Έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο: Εκδόθηκε Navtex για το πλοίο Sanco Swift

Έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο: Εκδόθηκε Navtex για το πλοίο Sanco Swift Facebook Twitter
0

Προχωρούν οι διαδικασίες για την έναρξη σεισμικών ερευνών νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου, καθώς εκδόθηκε η σχετική Navtex

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον ANT1 ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες από την ExxonMobil για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε δύο οικόπεδα που βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης. 

Σήμερα, η υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε τη Navtex για τις σεισμικές έρευνες από το πλοίο Sanco Swift τόσο στο Ιόνιο όσο και δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η Navtex έχει ισχύ από σήμερα, Τρίτη, μέχρι νεωτέρας. 

Έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο: Εκδόθηκε Navtex για το πλοίο Sanco Swift Facebook Twitter

Τα δύο οικόπεδα καλύπτουν θαλάσσια περιοχή εμβαδού 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η πλειοψηφία των δικαιωμάτων και των δύο περιοχών ανήκει στην ExxonMobil. Έπειτα από την αποχώρηση της γαλλικής ΤotalEnergies, ελέγχει το 70% των δικαιωμάτων ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην Hellenic Energy (ΕΛΠΕ), σύμφωνα με το ΑΠΕ. 

Έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο: Εκδόθηκε Navtex για το πλοίο Sanco Swift Facebook Twitter

Οι συμβάσεις μίσθωσης των δύο περιοχών είχαν κυρωθεί από τη Βουλή το 2019. Η κοινοπραξία ExxonMobil- ΕΛΠΕ έχει υποβάλει ποσοτικά και ποιοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων 

Στόχος είναι η ολοκλήρωση των ερευνών σε δύο- αντί για τρία- χρόνια, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα στα τέλη του 2023. Οι σεισμικές έρευνες παρέχουν στις εταιρείες την πληροφορία που είναι απαραίτητη για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση, η οποία είναι υψηλού κόστους σε περιοχές όπως αυτές, λόγω του μεγάλου βάθους της θάλασσας.

«Πρόκειται για την πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά και ταυτόχρονα για την λιγότερο ώριμη, όπου είναι επιτακτική η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων», σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ. 

Την προηγούμενη εβδομάδα εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση για ακύρωση της υπουργικής απόφασης περιβαλλοντικής έγκρισης του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις δύο θαλάσσιες περιοχές. Την προσφυγή είχαν καταθέσει το Μάιο του 2019 οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ