Προβληματισμός επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση μετά την απόφαση του τουρκικού ΣΤΕ που επιτρέπει να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία.

 

Επόμενος διπλωματικός σταθμός είναι το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα, όπου η ελληνική πλευρά αναμένεται σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, να επιδιώξει μια καθαρή και σαφή τοποθέτηση κατά της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής.

 

Ήδη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας έθεσε το θέμα της Αγίας Σοφίας στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Χαρακτήρισε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, πρόκληση για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά καθώς και για την UNESCO.

 

Η Αθήνα θα θέσει με καθαρό τρόπο το θέμα της Αγίας Σοφίας στο γενικότερο πλαίσιο της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής με στόχο να υπάρξει μια σαφής, καθαρή και σκληρή τοποθέτηση από μέρους της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα της ελληνικής πλευράς, είναι ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν είναι ένα ζήτημα ελληνοτουρκικό αλλά ευρωτουρκικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται και από την ευρωπαϊκή διπλωματία.