Πυρά Τσίπρα κατά Μητσοτάκη: «Λευκή πετσέτα για πρωτογενή πλεονάσματα - Υποκρισία για Πρέσπες»

Πυρά Τσίπρα κατά Μητσοτάκη: «Λευκή πετσέτα για πρωτογενή πλεονάσματα - Υποκρισία για Πρέσπες» Facebook Twitter
0

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

«Η νέα Βουλή έχει δυο σημαντικές αλλαγές», είπε εισαγωγικά στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την έναρξη της τριήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας. «Είναι η πρώτη Βουλή μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια, που συγκροτείται με τη χώρα να έχει ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία και να βρίσκεται εκτός μνημονίων. Και η δεύτερη σημαντική αλλαγή, είναι και πρώτη Βουλή επίσης χωρίς την προσβλητική για τη δημοκρατία παρουσία των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, που επίσης αποτελεί μια νίκη, νίκη του αντιφασιστικού κινήματος και της δημοκρατίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

 Και συνέχισε ξεκινώντας την κριτική του:

«Θα σας στηρίξω στο εξωτερικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα σας χαριστούμε στο εσωτερικό. Θα έχετε κριτική και αντιπολίτευση επί της ουσίας και όχι επί της επικοινωνίας. Δυστυχώς τα πρώτα δείγματα γραφής σας προκαλούν ανησυχία. Είπατε πως θέλετε να είστε πρωθυπουργός όλων, αλλά οι πρώτες ενέργειες δεν δείχνουν αυτό. Συγκεντρώσατε υπερεξουσίες στο πρωθυπουργικό γραφείο, την ΕΥΠ, την ΕΡΤ, το ΑΠΕ. Παύσατε τον αρχηγό της Αστυνομίας από την πρώτη μέρα κιόλας», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «ένα συγκεντρωτικό μοντέλο, με στρατιές συμβούλων που αναφέρονται απευθείας σε σας. Και την αναστήλωση του γαλάζιου κομματικού κράτους.Αυτό τελικά εννοούσατε για την Ελλάδα που θα γίνει πιο γαλάζια; Τα παιδιά σας στον κρατικό μηχανισμό», είπε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Δεν σκοπεύουμε κύριε Μητσοτάκη, να ακολουθήσουμε μοντέλο αντιπολίτευσης που επιλέξατε εσείς», τόνισε εισαγωγικά στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. «Δεν πρόκειται εγώ να ζητήσω εκλογές μόλις πέντε μήνες μετά την εκλογή σας κύριε Μητσοτάκη, όπως κάνετε εσείς από τις αρχές του 2016», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Ούτε πρόκειται να ζητήσω από τους εταίρους να είναι πιο αυστηροί και πιο σκληροί μαζί σας. Αντιθέτως όποια σοβαρή προσπάθεια κάνετε για διεκδικήσεις προς όφελος του ελληνικού λαού, θα τη στηρίζουμε στο εξωτερικό. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται να σας χαριστούμε στο εσωτερικό».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπορεί να ισχυριστεί πως παραλαμβάνει άδεια ταμεία. «Χρειάστηκε μόλις δέκα μέρες για να συνειδητοποιήσετε πως η υπόσχεση για μείωση  των πρωτογενών πλεονασμάτων ήταν μία υπόσχεση χωρίς βάση». Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως παραπέμπει την διαπραγμάτευση με στόχο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων «καλένδες» ενώ «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Έχετε πολιτική εντολή, γεμάτα ταμεία χάρη σε μας, χαμηλό επιτόκιο πάλι χάρη σε εμάς, στήριξη από την αντιπολίτευση που εμείς δεν είχαμε. Σας το λέμε ανοιχτά. Γιατί δε προσπαθείτε; Γιατί σηκώνετε λευκή πετσέτα από τη πρώτη μέρα;», διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: «Όταν προεκλέχτηκα εγώ, από όλα τα παραπάνω, είχα μόνο το πρώτο. Τη λαϊκή εντολή. Ούτε σταθερότητα, ούτε ρευστότητα, ούτε στήριξη. Είχε φροντίσει ο κύριος Σαμαράς για αυτό. Εσείς τα έχετε όλα. Γιατί δεν διεκδικείτε;».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για την επιλογή της να βάλει γ.γ. Δημόσιας Τάξης τον πρώην αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. «Κύριε Μητσοτάκη, επιλέξατε να κερδίσετε πολιτικά και εκλογικά οφέλη από μια εθνική τραγωδία, στην Ανατολική Αττική. Στοχοποιήσατε εμένα, την κυβέρνηση, τους κρατικούς λειτουργούς. Εγώ ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και μόλις τελείωσε επιχειρησιακά η τραγωδία, έκανα δεκτή την παραίτηση του υπουργού, Νίκου Τόσκα, που την έθεσε από τη πρώτη ημέρα και ζήτησα τις παραιτήσεις των αρχηγών της αστυνομίας και της πυροσβεστικής», θύμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει:

«Τότε μάλιστα εσείς με δηλώσεις σας είχατε επιτεθεί ονομαστικά στον τότε αρχηγό της ΕΛΑΣ στον κύριο Τσουβάλα. Και μάλιστα είχατε πει: 'Πραγματικά αναρωτιέμαι πώς κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται σήμερα και συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά του. Κανείς Έλληνας δεν νιώθει ασφάλεια ότι μπορεί να διαχειριστούν μια άλλη φυσική καταστροφή'. Και σήμερα, τον άνθρωπο που ηγείτο τότε της Ελληνικής Αστυνομίας, τον κύριο Τσουβάλα, και αναρωτιόσασταν αν κοιμάται τα βράδιακαι αν είναι δυνατόν να διαχειριστεί άλλες φυσικές καταστροφές, τον κάνατε γ.γ. Δημόσιας Τάξης. Δηλαδή πολιτικό προϊστάμενο της αστυνομίας. Τον επιστρέψατε αναβαθμισμένο. Να σας αντιστρέψω το ερώτημα λοιπόν. Εσείς τώρα πώς κοιμάστε τα βράδια; Είστε υπερήφανος και ευτυχής για αυτό;», ρώτησε τον πρωθυπουργό ο Αλ. Τσίπρας. 

Κεντρικό σημείο στην ομιλία Τσίπρα κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, είχε η κριτική του στις «έξι ένοχες σιωπές» του πρωθυπουργού, σύμφωνα πάντα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Μας μιλήσατε για 6 αλήθειες αλλά εγώ θα σας μιλήσω για τις 6 ένοχες σιωπές σας. Δεν είπατε κουβέντα για το ασφαλιστικό, ποιος θα καλύψει τη δημοσιονομική τρύπα που προκύπτει. Δεύτερον, τα επιδόματα. Δεν μας είπατε εάν θα τα διατηρήσετε, είπατε μόνο ότι είναι επιδόματα φτώχειας. Ποια είναι; Το ΚΕΑ; Το επίδομα ανεργίας; Το στέγασης; Το οικογενειακό επίδομα», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Τα αναπηρικά επιδόματα είναι επιδόματα φτώχειας; Θα διατηρηθούν ή θα καταργηθούν; Τρίτη ένοχη σιωπή, δεν είπατε κουβέντα αν θα διατηρήσετε το δώρο Πάσχα που δώσαμε ως μόνιμη παροχή 13ης σύνταξης. Τέταρτη, δεν είπατε κουβέντα για το αφορολόγητο που ζητούν οι δανειστές.Πέμπτη ένοχη σιωπή, η εισφορά αλληλεγγύης που εμείς θα είπαμε πως θα καταργήσουμε ως 20.000 ευρώ και θα μειώσουμε δραστικά για εισοδήματα πάνω από αυτά. Και τέλος η προκαταβολή φόρου, που από το 2020 θα πάει από το 100% στο 50%».

Όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για υποκρισία του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφερόμενος στην επικοινωνία του πρωθυπουργού με την Τερέζα Μέι και πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. «Κύριε Μητσοτάκη, ενάμιση χρόνο τώρα είχατε πρωταγωνιστήσει, εσείς και τα στελέχη σας, στις κινητοποιήσεις για το Μακεδονικό. Είχατε αγκαλιάσει ακραίους, κάποια από τα στελέχη σας μας έλεγαν μειοδότες, προδότες», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας τις επιθέσεις στα σπίτια βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τα απειλητικά σημειώματα με σφαίρες στον πρώην υπουργό Εξωτερικών, κύριο Κοτζιά. «Και εσείς πρωτοστατήσατε στην κριτική περί προδοτικής συμφωνίας. Τώρα, είναι καλή η συμφωνία των Πρεσπών ε;. Το λέει ο υπουργός 'Αμυνας και ο υπουργός επί των ευρωπαϊκών υποθέσεων», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Η υποκρισία κάποια στιγμή πληρώνεται και θα το βρείτε μπροστά σας», ανέφερε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό. «Αλλά -συνέχισε- το πιο σημαντικό είναι ότι το λέτε και εσείς, σύμφωνα με την ενημέρωση από το Λονδίνο μετά την επικοινωνία σας με τη Βρετανή πρωθυπουργό. Βγήκε ανακοίνωση που χαιρετίζει τη δέσμευσή σας να τηρήσετε στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα της Συμφωνίας των Πρεσπών, παρότι το σχετικό απόσπασμα εσείς επιλέξατε να το λογοκρίνετε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, που, ειρήσθω εν παρόδω, έχετε πάρει και την ευθύνη. Γιατί το αποκρύψατε; Το διαψεύδετε; Είναι fake news από τη Downing Street αυτό;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας τον κ. Μητσοτάκη για να συνεχίσει:

«Εγώ κύριε Μητσοτάκη χαίρομαι που ως πρωθυπουργός τηρείτε την εθνική γραμμή για μια εθνικά επωφελή συμφωνία, που αναβαθμίζει τη Μακεδονία μας και τα εθνικά συμφέροντα. Αλλά σας το είχα πει και τώρα επιβεβαιώνομαι. Θα βρείτε μπροστά σας όλα όσα κάνατε και όσα είπατε για τις Πρέσπες. Καλά ξεμπερδέματα λοιπόν, με αυτούς που παραπλανήσατε και εξαπατήσατε εσείς και η ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος σας», έκλεισε το σχετικό απόσπασμα.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Πολιτική / Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Ο βουλευτής της ΝΔ υπέστη ανακοπή σε πολυσύχναστη παραλία της Χαλκιδικής που δεν υπήρχε απινιδωτής ή ναυαγοσώστης - Ο ίδιος ως υφυπουργός είχε συμβάλλει ώστε να τοποθετηθούν περισσότεροι απινιδωτές σε σχολεία και κοινότητες της χώρας
LIFO NEWSROOM
Σφοδρή επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Πολιτική / Επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση του κ. Πελετίδη ότι κάποιοι πολίτες έσωσαν τα σπίτια τους επειδή δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του 112, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και επικίνδυνη»
LIFO NEWSROOM
Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

Πολιτική / Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

« Δυστυχώς έπαθε ανακοπή μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν είναι όλα πολιτική. Δείξτε επιτέλους λίγο σεβασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός υγείας
LIFO NEWSROOM