Παρέμβαση Τσίπρα για τα Wikileaks- Έστειλε επιστολή στην Λαγκάρντ και ζητά εξηγήσεις για τρία σημεία

Παρέμβαση Τσίπρα για τα Wikileaks- Έστειλε επιστολή στην Λαγκάρντ και ζητά εξηγήσεις για τρία σημεία Facebook Twitter
1

Eπιστολή προς την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ απέστειλε στον απόηχο των αποκαλύψεων από τα Wikileaks o πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην επιστολή του ο πρωθυπουργός εκφράζει την προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις των Wikileaks.

Επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης και εκτιμά ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη κλονίζεται από τις αποκαλύψεις των Wikileaks.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός ζητά να ξεκαθαρίσει το Ταμείο εάν αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του Ταμείου.


Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα τρία σημεία των διαλόγων που αποκαλύφθηκαν, τα οποία επισήμαιναν νωρίτερα πηγές της κυβέρνησης:

Πρώτον, για το ότι τα στελέχη του ΔΝΤ αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας. Δεύτερον, ότι συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη. Τρίτον, ότι διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο, κα Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους.

Για την ώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση του Ταμείου. Ωστόσο νωρίτερα μια πηγή από την Ουάσινγκτον ανέφερε ως πρώτο σχόλιο πως το Ταμείο δεν σχολιάζει διαρροές. «Δεν σχολιάζουμε διαρροές ή υποτιθέμενες αναφορές εσωτερικών συζητήσεων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η ίδια πηγή φέρεται να λέει «Έχουμε δηλώσει αυτό που νομίζουμε ότι είναι αναγκαίο για μια βιώσιμη λύση για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα - μια λύση που θα βάζει την Ελλάδα σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης υποστηριζόμενη από ένα αξιόπιστο σύνολο μεταρρυθμίσεων που θα συνοδεύεται από την ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της».

"Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, το ΔΝΤ δεν αξιοποιεί την ευκαιρία να διαψεύσει ότι η στρατηγική του είναι η πρόκληση συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα, λίγο πριν το κρίσιμο για την Ευρώπη Βρετανικό δημοψήφισμα", σημειώνουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με ανακοίνωση κύκλων του ΔΝΤ .

Σε μία πρώτη και ίσως ενδεικτική αντίδραση για τη συνέχεια, η εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ αρνήθηκε να σχολιάσει τη διαρροή των Wikileaks.

Όπως εκτιμούν οι«Financial Times» και συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος Peter Spiegel, η γερμανική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να υποβαθμίσει το περιεχόμενο της διαρροής για να αποφύγει να πυροδοτήσει πολιτικές εντάσεις γύρω από το ελληνικό πακέτο διάσωσης, αλλά και συνολικά τη συζήτηση γύρω από την ελάφρυνση του χρέους που απαιτεί το ΔΝΤ.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ