Στον ναό του Αγίου Νικολάου, στο «Σημείο Μηδέν» στη Νέα Υόρκη αναμένεται να βρεθεί την Παρασκευή το βράδυ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου και θα ξεναγηθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, στον ελληνορθόδοξο ναό ο οποίος είχε καταστραφεί από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

 

Το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο θα πραγματοποιηθεί στην σκιά της κίνησης του Ελπιδοφόρου να παραστεί στα εγκαίνια του «Τουρκικού Σπιτιού» στη Νέα Υόρκη παρουσία Ταγίπ Ερντογάν αλλά και Ερσίν Τατάρ.

 

Υπενθυμίζεται ότι «δυσφορία» προκάλεσε η πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου να παραστεί στα εγκαίνια. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ακύρωσε το ραντεβού του με τον Ελπιδοφόρο.

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναχωρεί αργά το απόγευμα της Τετάρτης για τη Νέα Υόρκη, καθώς είναι προγραμματισμένο να μιλήσει την Παρασκευή στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα Τετάρτη στη Νέα Υόρκη με ατζέντα επαφών που περιλαμβάνει σημαντικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, τις επενδύσεις, τις σχέσεις με το αμερικανικό Κογκρέσο και τις σχέσεις με τη νέα ελληνική ομογένεια.

 

Το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε δείπνο που παραθέτει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για επιλεγμένους ηγέτες ευρωπαϊκών και αφρικανικών χωρών. Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει ακόμα συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι, συναντήσεις στις οποίες θα κυριαρχήσουν οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις με επίκεντρο τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, αλλά και την τουρκική παραβατικότητα.