Στον Εισαγγελέα το ηχητικό της συνομιλίας Παππά - Μιωνή

Στον Εισαγγελέα το ηχητικό της συνομιλίας Παππά - Μιωνή Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Τον πλήρη φάκελο των στοιχείων που έχει στη διάθεση της σχετικά με τις καταγγελίες Μιωνή καθώς και το ηλεκτρονικό αρχείο της συνομιλίας του επιχειρηματία με τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, απέστειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βαγγέλη Ιωαννίδη η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Η ηχογραφημένη συνομιλία του επιχειρηματία καθώς και τα υπόλοιπα στοιχεία που περιέχονται στον φάκελο που έστειλε στην εισαγγελία η Προανακριτική θα μελετηθούν από τον εισαγγελέα ο οποίος αναμένεται σύντομα, ενδεχομένως και αύριο, να αποφασίσει τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί. Αν δηλαδή το επίμαχο υλικό θα αποτελέσει αντικείμενο ποινικής έρευνας και εφόσον τεθεί υπό διερεύνηση ποιες θα είναι οι κατευθύνσεις, τα ερευνώμενα ζητήματα δηλαδή, που θα δοθούν στον εισαγγελικό λειτουργό που θα αναλάβει την διενέργεια της.

Ο φάκελος που διαβιβάστηκε στον κ. Ιωαννίδη εκτός από το αντίγραφο της ηχογραφημένης συνομιλίας του πρώην υπουργού Επικρατείας με τον επιχειρηματία (usb), περιέχει το συνοδευτικό έγγραφο του κ.Μιωνή, τα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίασης της προανακριτικής επιτροπής, τα πρακτικά της διήμερης κατάθεσης του Νίκου Παππά τον περασμένο Μάρτιο και τη χθεσινή κατάθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και δήλωση του κ.Παππά.

Η διαβίβαση του υλικού από την ειδική επιτροπή της Βουλής έγινε σύμφωνα με το άρθρο 38 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας βάσει του οποίου «οι ανακριτικοί υπάλληλοι οφείλουν να ανακοινώσουν χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα οτιδήποτε πληροφορούνται με κάθε τρόπο για αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως. Η ανακοίνωση γίνεται γραπτώς και πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και αφορούν την αξιόποινη πράξη, τους δράστες και τις αποδείξεις».

Σύμφωνα με νομικές πηγές, εφόσον πιστοποιηθεί η γνησιότητα του ηλεκτρονικού αρχείου από την αρμόδια Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, το υλικό που περιέχεται σε αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα αν είναι ή όχι παρανόμως αποκτηθέν, υπό την προϋπόθεση ότι αφορά υπόθεση οικονομικού εγκλήματος ή διαφθοράς.

Σχετική πρόβλεψη υπάρχει στο άρθρο 14 του νόμου 4637/2019 ( σσ τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα ΦΕΚ 18 Νοεμβρίου 2019 ) το οποίο ορίζει ότι αποδεικτικό μέσο που αφορά κακουργηματικές πράξεις μπορεί να ληφθεί υπόψη από εισαγγελείς. Το άρθρο ορίζει ότι η χρήση του αποδεικτικού μέσου γίνεται δεκτή εφόσον κριθεί αιτιολογημένα ότι: α) η βλάβη που προκαλείται με την κτήση του είναι σημαντικά κατώτερη κατά το είδος, τη σπουδαιότητα και την έκταση από τη βλάβη ή τον κίνδυνο που προκάλεσε η ερευνώμενη πράξη, β) η απόδειξη της αλήθειας θα ήταν διαφορετικά αδύνατη και γ) η πράξη με την οποία το αποδεικτικό μέσο αποκτήθηκε δεν προσβάλλει την ανθρώπινη αξία.

 

Η επίμαχη συνομιλία

 

Στα αποσπάσματα από το ηχητικό ντοκουμέντο που διέρρευσε χθες, ο Νίκος Παππάς φέρεται να λέει στον επιχειρηματία ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος «έχει τη δική του ατζέντα» και πως «κάποιοι βγάζουν λεφτά» και, μάλιστα, «πολλά λεφτά» και ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα διαφθοράς, «έκανε το δικό του outsourcing».

Η επίμαχη συνομιλία μεταξύ του Σάμπυ Μιωνή και του Νίκου Παππά είχε γίνει στις 21 Μαΐου 2016, σύμφωνα με τον επιχειρηματία. Στο ίδιο ντοκουμέντο, ο τότε υπουργός Επικρατείας φέρεται να ζητά από τον επιχειρηματία να «μιλήσει» ο Σταύρος Παπασταύρου για τη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία για προσπάθεια αντιπερισπασμού με παραποιημένες συνομιλίες. 


«Επιστρατεύτηκε το πραγματικό παρακράτος με κατασκευασμένες συνομιλίες -προϊόντα εγκλήματος- που παραπέμπουν σε μαφιόζικες μεθόδους για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από το σκάνδαλο Novartis» κατήγγειλε, μεταξύ άλλων.

«Υπάρχει και δεύτερη απομαγνητοφωνημένη συνομιλία Μιωνή»

Εν τω μεταξύ, για ύπαρξη και δεύτερης κασέτας που έχει στα χέρια του ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής, φέρεται να έκανε λόγο, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά τη σημερινή του κατάθεση στην Προανακριτική Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέφερε ότι «οι πρώτες διαρροές, έλεγαν ότι ο Μιωνής έχει μαγνητοφωνήσει κι εμένα στη συνάντηση στο Μαξίμου αλλά αυτή την κασέτα δεν την βγάζει γιατί εγώ το μόνο που του είχα πει ήταν για τα δικαστικά έξοδα».

Οι αντιδράσεις

Τη διαγραφή του Νίκου Παππά από τον ΣΥΡΙΖΑ ζητά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον απόηχο της κατάθεσης Μιωνή στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τους χειρισμούς του στην υπόθεση Novartis.

Διά στόματος Πέτσα, η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «σιωπή» και ζητά την διαγραφή του πρώην υπουργού Επικρατείας από το κόμμα: «24 ώρες μετά την αποκάλυψη ενός αδίστακτου παρακράτους επί των ημερών της διακυβέρνησής του ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να σιωπά. Τα ερωτήματα, όμως, είναι αμείλικτα. Γνώριζε την ύπαρξη παρακράτους ο κ. Τσίπρας; Αν ναι, τι έκανε γι' αυτό; Ενημερώθηκε από τον κ. Παππά τότε υπουργό Επικρατείας της κυβέρνησής του και πιο στενό του συνεργάτη; Σε κάθε περίπτωση ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στους κανόνες της Δημοκρατίας οφείλει να διαγράψει άμεσα τον κ. Παππά από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό».


Στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου περί διαγραφής του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, ζητώντας από τη ΝΔ να διευρύνει το κατηγορητήριο και να τον συμπεριλάβει. «Θα προτείναμε στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, που φέρνει στη Βουλή παράνομες ηχογραφήσεις και τις ερμηνεύει κατά το δοκούν, όταν μιλά για «παρακράτος» και ζητά διαγραφές, να είναι λίγο πιο προσεκτικός», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει:

«Ειδικά όταν το πανελλήνιο πλέον γνωρίζει πως ο ίδιος καλύπτεται από τον κ. Μητσοτάκη, αν και φέρει όχι μόνο πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες, για την εν κρυπτώ χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα ανύπαρκτων ΜΜΕ, τη λίστα των οποίων αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα».

«Σε ό,τι δε αφορά την ουσία, αντί η ΝΔ να ζητά τη διαγραφή του κ. Παππά, αφού κόπτεται τόσο πολύ, ας διευρύνει η ίδια το κατηγορητήριο και ας τον συμπεριλάβει», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ