Πλεύρης: Αν χρειαστούν μέτρα το φθινόπωρο, θα είναι ήπια- Θα ζητάμε από τους ευάλωτους επιπλέον προστασία

Πλεύρης: Αν χρειαστούν μέτρα το φθινόπωρο, θα είναι ήπια Facebook Twitter
0

Την εκτίμησή πώς δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για τον κορωνοϊό το φθινόπωρο, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ δήλωσε ότι, με βάση την τρέχουσα εικόνα στην Ελλάδα, δεν θα χρειαστεί η επιβολή μέτρων και, αν τελικά κριθούν απαραίτητα ορισμένα μέτρα, αυτά θα είναι ήπια. 

Αναλυτικά, ερωτηθείς για αν πρέπει να περιμένουμε αλλαγή μείγματος των μέτρων για τον κορωνοϊό, ο κ. Πλεύρης απάντησε πως φαίνεται ότι «δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουμε σε μέτρα όπως τα είχαμε ζήσει, δηλαδή μέτρα υποχρεωτικότητας ή μέτρα που να έχουν χαρακτηριστικά περιορισμού και απομόνωσης» όπως αυτά των περασμένων δύο ετών. 

Αναφορικά με το ποια μπορεί να είναι αυτά τα ήπια μέτρα, ο κ. Πλεύρης μίλησε για ισχυρές συστάσεις και «λογική τη μάσκας» αλλά η επιβολή της θα ισχύσει μόνο όπου είναι απολύτως απαραίτητη - σε νοσοκομεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και οι κλειστοί χώροι των πλοίων.

Προστασία των ευάλωτων

«Άρα η λογική μας θα είναι να υπάρχει ισχυρή σύσταση της χρήσης της μάσκας και ειδικά να απευθυνόμαστε στον ευάλωτο πληθυσμό, διότι πλέον είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχει πληθυσμός που κινδυνεύει περισσότερο και από αυτόν τον πληθυσμό πλέον θα ζητάμε να έχει και παραπάνω μέτρα προστασίας» σχολίασε ο Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός σημείωσε οι ευάλωτες ομάδες και οι πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να εμβολιαστούν τάχιστα: «το λένε και οι επιστήμονες κάθε φορά που συζητάμε, οι ευάλωτες ομάδες και οι άνω των 60 ετών θα πρέπει να εμβολιαστούν τώρα, προστατεύονται και με τα εμβόλια τα οποία υπάρχουν - όχι από την μόλυνση, αλλά από την νόσηση και τη βαριά νόσηση - και αντίστοιχα θα περιμένουμε τα επικαιροποιημένα εμβόλια.»

Όταν παραληφθούν τα νέα εμβόλια, οι αρμόδιοι φορείς θα εξετάσουν αν οι εμβολιασμοί θα χρειαστούν για διευρυμένο πληθυσμιακό πλαίσιο, ή αν τελικά θα ισχύσει εμβολιασμός για ειδικές ομάδες. 

«Η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, εγώ σας αναφέρω ποια είναι η πρόθεσή μας με βάση και την εικόνα που έχουμε, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι να εφαρμόσουμε και πρωτόκολλα αν χρειαστεί και να πάρουμε μέτρα σε περίπτωση που υπάρχει μια διαφορετική δυναμική, από αυτή που είδαμε αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε. 

Αναφερόμενος στους κλειστούς χώρους και την αλλαγή θερμοκρασίας από το φθινόπωρο, εκτίμησε ότι θα ακολουθήσουν κύματα του κορωνοϊού με περισσότερες νοσηλείες. Ωστόσο η αίσθηση των αρμόδιων είναι ότι «δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα, ή ότι τα μέτρα αυτά θα είναι ήπια». 

Κατά τον υπουργό, η χώρα βρίσκεται σε αποκλιμάκωση του τρέχοντος κύματος Covid, που είχε ως αποτέλεσμα πολλές νοσηλείες σε απλές κλίνες, χωρίς όμως αντίστοιχα πολλές εισαγωγές σε ΜΕΘ. «Υπολογίζαμε μάλιστα ότι θα είχαμε περισσότερες διασωληνώσεις», σχολίασε.

«Πλέον έχουμε θεραπευτικά πρωτόκολλά και εμβολιασμένο πληθυσμό, παρατήρησε ο κ. Πλεύρης, επισημαίνοντας πως οι τρέχουσες μεταλλάξεις του κορωνοϊού έχουν κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά από την αρχική νόσο και τις πρώτες μεταλλάξεις», διαβεβαίωσε. 

Όσο για τα επικαιροποιημένα εμβόλια είπε πως η Moderna και η Pfizer διαθέτουν εμβόλια που βρίσκονται στο τελικό στάδιο για τη μετάλλαξη Όμικρον και «ακόμα πιο επικαιροποιημένα εμβόλια» για τις κυρίαρχες υπομεταλλάξεις Όμικρον 4 και Όμικρον 5. 

Για την ευλογιά των πιθήκων, ο υπουργός υγείας είπε πως η χώρα παρέλαβε χθες 2.300 δόσεις εμβολίων την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εμβολιασμών για τις προϋποθέσεις χορήγησής τους. Η Ελλάδα είναι σε συνεννόηση με την ευρωπαϊκή επιτροπή για να παραλάβει και 100 θεραπείες που θεωρούνται επαρκής για την χώρα, σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων. 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ