Πούτιν: Γιατί είναι παράδοξο να επισκέπτεται τη Ρωσία ο Έλληνας πρωθυπουργός;

Πούτιν: Γιατί είναι παράδοξο να επισκέπτεται τη Ρωσία ο Έλληνας πρωθυπουργός; Facebook Twitter
12

Η Ελλάδα δεν κατέθεσε αίτημα για οικονομική βοήθεια, ξεκαθάρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο. Πρόσθεσε ωστόσο πως «στο πλαίσιο μεγάλων έργων μπορεί να δανειοδοτηθούν σχέδια».

Ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός με σχόλια που έγιναν για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «κάθε χώρα έχει δικαίωμα να πάρει αποφάσεις σύμφωνα με τα εθνικά της συμφέροντα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι παράδοξο να επισκέπτεται τη Ρωσία ο Έλληνας πρωθυπουργός».

«Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, με αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμά της να ασκεί ενεργή και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», τόνισε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας. «Η Ελλάδα αξιοποιεί τον γεωπολιτικό της ρόλο προς όφελος των Ελλήνων πολιτών στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που απορρέουν από την συμμετοχή της στους διεθνείς οργανισμούς», πρόσθεσε.

Ακόμα, ο Πούτιν δήλωσε ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει ιδιωτικοποιήσεις, είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε» και διευκρίνισε ότι το ρωσικό ενδιαφέρον είναι για τα λιμάνια και τις υποδομές, όπως και για τον ενεργειακό τομέα. Αναφέρθηκε και στην προοπτική μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Η Ελλάδα θα είναι ένα από τα βασικά κέντρα διανομής του φυσικού αερίου», είπε.

Όσον αφορά στις εμπορικές σχέσεις, σημείωσε πως «θα καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να επαναφέρουμε τις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας στο προηγούμενο επίπεδο». Αναφορά έγινε και στον τομέα του τουρισμού όπου ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε την προτίμηση των πολιτών της χώρας του στην Ελλάδα.

Ως μία πολύ σημαντική μέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις χαρακτήρισε τη σημερινή ο Αλέξης Τσίπρας και έκανε λόγο για επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων. Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας από τη Μόσχα επεσήμανε ότι «η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνά στις χώρες και να ζητά λύση στο χρηματοδοτικό της πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Η Ευρώπη πρέπει να δώσει λύση, γιατί αλλιώς δεν θα έχει μόνο η Ελλάδα ζημία, αλλά θα έχει και η Ευρώπη».

Ανέφερε ότι συμφώνησαν με τον Πούτιν σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης για την επόμενη διετία. «Συζητήσαμε για το πώς μπορεί να αρθεί η απαγόρευση σε ελληνικά προϊόντα αγροτικού ενδιαφέροντος», είπε και επανέλαβε τη διαφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τη λογική των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Σε ερώτηση που έκανε λόγο για επέκταση του Turkish Stream στο ελληνικό έδαφος, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι θα πρόκειται για ελληνικό αγωγό και δεν θα ονομάζεται Turkish Stream.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων συζήτησε τη δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα τουρκικά σύνορα στην Ελλάδα.

Πάντως ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως  «καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να ψηφίσει τις κυρώσεις.  Δεν μπορούν να υπάρξουν εξαιρέσεις για μία χώρα της ΕΕ αλλά συζητήσαμε τη δυνατότητα διεύρυνσης της συνεργασίας μέσω της δημιουργίας κοινών επιχειρήσεων».

«Εγινε η αρχή της άνοιξης στις μεταξύ μας σχέσεις. Πιστεύω ότι έχουμε τη βούληση να κάνουμε πράξη όσα εξαγγέλλουμε», κατέληξε ο Α. Τσίπρας.

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Μονον κατα ους δυο τελευταιους μηνες συναντηθηκαν με τον Πουτιν στην Μοσχα η Μερκελ,ο Ολαντ και ο Ρεντσι.Για ολες αυτες οι συναντησεις εγιναν θετικα σχολια τοσο απο τα διεθνη ΜΜΕ,οσο και απο την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.Για την συναντηση του Τσιπρα με τον Πουτιν προεκυψαν "προβληματισμος","ανησυχια" και αρνητικες κριτικες.Κατα συνεπεια το θεμα δεν ειναι το αν ενας ευρωπαιος πολιτικος ηγετης επισκεπτεται το Κρεμλινο.Ειναι,ισως ,το αν η χωρα του ειναι "μεγαλη"η"μικρη" Διοτι ,οπως φαινεται,διεθνεις σχεσεις και συναφη πολιτικη "επιτρεπεται" να ασκουν μονον οσες ανηκουν στην πρωτη κατηγορια.
Η Μέρκελ, ο Ολάντ και ο Ρέντσι δεν πάνε στην Μόσχα για να έχουν εναλλακτικές ως προς την Ευρωπαική Ένωση, αλλά για εντελώς διαφορετικούς σκοπούς. Και φυσικά, αν πάει ο πρόεδρος της Εσθονίας ή της Λετονίας (μικρές δυνάμεις), στην Ρωσία στην παρούσα φάση δεν θα υπάρξουν αρνητικές κριτικές. Το θέμα (και η αρνητική κριτική προς την ελληνική κυβέρνηση) έγγυται στο γεγονός ότι ψάχνουμε για άλλους συμμάχους εις βάρος των συμμάχων μας (και μάλλον άκαρπα, αφού η Ρωσία δεν είναι ούτε διατεθημένη, ούτε εις θέσην να μας βοηθήσει).
@ k_viΑληθεια ;Ωστε οι κ.κ.Μερκελ ,Ολαντ και δεν συμμαζευεται δεν πηγαινουν στην Μοσχα για να προωθησουν τα συμφεροντα των χωρων τους ;Μηπως πανε για διακοπες ;Αλλα ,περαν αυτου,οταν προσπαθει να κλεισει εμπορικες συμφωνιες με την Μοσχα η ελληνικη κυβερνηση αυτο σηνμαινει οτι "ψαχνει για αλλους συμμαχους"ενω οταν ΚΛΕΙΝΕΙ κολοσσιαιες εμπορικες συμφωνιες η Γερνμανια αυτο αποτελει "φυσιολογικες διακρατικες συνεργασιες " ;Ενδιαφερουσα αποψη.Οσο και διασκεδαστικη !
"Καθε χωρα εχει δικαιωμα να παρει αποφασεις συμφωνα με τα εθνικα της συμφεροντα" Β. Πουτιν "Ειμαστε κυριαρχη χωρα,οχι επαιτες" Α. ΤσιπραςΤα παραπανω ας αρχιζουν ολοι να τα βαζουν καλα στο μυαλο τους. Κυριως οι Ελληνες. Ειδικα οι επαιτες...
Εντάξει σωστό είναι να έχουμε καλές σχέσεις και συνεργασίες με όλες τις χώρες του κόσμου. Από κει και πέρα πρέπει να ξέρουμε πως ο Πούτιν είναι ένας leader σκοταδιστής, η Ρωσία δεν έχει ούτε την τεχνογνωσία ούτε τα λεφτά να φτιάξει τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας και πως οι Μόσχες, τα Παρίσια και τα Πεκίνα δεν πρόκειται να χαλάσουν τις επαφές τους με το Βερολίνο – έναν παγκόσμιο παίκτη που έχει και όλο τον πλούσιο ευρωπαϊκό βορρά δορυφόρους – για τα συμφέροντα της Ελλαδίτσας...
Υπάρχει μια ισορροπία που ακουμπάει σε κοινά συμφέροντα ανάμεσα σε Μόσχες, Πεκίνα και (ιδίως μιας και τα ανέφερες ως δορυφόρους) Παρίσια και την Ελλάδα.Αυτά, μπορεί και πρέπει μια Ελληνική Κυβέρνηση να τα "δουλέψει", όπως και εκείνα με το Βερολίνο.Θέλει προσοχή, αλλά θέλει (επιτέλους) και (αυτόνομη) δράση, δεν μπορεί η Ελλάδα να μιλάει μόνο με το Βερολίνο.. και με τους υπόλοιπους εξ' ονόματος του, είναι όντως αυτόνομη και ανεξάρτητη χώρα (λέμε). Δεν λέει (νομίζω) κανείς ότι η Ελλάδα θα στηριχτεί στον Πούτιν και θα χαλάσει τις σχέσεις της με τους υπόλοιπους, θα ήταν τρελό.
γ. ΚουτσΜα και το πως φέρεται στους κατοίκους του ο εκάστοτε ηγέτης είναι σε άμεση συνάρτηση με (διεθνή) συμφέροντα και το τι ανέχεται η εκάστοτε κοινωνία.Αν η Μέρκελ στην Γερμανία αποφάσιζε αύριο πχ να βάλει φυλακή τους ανθρώπους της κρατικής τηλεόρασης που έκαναν το σκετσάκι με την Ελληνική ταβέρνα, πιθανότατα θα έπεφτε η Κυβέρνηση της, ενώ ο Πούτιν αντίστοιχα δεν θα είχε κανένα πρόβλημα.Όμως, μπορεί πχ να νομοθετεί έτσι ώστε να δουλεύουν σαν τρελοί σε mini jobs, μεταξύ άλλων... χτες διάβασα για τις πρόσφατες έρευνες που λένε ότι στην Γερμανία υπολογίζουν ότι περίπου ένα 12% των εργαζομένων παίρνει χάπια κάθε είδους για να αντέξει την πίεση (60,6% αυτών ηρεμιστικά και 34% αντικαταθλιπτικά), έχοντας επιβεβαιωμένα, καταγεγραμένα ποσοστά 6,7%.Αντιγράφω ένα μικρό κομμάτι από το άρθρο (κάτω-κάτω το σχετικό λινκ):"Παρά την κοινή προκατάληψη, δεν είναι τα στελέχη αυτά που καταφεύγουν σε φάρμακα, διεγερτικά και ψυχοτρόπα. Αντίθετα, όσο πιο ανασφαλής και απλή είναι η θέση εργασίας, τόσο υψηλότερη η πιθανότητα ο εργαζόμενος να ψάξει λύση στα χάπια, σύμφωνα με την έρευνα.Συγκεκριμένα, 8,5% των εργαζομένων που βρίσκονται σε χαμηλές - μεσαίες θέσεις ιεραρχίας παίρνει φάρμακα για να αντέξει την πίεση στην εργασία. Το αντίστοιχο ποσοστό σε ανώτερες θέσεις υψηλών προσόντων πέφτει στο 5%. Με λίγα λόγια το «εργασία και χαρά», που ίσχυε κάποτε ειδικά στην Ευρώπη, είναι παρελθόν. Κι έχει μετατραπεί σε «μεροκάματο του τρόμου». Οι συνθήκες γίνονται καθημερινά σκληρότερες, η πίεση αυξάνεται, οι θέσεις είναι περισσότερο «ελαστικές» και λιγότερο σίγουρες, ενώ ορδές άλλων εργαζομένων περιμένουν στην ουρά για να αντικαταστήσουν όσους «δεν μπορούν». Τελευταίο καταφύγιο για εκατομμύρια εργαζόμενους που δεν τα βγάζουν πέρα γίνονται τα κάθε λογής χάπια... "Ενδιαφέρον είναι και το σημείο που μιλάει για αντικαταθλιπτικά και ψυχοδιεγερτικά που σκοπό έχουν να αυξήσουν την απόδοση.Ενδεικτικά: "Η έρευνα έδειξε τότε ότι 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι λάμβαναν αντικαταθλιπτικά και ψυχοδιεγερτικά χάπια για να αυξήσουν την απόδοσή τους στη δουλειά"Εργαζόμενοι ζόμπι vs κέρδη ολιγαρχών. Δεν κάνω σύγκριση με τον Πούτιν και την Ρωσία, λέω όμως ότι η κάθε κοινωνία λαμβάνει από τον ηγέτη της (εφόσον είμαστε ακόμα εκεί), τον σεβασμό και την συμπεριφορά, μέχρι εκεί που απαιτεί.Δυστυχώς, έχουμε κάνει και στην Ευρώπη πολλά βήματα πίσω τα τελευταία χρόνια. http://www.topontiki.gr/article/123710/orgio-ergasiakoy-ntopingk-sti-germania