Στο Κίεβο ο Κώστας Μπακογιάννης: Υπογραφή μνημονίου για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και επαφή με τον Ζελένσκι

Στο Κίεβο ο Κώστας Μπακογιάννης: Υπογραφή μνημονίου για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και επαφή με τον Ζελένσκι Facebook Twitter
Φωτ.: Facebook/Κώστας Μπακογιάννης
0

Στην ουκρανική πρωτεύουσα βρέθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με σκοπό την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Ο κ. Μπακογιάννης παρείχε σχετική ενημέρωση με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Facebook, αναρτώντας και φωτογραφίες από την παρουσία του στο Κίεβο και τη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Στο Κίεβο, με συναδέλφους δημάρχους από όλη την Ευρώπη, για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με σκοπό την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Συναντήσαμε τον Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι και τον Δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο και συμφωνήσαμε στην Αδελφοποίηση Αθήνας και Κιέβου» επεσήμανε, χαρακτηριστικά.

«Ο δρόμος είναι μακρύς» έκρινε, «αλλά τα πρώτα βήματα πρέπει να γίνουν από ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο. Η Αθήνα θα είναι παρούσα» δεσμεύτηκε ο δήμαρχος.

Η συμφωνία προβλέπει συγκεκριμένο σχέδιο συνεργασίας για την κάλυψη όλων των αναγκών ανοικοδόμησης και αποτελεί πρωτοβουλία του δικτύου Eurocities, στο οποίο μετέχει και η ελληνική πρωτεύουσα. 

Στο κοινό τους ανακοινωθέν, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, οι δήμαρχοι Φλωρεντίας, Αθήνας, Ελσίνκι, Λυών, Μασσαλίας, Όσλο, Ρίγας, Τιράνων και Κιέβου σημειώνουν: «Εμείς, οι δήμαρχοι και ηγέτες ευρωπαϊκών και ουκρανικών πόλεων, καταδικάζουμε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και απευθύνουμε κάλεσμα για την άμεση απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και την αποκατάσταση της ειρήνης. Δεσμευόμαστε να συνδυάσουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την προετοιμασία και την πραγμάτωση της ταχείας και βιώσιμης ανασυγκρότησης των ουκρανικών πόλεων, τις οποίες έχουν καταστρέψει οι ρωσικές επιθέσεις από τις 24 Φεβρουαρίου 2022».

Ζελένσκι: Είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια

Απευθυνόμενος στους δημάρχους, κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε: «Είναι πολύ σημαντικό που εσείς οι δήμαρχοι εν μέσω του πολέμου επιδείξατε γενναιότητα και ήρθατε στην Ουκρανία, στην πρωτεύουσά μας το Κίεβο. Ευχαριστώ πολύ και τις κυβερνήσεις σας. Εκτιμώ την υποστήριξή σας στον αγώνα μας για εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα. Ειδικά τώρα, η επίσκεψή σας είναι πολύ σημαντική. Όταν μιλάμε για την βοήθεια και την υποστήριξη - ανθρωπιστική, στρατιωτική, πολιτική, - είναι επίσης σημαντικό να μην ξεχνάμε τη βοήθεια στην ανοικοδόμηση των πόλεων και των κοινοτήτων μας. Και είναι σημαντικό η ανοικοδόμηση να ξεκινάει όχι μετά τον πόλεμο αλλά τώρα. Πρέπει να διασφαλιστούν και να παρασχεθούν ανθρωπιστικά μέτρα που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους στην Ουκρανία να επιστρέψουν στην κανονική ζωή. Αυτό είναι πολύ δύσκολο για μας, για τον προϋπολογισμό μας. Γιατί διαθέτουμε σχεδόν όλα τα χρήματά μας για την ενίσχυση του στρατού. Για αυτό θα είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια».

Μπακογιάννης: Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας πρέπει να ξεκινήσει σήμερα

Ο δήμαρχος της Αθήνας, αναφερόμενος στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας επισήμανε ότι η στήριξη και η ενεργή συμβολή στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας αποτελεί υποχρέωση ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου.

«Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι μια μακρά διαδικασία που πρέπει να ξεκινήσει σήμερα. Ο δημοκρατικός κόσμος θα πρέπει να είναι έτοιμος να στηρίξει αυτόν τον μαραθώνιο με ισχυρή θέληση και αποφασιστικότητα. Η Αθήνα με όλες της τις δυνάμεις θα είναι μέρος της κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας για την ανοικοδόμηση των Ουκρανικών πόλεων και της στήριξης του φίλου ουκρανικού λαού».

Τα επόμενα βήματα

Μια μικτή ομάδα δράσης, η οποία θα απαρτίζεται από πολιτικούς αντιπροσώπους του δικτύου Eurocities, της Ένωσης Ουκρανικών Πόλεων και του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας θα πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις, επιβλέποντας την υλοποίηση της συμφωνίας.

Ο Αντρέ Σομπκζάκ, γενικός γραμματέας του Δικτύου Πόλεων Eurocities, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οι πόλεις-μέλη μας έχουν μακρά ιστορία συνεργασίας διασυνοριακής, μεταξύ άλλων και με το Χάρκοβο, το Κίεβο, το Λβιβ και την Οδησσό, πόλεις που είναι, όλες τους, μέλη του Δικτύου Eurocities. Οι δήμαρχοι που παρίστανται, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοί τους, μού έχουν εκφράσει την ισχυρή επιθυμία να συνδυάσουμε τους πόρους που διαθέτουμε ως δημιουργοί πόλεων και να μοιραστούμε αυτή την εμπειρογνωμοσύνη με σκοπό τη δημιουργία βιώσιμων πόλεων χωρίς αποκλεισμούς στην Ουκρανία».

Σημειώνεται πως η αντιπροσωπεία των δημάρχων μετέβη και στη Μπούτσα που συντελέστηκαν και οι μεγαλύτερες θηριωδίες, οι Ευρωπαίοι δήμαρχοι επισκέφτηκαν το σημείο της μαζικής ταφής των αθώων αμάχων που σκοτώθηκαν από τους Ρώσους.

«Είμαι συγκλονισμένος από τις εικόνες που αντίκρισα και από τις ιστορίες που μας διηγήθηκαν. Δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε. Η επίσκεψή μας στις κατεστραμμένες ουκρανικές πόλεις έχει και αυτόν τον στόχο. Να μην ξεχάσουμε πόσο καταστροφικός είναι αυτός ο πόλεμος και πόσες ζωές αθώων ανθρώπων χάθηκαν, πόση δυστυχία και πόνο κουβαλάνε όσοι έμειναν πίσω. Υποκλίνομαι, όμως, στο απαράμιλλο σθένος των πολιτών της Μποροντιάνκα, της Μπούτσα και του Ιρπίν. Συνολικά του Ουκρανικού λαού και της ηγεσίας του. Η αντίστασή τους ηρωϊκή. Η θέλησή τους να μείνουν ένα ανεξάρτητο έθνος και μια ελεύθερη δημοκρατία είναι χαλύβδινη. Είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό τους», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης.

Η Αδελφοποίηση Αθήνας και Κιέβου

Το απόγευμα της Παρασκευής η αντιπροσωπεία των δημάρχων συναντήθηκε και με τον δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, ενώ νωρίτερα είχαν περπατήσει μαζί στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Οι κ.κ. Μπακογιάννης και Κλίτσκο, οι οποίοι διατηρούν στενή συνεργασία, ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στην αδελφοποίηση Αθήνας και Κιέβου.

Τέλος, ο κ. Μπακογιάννης είχε συνάντηση με τον επιτετραμμένο της Ελλάδας στο Κίεβο κ. Μανώλη Ανδρουλάκη, ο οποίος ως γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη ήταν ο τελευταίος ξένος διπλωμάτης που αναχώρησε από την πόλη, αφού πρώτα διασφάλισε την ασφαλή έξοδο εκατοντάδων ομογενών και συνόδευσε προσωπικά το τελευταίο κονβόι.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων ενημερώθηκε από τον Έλληνα επιτετραμμένο για τις ανάγκες ειδικά της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία που μετράει αιώνες παρουσίας στη χώρα.

Οι βασικές αρχές που διέπουν τη συμφωνία

Η συμφωνία στηρίζεται στις εξής βασικές αρχές:

  • Κοινό όραμα για βιώσιμη αστική ανάπτυξη που διασφαλίζει πως τα έργα ανασυγκρότησης εισφέρουν στη δημιουργία αστικών περιοχών οι οποίες θα είναι πράσινες, ενεργειακώς αποδοτικές, θα διασφαλίζουν την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία, χωρίς αποκλεισμούς, ενώ θα παρέχουν ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες.
  • Σεβασμό του κράτους δικαίου, εξασφαλίζοντας ανάληψη και απόδοση ευθυνών μεταξύ των συνεργαζομένων πόλεων. Διαφάνεια στις συναλλαγές, ιδιαιτέρως δε σε σχέση με τις επενδύσεις, επαναβεβαιώνοντας τον κομβικό ρόλο της αυτο-διακυβέρνησης, στηρίζοντας την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και τη δημιουργία μέσων και δυνατοτήτων σε τοπικό επίπεδο.
  • Ενεργό συμμετοχή των πολιτών και των κατά τόπους εμπλεκομένων στη διαδικασία ανασυγκρότησης, και λήψη υπ'όψιν των προτάσεων και των αιτημάτων τους σε θέματα τοπικής ανάπτυξης, και κεντρικής σημασίας για μια νέα αρχή μεταπολεμικά για τις πόλεις και τους πολίτες της Ουκρανίας.

Τι προβλέπει το Μνημόνιο Συνεργασίας

Μεταξύ άλλων, στο μνημόνιο που συνοδεύει τη συμφωνία καταγράφονται αναλυτικά οι «υποχρεώσεις» των δυο πλευρών.

Οι πόλεις μέλη του Δικτύου Eurocities αναλαμβάνουν τη δέσμευση:

  • Να συγκεντρώσουν και να οργανώσουν τους πόρους μας, συμπεριλαμβανομένης τεχνικής γνώσης και εμπειρογνωμοσύνης, βέλτιστων πρακτικών, δεξιοτήτων, υλικού και --χρηματοοικονομικών πόρων, και θα να αντιστιστοιχίσουνε στα αιτήματα για στήριξη εκ μέρους των Ουκρανών
  • Να συντονίσουν αποτελεσματικά τις προσπάθειες για μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, με σταθερά ενδελεχή εποπτεία των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουν οι πόλεις-μέλη, προάγοντας ταυτοχρόνως τις συνέργειες μεταξύ ομοειδών έργων, την καλή κατανομή συγκεκριμένων έργων.
  • Να παράσχουν βοήθεια για εξεύρεση κονδυλίων της ΕΕ με σκοπό την υλοποίηση των έργων ανασυγκρότησης.

Η Ένωση Ουκρανικών Πόλεων, σε συνεργασία με το Γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας από πλευράς της αναλαμβάνει τη δέσμευση:

  • Να συντάξει κατάλογο έργων ανασυγκρότησης κεφαλαιώδους σημασίας για τις πόλεις της Ουκρανίας που καταστράφηκαν στη διάρκεια του ρωσικού πολέμου.
  • Να συντονίσει αποτελεσματικά τις προσπάθειες ανασυγκρότησης, αποφεύγοντας τις αλληλοεπικαλύψεις και διασφαλίζοντας τον πλέον διευρυμένο αντίκτυπο για όλες τις ουκρανικές πόλεις τις οποίες έπληξε ο πόλεμος.
  • Να διαθέσει μηχανισμό, κατάλληλο και με διαφάνεια, για τη χρηματοδότηση έργων ανασυγκρότησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στην Φλώρινα: Κλειστός ο ευρωπαϊκός δρόμος, όσο αμφισβητείται η Συμφωνία για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας

Πολιτική / Μητσοτάκης στην Φλώρινα: Κλειστός ο ευρωπαϊκός δρόμος, όσο αμφισβητείται η Συμφωνία για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας

Για το 41% που πήρε η Νέα Δημοκρατία στις βουλευτικές εκλογές ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν είναι ποσοστό αλαζονείας, αλλά ποσοστό ευθύνης και σκληρής δουλειάς
NEWSROOM
Βαρουφάκης: Αν ο Νετανιάχου τελικά κατηγορηθεί από το ΔΠΔ, και πατήσει γερμανικό έδαφος, θα πρέπει να τον συλλάβουν

Πολιτική / Βαρουφάκης: Αν ο Νετανιάχου τελικά κατηγορηθεί από το ΔΠΔ και πατήσει στη Γερμανία θα πρέπει να τον συλλάβουν

«Θα απαγορεύσουν τότε οι Γερμανοί ιθύνοντες στους εαυτούς τους την είσοδο στη Γερμανία με την αιτιολογία του αντισημιτισμού;», γράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης
NEWSROOM
Επιστολή Μητσοτάκη προς Κομισιόν: Τέσσερα μέτρα για τις διαφορετικές τιμές των πολυεθνικών

Οικονομία / Επιστολή Μητσοτάκη προς Κομισιόν: Τέσσερα μέτρα για τις διαφορετικές τιμές των πολυεθνικών

Αδικαιολόγητα υψηλές τιμές που πωλούνται επώνυμα προϊόντα πολυεθνικών επιχειρήσεων σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπιστώνει ο πρωθυπουργός
NEWSROOM
«Το πνεύμα του λαϊκού και επαναστατικού προέδρου του Ιράν εντάχθηκε στο ουράνιο βασίλειο»: Τα ΜΜΕ του Ιράν για τον θάνατο του Ραϊσί

Διεθνή / «Το πνεύμα του λαϊκού και επαναστατικού προέδρου του Ιράν εντάχθηκε στο ουράνιο βασίλειο»: Τα ΜΜΕ του Ιράν για τον θάνατο του Ραϊσί

Η επιβεβαίωση του θανάτου του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, αντιμετωπίζεται με προσοχή ώστε να αποφευχθούν αντικαθεστωτικές αντιδράσεις
NEWSROOM