βloomberg είχε συνάντηση με Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, τον οποίο περιμένει στην Αθήνα.

Ακολούθησε το γεύμα με τον Ουίλμπορ Ρος και αρκετά διευρυμένη αντιπροσωπεία. Στο τραπέζι ήταν ισχυροί επιχειρηματίες και επενδυτές που έχουν ενδιαφέρον για τομείς όπως τα ενεργειακά, οι τράπεζες στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος και της καλύτερης εικόνας του ισολογισμού τους μετά την εφαρμογή του asset protection skim, τα χρηματοπιστωτικά, οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, ΔΕΔΗΕ. Υπάρχει πάντα και το χειροπιαστό αποτέλεσμα το ενδιαφέρον της Blackstone για τα ξενοδοχεία. «Μπορεί να γίνουν διάφορα, είναι ανοιχτή και η απόκτηση μεριδίου των τραπεζών, μπορεί να ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν π.χ. στην ΔΕΗ», ανέφερε κυβερνητική πηγή.

Ο πρωθυπουργός μετέφερε στις συναντήσεις του με τους επενδυτές ότι έχουμε ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο ξεκάθαρο, προχωρούμε τις μεταρρυθμίσεις είτε στις αγορές προϊόντων είτε εργασίας, προχωρούμε τις αποκρατικοποιήσεις, και στα δημοσιονομικά με μείωση φόρων. Βλέπουμε ότι η οικονομία ανταποκρίνεται. Έως τώρα οι ξένοι επενδυτές ανησυχούσαν μήπως κάτι πάει στραβά με τους θεσμούς. Τώρα θέλουν να αφήσουν σε δεύτερη μοίρα τι λένε οι θεσμοί και να ακούσουμε τις αγορές. Θέλουμε να κρατήσουμε την συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρώπη. Όποιον χώρο δημοσιονομικό έχουμε θα τον διαθέσουμε για μείωση φόρων, στήριξη της οικογένειας και τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού. Οι επενδυτές πάντως δεν ανησυχούν για γεωπολιτικά θέματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Πολιτική / Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Ο βουλευτής της ΝΔ υπέστη ανακοπή σε πολυσύχναστη παραλία της Χαλκιδικής που δεν υπήρχε απινιδωτής ή ναυαγοσώστης - Ο ίδιος ως υφυπουργός είχε συμβάλλει ώστε να τοποθετηθούν περισσότεροι απινιδωτές σε σχολεία και κοινότητες της χώρας
LIFO NEWSROOM
Σφοδρή επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Πολιτική / Επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση του κ. Πελετίδη ότι κάποιοι πολίτες έσωσαν τα σπίτια τους επειδή δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του 112, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και επικίνδυνη»
LIFO NEWSROOM
Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM