Με τίτλο ‘Σταματήστε τη διάσωση-φάρσα» και με video από το κάψιμο της γερμανικής σημαίας σήμερα στο Σύνταγμα από διαδηλωτές κατά των μέτρων λιτότητας, ο αρθρογράφος του  Spiegel Stefan Kaiser καλεί την Ε.Ε να σταματήσει «αυτή την τραγική κωμωδία». Ο αρθρογράφος γράφει ότι παρά το ότι η χώρα αγωνίζεται εδώ και δύο χρόνια, παρά τα προγράμματα διάσωσης και την καταβολή βοήθειας, η κατάσταση είναι χειρότερη από πριν. «Η οικονομία συρρικνώνεται, το δημόσιο χρέος αυξάνεται, η κυβέρνηση και οι τράπεζες έχουν αποκοπεί από την αγορά κεφαλαίου. Και δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί». Κάτι πάει στραβά με αυτή τη διάσωση, σημειώνει ο Kaiser.  

 

Το περιοδικό αναφέρει στη συνέχεια ότι το ένα τελεσίγραφο έρχεται μετά το άλλο, πέφτουν οι «τελευταίες πιθανές ημερομηνίες» και κανείς δεν θυμάται ότι οι συζητήσεις αυτές έχουν τα πιο παράλογα χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, είναι σαφές ότι το πακέτο αυτό δεν θα σώσει την Ελλάδα. «Είναι πιθανό να καθυστερήσει μόνο την πτώχευση-και να φέρει στους Έλληνες νέα δεινά»

 

«Ήρθε η ώρα για μια πολιτική ομολογία: Η έννοια του "καρότου και του μαστίγιου» απέτυχε», γράφει ο Κάιζερ και κάνει λόγο για αυτόκλητους σωτήρες στο Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

 

Για τον Κάιζερ, αυτή η τακτική έχει να κάνει με την εσωτερική πολιτική του Βερολίνου και του Παρισιού. Μέρκελ και Σαρκοζί, θέλουν να μεταφέρουν στους ψηφοφόρους τους ότι έχουν τα κότσια να θέσουν τους Έλληνες υπό έλεγχο. «Η ελληνική κυβέρνηση από την άλλη, από το ένστικτο της πολιτικής αυτοσυντήρησης προσπαθεί το βάρος να είναι όσο το δυνατό μικρότερο για τους δικούς της πολίτες».

 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, συνεχίζει ο Κάιζερ- οι δύο πλευρές να δίνουν υποσχέσεις ξανά και ξανά που όμως δεν τηρούνται. Έτσι, η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται περισσότερο από το επισήμως αναμενόμενο. Στην πραγματικότητα, γράφει ο Κάιζερ, «όλοι οι εμπλεκόμενοι ξέρουν ότι οι στόχοι είναι αέρας κοπανιστός. Ποιος επενδυτής θα επενδύσει χρήματα σε μια χώρα που έχει κολλήσει σε μια τόσο σοβαρή οικονομική ύφεση;»

 

Και η γερμανική ιδέα του επιτρόπου προκαλεί κατακραυγή και είναι για τον Κάιζερ, η αιτία που θα κάνει εχθρό της Γερμανίας ένα ολόκληρο έθνος και το Βερολίνο δεν θα κερδίσει τίποτα από όλο αυτό.

 

Η πιο ειλικρινής λύση είναι για τον αρθρογράφο η πτώχευση. «Κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι συνέπειες για την Ευρώπη και για τις άλλες «ασθενείς» χώρες, αλλά τουλάχιστον  θα  είναι η πιο τίμια λύση. Όμως και πάλι οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την πρόληψη της «λοίμωξης», θα πρέπει να βοηθήσουν τις τράπεζες που πιθανώς θα συγκλονιστούν. Και επίσης θα πρέπει  να δώσουν την ευκαιρία στην Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της, με ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ. Όλα αυτά θα ήταν πολύ ακριβά και ο Γερμανός φορολογούμενος θα έπρεπε και πάλι να πληρώσει. Αλλά τουλάχιστον η λύση αυτή θα είχε δύο σοβαρά πλεονεκτήματα. Οι πληρωμές θα ήταν πιο περιορισμένες και επιπλέον θα υπήρχε πραγματική βοήθεια για τους Έλληνες. Σε αντίθεση με ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα, αυτή η λύση θα ήταν η πραγματική διάσωση».

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr