Παρέμβαση Μητσοτάκη για τις γυναικοκτονίες: «Να δώσουμε νόημα στον όρο»

Παρέμβαση Μητσοτάκη για τις γυναικοκτονίες: «Να δώσουμε νόημα στον όρο» Facebook Twitter
Φωτ: EUROKINISSI
0

Παρέμβαση για τις γυναικοκτονίες έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή το μεγάλο αριθμό των δολοφονιών σε βάρος γυναικών το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σε άρθρο στην εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός ζήτησε, ήδη από τον τίτλο του κειμένου του, να «δώσουμε νόημα στον όρο "γυναικοκτονία"», επισημαίνοντας ότι οι γυναικοκτονίες μας αφορούν όλους, πολιτεία, φορείς και πολίτες και πως ο ίδιος «θα συνεχίσει να μάχεται για να εκριζωθούν αυτά τα εγκλήματα από την κοινωνία μας».

«Ο όρος γυναικοκτονίες είναι κοινωνικά και πολιτικά χρήσιμος», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «τη φροντίδα των αθώων γυναικών συνοδεύει η τιμωρία των ένοχων ανδρών».

«Τα 10 τελευταία χρόνια είχαμε 10 γυναικοκτονίες ετησίως. Και μέσα στο 2022 θρηνούμε, ήδη, 7 επιβεβαιωμένα περιστατικά με γυναίκες – θύματα. Πρόκειται, λοιπόν, για πρόβλημα παγκόσμιο, διαρκές και διαταξικό. Που η πανδημία επέτεινε σε όλες τις χώρες. Και το οποίο απαιτεί μόνιμη στρατηγική. Διεθνή ανταλλαγή εμπειρίας. Και ενιαία κοινωνική απάντηση. Μακριά από εύκολα συνθήματα, επιπόλαιες προσεγγίσεις και ανέξοδες κομματικές πατρωνίες», αναφέρει.

Όπως εξηγεί, χρησιμοποιεί τη λέξη «γυναικοκτονίες» για να προσδιορίσει «ακριβέστερα το είδος αυτών των εγκλημάτων – και όχι, προφανώς, για να τις ταξινομήσω νομικά. Γιατί τότε θα διαχώριζα την αξία της ανθρώπινης ζωής με μόνο κριτήριο το φύλο ή την ηλικία, υποτιμώντας άλλες, εξίσου απεχθείς πράξεις. Οπως την εξόντωση ενός μικρού παιδιού ή τον φόνο ενός ανήμπορου γέροντα. Αλλωστε, το όνομα ενός αδικήματος ούτε το αποτρέπει ούτε το τιμωρεί».

Απευθυνόμενος στους πολίτες καλεί να αναλάβουν επίσης δράση και καλεί τα κόμματα σε ένα γόνιμο διάλογο, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υιοθετήσει κάθε πρόταση ευθύνης. 

«Θεωρώ ότι πέρα από την ονοματοδοσία είναι αναγκαίο να τα απασχολήσει κυρίως η ουσία του προβλήματος. Στον δημόσιο διάλογο, λοιπόν, ας συμφωνήσουμε στον όρο "γυναικοκτονία", αφήνοντας τη Δικαιοσύνη να προσδιορίζει εκείνη το βάρος κάθε ανθρωποκτονίας. Και ας προσεγγίσουμε τις αιτίες της απειλής και τις συνθήκες που τη διαμορφώνουν. Θα ήταν γόνιμο να ακουστούν οι θέσεις όλων. Όμως ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα. Η κυβέρνηση κάνει ήδη πράξη τις δικές της. Μένει έτοιμη, ωστόσο, να υιοθετήσει κάθε άλλη πρόταση ευθύνης», δηλώνει.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ