Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση «Νόστος 3» για την απομάκρυνση Ελλήνων από τη Μαριούπολη

Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση «Νόστος 3»: Για την απομάκρυνση Ελλήνων πολιτών από την περιοχή της Μαριούπολης Facebook Twitter
Φωτ: Instagram @danezis_
0

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης της Μαριούπολης από Έλληνες, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Το κομβόι των αυτοκινήτων, με επικεφαλής τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, ξεκίνησε νωρίτερα σήμερα από την πόλη Ζαπορίζια, που βρίσκεται περίπου 300 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μαριούπολης και κατευθύνεται δυτικά, ενημερώνουν οι ίδιες πηγές και σημειώνουν πως η εν λόγω επιχείρηση διοργανώθηκε, υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, οι οποίες άλλαζαν συνεχώς, από το Γενικό Προξενείο Μαριούπολης, στο οποίο έχει παραμείνει ο γενικός πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης. 

Η επιχείρηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της επιχείρησης «Νόστος 2», την οποία διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο Οδησσού υπό τον συντονισμό του γενικού προξένου Δημήτρη Δόχτση πριν από λίγες ημέρες, αλλά και της επιχείρηση «Νόστος 1» για την απομάκρυνση πολιτών Ελλάδας και Κύπρου από το Κίεβο, η οποία έγινε σε στενό συντονισμό μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου. Στο πλαίσιο αυτό, συγκρατούν ιδιαίτερα τον ρόλο που διαδραμάτισε η επιτετραμμένη της Κύπρου στο Κίεβο Λίνα Θεμιστοκλέους.

Να σημειωθεί ότι τον γενικό συντονισμό των επιχειρήσεων έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης. Οι διπλωματικές πηγές τονίζουν πως τα Γενικά Προξενεία Μαριούπολης και Οδησσού, καθώς και η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ακόμα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων ναυτικών.

Συγκρατούν ότι η μεγάλη πλειοψηφία της ομογένειας στην Ουκρανία έχει επιλέξει να παραμείνει στη χώρα. Παράλληλα, αναφέρουν πως η πρέσβης στο Βουκουρέστι, με παράλληλη διαπίστευση στη Μολδαβία, Σοφία Γραμματά, σε συντονισμό με την ελληνική κοινότητα Ρουμανίας, παρέχει συνεχή αρωγή στους Έλληνες που φτάνουν στη Μολδαβία από την Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζουν, ναυλώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών ειδική πτήση πριν από λίγες ημέρες, προκειμένου να μεταφερθούν αεροπορικά από το Βουκουρέστι οι πολίτες που ήρθαν από Κίεβο και Οδησσό. Κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο της Αθήνας, τους υποδέχθηκε ο υφυπουργός Αποδήμου Ελληνισμού Ανδρέας Κατσανιώτης.

Τέλος, υπογραμμίζουν πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρίσκεται από την αρχή της ρωσικής εισβολής σε διαρκή επαφή με τις ελληνικές αρχές στην Ουκρανία και στη Ρουμανία και έχει εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς τους διπλωματικούς κ.κ. Κωστελλένο, Δόχτση και Ανδρουλάκη για το δύσκολο έργο που επιτελούν υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Δένδιας: Προτεραιότητά μας η προστασία των ομογενών

Από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του με τον Τσέχο ομόλογό του, J. Lipavský, ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητας της κυβέρνησης είναι η προστασία των τουλάχιστον 150.000 ομογενών.
«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την προστασία της ομογένειας στην Ουκρανία, σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές. Η προστασία των άνω των 150.000 ομογενών αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

«Oι ελληνικές προξενικές αρχές βρίσκονται στο πλευρό των Ελλήνων πολιτών & της ομογένειας, με υψηλή αίσθηση του καθήκοντος και αυτοθυσία. Βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση «Νόστος 3» για την εκκένωση Ελλήνων πολιτών από τη Μαριούπολη, υπό τον συντονισμό του Πρέσβη Φρ. Κωστελλένου», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας είπε: «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕE που διατηρεί ανοιχτό Γενικό Προξενείο στην Οδησσό και ο Γ. Πρόξενος Δ. Δόχτσης βρίσκεται εκεί, όπως & στη Μαριούπολη όπου βρίσκεται ο Γ. Πρόξενος Μ. Ανδρουλάκης. Εκφράζω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου στους 3 διπλωμάτες μας για το έργο που επιτελούν».
 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ