Παρέμβαση Τσίπρα για να ξεμπλοκάρει η δίκη της Χρυσής Αυγής

Παρέμβαση Τσίπρα για να ξεμπλοκάρει η δίκη της Χρυσής Αυγής Facebook Twitter
2

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προκάλεσε η δημόσια έκκληση της μητέρας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» η δίκη των κατηγορούμενων στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, μετά από επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, η Μάγδα Φύσσα και οι οικείοι του Παύλου επισκέφθηκαν το γραφείο του κ. Βούτση και παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, εξέθεσαν τα γεγονότα και περιέγραψαν την εμπειρία τους, των προηγούμενων μηνών, ζητώντας να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την επιτάχυνση της δίκης, την ανάληψη όλων των ευθυνών και την προώθηση των απαιτούμενων ενεργειών για να λυθεί το πρόβλημα, το οποίο και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε «ιδιαίτερα κρίσιμο για τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη στη χώρα μας».

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Παρασκευόπουλος ανακοίνωσε ότι απηύθυνε έγγραφο-παράκληση προς τον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και τη δυσκολία προόδου της δίκης, και στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του- εφόσον διαπιστώνει τη δυσκολία- να απευθύνει στον υπουργό Δικαιοσύνης σχετικό έγγραφο. Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξε, ήδη, τηλεφωνική επικοινωνία του γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης και το έγγραφο διαβιβάζεται άμεσα στον κ. Παρασκευόπουλο για τις περαιτέρω ενέργειες.

«Γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με μία κίνηση. Απαιτούνται διαρκείς προσπάθειες», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και δήλωσε: «Διαβεβαίωσα την κ. Φύσσα και τους οικείους της ότι εμείς θα παρακολουθούμε διαρκώς τη δίκη και, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διευκολύνουμε την Δικαιοσύνη».

Ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε ότι δεν είναι αισιόδοξος για την ταχύτητα με την οποία θα αποδοθεί Δικαιοσύνη. Ωστόσο, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να μη γίνει η δίκη. Επίσης, εξήγησε ότι η δική του παρέμβαση θα είναι να ορίσει τον χώρο διεξαγωγής της, μετά από συνεννόηση και με τρόπο που η δίκη θα διεξάγεται καθημερινά, είτε αυτό συμβεί στον Κορυδαλλό, είτε σε χώρο στο Εφετείο.

Γι' αυτά που έχουν προηγηθεί, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε σε χρήση, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, επιπλέον μία αίθουσα για τη διεξαγωγή μεγάλων δικών και αυτή η αίθουσα ήταν έτοιμη από την 5η Οκτωβρίου του 2016. «Ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής μίας δίκης αποτελεί αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης και το υπουργείο οφείλει να σπεύσει αρωγός, αν υπάρξει σχετική ανάγκη, δηλαδή, μία διαρκής αντικειμενική αδυναμία διεξαγωγής. Οπότε ο υπουργός έχει αρμοδιότητα να δώσει διέξοδο» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και εξήγησε ότι «αν ο υπουργός έσπευδε να προσδιορίσει χρόνο ή τόπο δίκης, χωρίς δικαστικό αίτημα, θα επενέβαινε με τρόπο που ο νόμος δεν επιτρέπει». Ακόμη, επεσήμανε ότι αν γινόταν παρέμβαση χωρίς δικαστικό αίτημα, υπήρχε ο κίνδυνος επίκλησης παραβίασης της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξάρτητης λειτουργίας της Δικαιοσύνης και κίνδυνος δημιουργίας δικονομικής εμπλοκής της συγκεκριμένης δίκης.

Ως προς την παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι η μητέρα του Παύλου Φύσσα, από προχθές, μέσα από δημόσια έκκληση-κραυγή αγωνίας για το γεγονός ότι η δίκη δεν προχωρά, ζήτησε την ανάληψη όλων των ευθυνών και μέτρων, απευθυνόμενη στους πολιτειακούς θεσμούς και την κυβέρνηση. «Ο πρωθυπουργός, ανταποκρινόμενος στην έκκληση, ανέλαβε την πρωτοβουλία και είχαμε σήμερα τη συνάντηση με τη μητέρα και τους οικείους του Παύλου Φύσσα» εξήγησε ο κ. Βούτσης και τόνισε ότι η δίκη δεν έχει ούτε ρυθμό, ούτε ορίζοντα, ούτε και τη δημοσιότητα που θα έπρεπε.

Στόχος της επιστολής του υπουργού Δικαιοσύνη προς τον διευθύνοντα του Εφετείου Αθηνών είναι η ενεργοποίηση του άρθρου 18 του νόμου 1756/1988, που ορίζει ότι αν υπάρχει διαρκής αντικειμενική αδυναμία πραγματοποίησης των συνεδριάσεων του δικαστηρίου, ορίζεται ύστερα από αίτηση του δικαστή που το διευθύνει (δηλαδή του διευθύνοντος το Εφετείο) από τον υπουργό Δικαιοσύνης η αίθουσα άλλου δικαστηρίου για την πραγματοποίηση των συνεδριάσεων.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη: Όπως το 2023 έτσι και τώρα έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού

Πολιτική / Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη: Όπως το 2023 έτσι και τώρα έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού

Ο πρωθυπουργός έδωσε το παρών στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη «Η Μεγάλη Επιστροφή: Ο δρόμος για την αξιοπιστία της Ελλάδας», στην Εθνική Πινακοθήκη
LIFO NEWSROOM
H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Πολιτική / H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Στο Ωδείο Αθηνών παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοκρατία & Κράτος Δικαίου» του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Παρόντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής, απών ο Αντώνης Σαμαράς
LIFO NEWSROOM
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Πολιτική / Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Ο κ. Βάρρας, που παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού για αγροτικά ζητήματα, υποστήριξε ότι έχει δεχθεί «δολοφονία χαρακτήρα» και έχει ήδη απευθυνθεί δύο φορές στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM
Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Πολιτική / Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Οξύς υπήρξε και απέναντι στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου «δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό» και πως το κόμμα παραμένει χωρίς σαφή πολιτική πρόταση
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

Πολιτική / Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

«Θυμίζω ότι ακολούθησαν τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το διχαστικό δημοψήφισμα και χρεώθηκε η χώρα μας πάνω από 100 αχρείαστα δισεκατομμύρια», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
LIFO NEWSROOM