Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ορίστηκε στις 30 Ιουνίου ανατρέπει τον προγραμματισμό για το τηλεοπτικό debate των εθνικών εκλογών. 

 

Η αρχική ημερομηνία της 1ης Ιουλίου έχει πια ουσιαστικά αποκλειστεί καθώς πιθανότατα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θα έχει καταφέρει να έχει επιστρέψει εγκαίρως από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου έχει δηλώσει ανοιχτή σε κάθε άλλη ημερομηνία εκτός προφανώς από τις 30 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Νέα Δημοκρατία έχει δηλώσει διαθεσιμότητα για δυο ημερομηνίες και συγκεκριμένα την 27η και την 28η Ιουνίου.

 

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, καλεί τα υπόλοιπα κόμματα να αποδεχτούν μια από τις δυο αυτές ημερομηνίες ώστε «να μην ακυρωθεί το χρήσιμο για την προγραμματική αντιπαράθεση και την ενημέρωση του ελληνικού λαού debate, πριν από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου». 

 

Τη Δευτέρα, 24 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνάντηση της διακομματικής επιτροπής όπου εκτός από το ζήτημα των ημερομηνιών ένα άλλο θέμα που θα συζητηθεί είναι και οι όροι διεξαγωγής του debate. Όπως είναι γνωστό στο debate θα συμμετάσχουν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Φώφη Γεννηματά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Βασίλης Λεβέντης.