Σκληρή κριτική στον Τσίπρα από τον γερμανικό Τύπο: Λαϊκιστής, δεν έχει όραμα - Το αβέβαιο μέλλον της Ελλάδας

Σκληρή κριτική στον Τσίπρα από τον γερμανικό Τύπο: Λαϊκιστής, δεν έχει όραμα - Το αβέβαιο μέλλον της Ελλάδας Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
4

Στις μεταρρυθμίσεις και τη θετική πορεία της Ελλάδας αλλά και στην αβεβαιότητα και την έλλειψη οράματος που υπάρχει για το μέλλον μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, αναφέρονται τα σχόλια του γερμανικού Τύπου.

Η ανταπόκριση από την Αθήνα του Γκερντ Χέλερ στην Hannoversche Allgemeine Zeitung εστιάζει στην αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Το άρθρο σημειώνει: «Για πολύ καιρό η Ελλάδα θεωρούνταν μια χαμένη υπόθεση. Παρά τα νέα πακέτα βοήθειας η χώρα δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια της. Είναι ειρωνεία της τύχης ότι η Ελλάδα τα καταφέρνει τώρα υπό τον αριστερό λαϊκιστή Αλέξη Τσίπρα . Διότι δεν είναι άλλος από τον Τσίπρα ο οποίος πριν από τρία χρόνια είχε υποσχεθεί στους οπαδούς του να 'σκίσει' τα μνημόνια, να σταματήσει την αποπληρωμή των δανείων και να διώξει για πάντα από την Αθήνα τη μισητή Τρόικα. Αυτά έμειναν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Ακόμη χειρότερα: αφότου ο Τσίπρας και ο εκκεντρικός υπουργός του των Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης οδήγησαν τη χώρα στο γκρεμό, δεν τους έμενε καμία άλλη επιλογή παρά η άνευ όρων συνθηκολόγηση με τις απαιτήσεις των δανειστών».

Η εφημερίδα επισημαίνει πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν πιστεύει στην πολιτική που ακολουθεί και πως «κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι αδιάφορο στους δανειστές, ωστόσο θα μπορούσε να αναδειχθεί σε πρόβλημα, όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο».

Τότε, διερωτάται η εφημερίδα, «τι θα κάνει ο Τσίπρας, θα πάρει πίσω τις μεταρρυθμίσεις;... Δεν θα ήταν φρόνιμο να πράξει κάτι τέτοιο διότι δεν θα είναι μόνο οι δανειστές που θα παρακολουθούν τη χώρα. Κυρίως οι αγορές θα παρακολουθούν την Αθήνα. Καταθέτες και επενδυτές θα εξετάσουν επακριβώς εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και εξυγίανσης. Εάν η Ελλάδα υιοθετήσει και πάλι τις παλιές κακές συνήθειες τότε θα χαθεί η εμπιστοσύνη που με τόσο κόπο κερδήθηκε αλλά και η πρόσβαση στις αγορές».

Το αβέβαιο μέλλον της Ελλάδας

Στο πολιτικό μέλλον της Ελλάδας αναφέρεται το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung, το οποίο έχει τον τίτλο «Μια χώρα δίχως όραμα» και αναφέρει: «Ο Τσίπρας τονίζει ότι η χώρα βρίσκεται «σε απόσταση αναπνοής» από την ελευθερία. Υπόσχεται πως μετά θα υπάρξει τέλος στις περικοπές και την αυστηρή επιτήρηση των δανειστών. Ο Τσίπρας θα ήταν ευχαρίστως ο άνθρωπος που θα έκανε αυτό το ιστορικό βήμα. Δεν αποκλείεται και ίσως μάλιστα να ανακάμψουν τα ποσοστά του. Μόνο τι θα ακολουθήσει;»

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Όλη του η προοπτική περιστρέφεται γύρω από το τέλος της Τρόικας. Δεν αναφέρεται στο πώς θα συνεχιστεί η κατάσταση. Έχει ο Τσίπρας όραμα για τα επόμενα χρόνια; Η χώρα θα συνεχίσει να έχει υψηλό χρέος και μετά τον Αύγουστο. Ναι, υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης. Όμως αυτά είναι τα πρώτα εύθραυστα σημάδια. Η κατεύθυνση είναι σωστή ωστόσο η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί. Οι Έλληνες κατάφεραν πολλά, αλλά απομένει ένας δύσκολος δρόμος».

«Ελευθερία για την Ελλάδα;»

«Ελευθερία για την Ελλάδα;» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει το άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία κάνει μια ιστορική αναδρομή από το 2015 και τις υποσχέσεις που τότε δόθηκαν, αλλά στη συνέχεια δεν τηρήθηκαν.

Επισημαίνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας η εφημερίδα γράφει «θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία ως ο πολιτικός ο οποίος απελευθέρωσε τη χώρα από τη δυσάρεστη όσο και αποτελεσματική επιτήρηση των ξένων. Η φήμη ότι θα μπορούσε να είναι αυτός που θα διώξει τους ξένους επιτηρητές, θα είναι η ιστορία επιτυχίας που ελπίζει να του δώσει ώθηση για τις επόμενες εκλογές. Θα μπορούσε πράγματι να γίνει κάτι τέτοιο διότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα που δεν θα είχε συμφέρον από ένα τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας. Η χώρα συνεχίζει να είναι υπερχρεωμένη, αλλά επειδή η αποπληρωμή των ευρωπαϊκών δανείων τοποθετείται στο απώτερο μέλλον, θα γίνει και πάλι πρόβλημα όταν ο Τσίπρας και άλλοι σημερινοί πολιτικοί δεν θα παίζουν πλέον ρόλο στην ενεργό πολιτική».

πηγή: Deutsche Welle

Πολιτική
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φρέντι Μπελέρης: Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Πολιτική / Φρέντι Μπελέρης: Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«Σύντομα η περιπέτειά μου τελειώνει και θα μπορέσω να εκτελέσω απερίσπαστος τα καθήκοντα που μου ανέθεσαν με τη ψήφο τους οι Έλληνες πολίτες» δήλωσε ο Φρέντι Μπελέρης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Οι ευρωπαίοι δεν ενδιαφέρονται πλέον για την Ελλάδα, αφού οι τράπεζες τους έχουν ξεφορτωθεί τα ελληνικά σαπάκια και δεν θα τις πείραζε μια πιθανή ελληνική χρεωκοπία. Οπότε μπορούν άνετα να κλωτσήσουν την Ελλάδα στην αγκαλιά των "αγορών" και ας κόψει τον λαιμό της.Το πιο εξώφθαλμο σουρεάλ, εξωπραγματικό και γελοίο στοιχείο: - Το 2009 η Ελλάδα είχε χρέος 240 δις, οι αγορές μας θεωρούσαν αναξιόπιστους, δεν ήθελαν να μας δανείσουν, με αποτέλεσμα να μπούμε στα μνημόνια. - Το 2018 η ίδια Ελλάδα (με μικρότερο ΑΕΠ τώρα) έχει χρέος 360 δις, αλλά σήμερα οι αγορές μας θεωρούν αξιόπιστους, μας βγάζουν από τα μνημόνια και θέλουν να μας δανείσουν!Τα νούμερα αυτά αποτελούν στα μάτια μου τα μεγαλύτερα αποδεικτικά στοιχεία της απάτης που στήθηκε εναντίον της χώρας μας. Μιας απάτης που όλοι οι έλληνες πολιτικοί ήξεραν ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ από το 2009 αλλά αποδέχτηκαν και υπέγραψαν για χάρη της καρέκλας.Παράλληλα παίζονται και διάφορα άλλα παράπλευρα παιχνιδάκια.- Το ένα είναι ότι οι ευρωπαίοι μαυρογιαλούροι πουλάνε σακσες στόρυ στους δικούς τους ψηφοφόρους (εμείς με τις αποφάσεις μας σώσαμε την Ελλάδα και την Ε.Ε). Εννοείται ότι οι δικές τους εφημερίδες αναπαράγουν αυτήν την μπούρδα.- Το δεύτερο είναι ότι ο τσίπρας πουλάει αυτήν την "έξοδο" σαν το δικό του σακσες στόρυ. Κάτι πρέπει να δώσει αντάλλαγμα στους δούλους, τώρα που θα τους πάρει τα σπίτια. Αυτήν την γραμμή προπαγάνδας την έχουν αναλάβει προς προώθηση τα τσιπροκαμμένα τρολ εσωτερικού, οι ξένες εφημερίδες δεν ενδιαφέρονται.- Το τρίτο είναι ότι επίσημα θα βγούμε από το μνημόνιο, αλλά θα μπούμε σε ένα "πρόγραμμα γέφυρα", το οποίο είναι ακριβώς ίδιο (για δες ρε παιδί μου κάτι συμπτώσεις) με αυτό που η Ε.Ε. είχε προτείνει στον σαμαρά το 2015. Αυτό δλδ. που ο σαμαράς αρνήθηκε να υπογράψει με αποτέλεσμα να πάρουμε τον τσίπρα ρεγάλο, μαζί με το 4ο μνημόνιο. Αυτό το τρίτο γεγονός το υπερτονίζει η αντιπολίτευση για να θίξει τον τσίπρα, αλλά δεν έχει κάποιο ουσιαστικό νόημα (εκτός αν θεωρούμε την άγρα ψήφων ουσιαστική).
Μάλλον αδιάβαστος είσαι ή πολύ παρορμητικός ή μάς τρολάρεις αβέρτα.Δεν ενδιαφέρονται πλέον για την Ελλάδα γιατί εχουν ξεφορτωθεί τα Ελληνικά σαπάκια κτλπ κτλπ. Φιλε μου εύχομαι μόνο να τρολάρεις γιατί αν τα πιστεύεις αυτά είσαι μακράν εκτός τόπου και χρόνου.Θα σε συμβούλευα να ενημερώνεσαι πρώτα και μετά να σχολιάζεις Δημόσια.
Τα στοιχεία σου που να δείχνουν ότι είμαι αδιάβαστος ή παρορμητικός που είναι; Αφου με αντιπαθείς που με αντιπαθείς (δικαίωμα σου) ιδού μια λαμπρή ευκαιρία να με βγάλεις αδιάβαστο.Ποιά ήταν η έκθεση των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα το 2009 και ποιά είναι σήμερα; Δώσε τα νουμεράκια και στείλε με αδιάβαστο.spoiler alert: τα ελληνικά ομόλογα τα κατέχει πλέον μόνο η ΕΚΤ και ο ESM. Οι γαλλογερμανικές τράπεζες δεν παρουσιάζουν ελληνικά ομόλογα στους ισολογισμούς τους. Αλλά αν έχεις διαφορετικά στοιχεία, δείξε τα.