Σκρέκας: Το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για 10 χρόνια

Σκρέκας: Το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για 10 χρόνια Facebook Twitter
0

Την κατανάλωση της Ελλάδας για 10 χρόνια θα μπορούσε να καλύψει το κοίτασμα των Ιωαννίνων σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα

«Το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα μπορούσε να καλύψει την κατανάλωση της Ελλάδος για 10 έτη, εφόσον επαληθευτεί από τα πραγματικά δεδομένα», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Όπως τόνισε, «τα έσοδα εξαρτώνται από την κάθε παραχώρηση και την εκάστοτε σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον εκάστοτε παραχωρησιούχο. Θα μπορούσαν να κυμαίνονται από 40% έως και 60% επί των κερδών της εκμετάλλευσης». 

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός σημείωσε ότι «έρευνες πραγματοποιούνται σε πέντε θαλάσσια οικόπεδα από το 2021 έως το 2022, είχαμε ξεκινήσει πριν έρθει η ενεργειακή κρίση να επιταχύνουμε επειδή χρειάζεται μια σειρά αδειοδοτήσεων. Η πανδημία μηδένισε τις τιμές των υδρογονανθράκων με αποτέλεσμα να σταματήσουν τις έρευνες οι εταιρείες».

«Η Total αποχώρησε και είδε την ευκαιρία η ExxonMobile, ενώ η Helleniq Energy συνέχισε να στηρίζει την προσπάθεια» είπε.

«Το 2025, εφόσον τα σεισμικά δεδομένα είναι ικανοποιητικά, προσδοκούμε την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στην περιοχή, και εφόσον η δοκιμαστική γεώτρηση επιβεβαιώσει τα σεισμικά δεδομένα να προχωρήσουμε το 2027 – 2028, δηλαδή σε μόλις δυόμισι χρόνια αφότου έχει υλοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση να έχουμε την πρώτη παραγωγική γεώτρηση, σε θαλάσσια περιοχή στην Ελλάδα», ανέφερε σε άλλο σημείο ο Κώστας Σκρέκας.

«Για να επενδύσουν οι δυο εταιρείες προσδοκούν, θεωρούν, ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να βρουν ένα μεγάλο αξιοποιήσιμο κοίτασμα φυσικού αερίου, ίσως ένα από τα τελευταία μεγάλα στην Ανατολική Μεσόγειο. όλα έχουν να κάνουν με το μέγεθος την ποιότητα και το που θα βρεθεί», είπε χαρακτηριστικά. 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Πολιτική / Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Η απάντηση του δημάρχου Αθηναίων στις δηλώσεις του Νόαμ Κατζ, ο οποίος άσκησε κριτική για ελλιπή προστασία της πόλης από «οργανωμένες μειονότητες», ανεπαρκή καθαριότητα και έλλειψη ασφάλειας που –κατά τον ίδιο– κάνει τους Ισραηλινούς τουρίστες να αισθάνονται άβολα
LIFO NEWSROOM
ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία

Πολιτική / ΥΠΕΞ για τουρκικά θαλάσσια πάρκα: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια»

Η εξαγγελία «δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και δείχνει πλήρη έλλειψη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας» αναφέρει η ελληνική πλευρά
LIFO NEWSROOM
Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για Προανακριτική σε βάρος Βορίδη και Αυγενάκη

Πολιτική / Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για Προανακριτική σε βάρος Βορίδη και Αυγενάκη

Στην μυστική ψηφοφορία ψήφισαν 83 βουλευτές της ΝΔ καθώς και ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές αποχώρησαν καταγγέλλοντας ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία
LIFO NEWSROOM