Παππάς: Μακάρι να βρούμε λύση χωρίς το ΔΝΤ

Παππάς: Μακάρι να βρούμε λύση χωρίς το ΔΝΤ Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
3

Ως θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει ο Νίκος Παππάς την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, τονίζοντας πως «δείχνει πως ήρθε η ώρα της πολιτικής λύσης». Μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής», ο υπουργός Επικρατείας δηλώνει, μεταξύ άλλων, την αντίθεσή του στη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα.

Ειδικότερα, σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, απαντά πως «Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι το ΔΝΤ δεν θα έπρεπε να είναι στην Ευρώπη. Μακάρι να βρούμε λύση που δεν θα το περιέχει. Η Ευρώπη δεν το χρειάζεται, μπορεί να προχωρήσει χωρίς αυτό, τα λεφτά, αλλά κυρίως τη μονόπλευρη και καθόλου ευρωπαϊκή κοινωνική του ατζέντα».

Ακόμη, εκφράζει την πεποίθηση ότι «θα πετύχουμε συμφωνία με σεβασμό στους κανόνες, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή». Επισημαίνει πως «εμείς δεν ζητάμε απλώς συμφωνία, ζητάμε λύση. Για να υπάρξει συμφωνία, αυτή θα πρέπει να είναι επωφελής για τον λαό» και σημειώνει ότι η συμφωνία πρέπει να έχει τέτοια χαρακτηριστικά και διάρκεια που να δημιουργεί εμπιστοσύνη. Δεν μπορεί να αφορά μικρό διάστημα και δεν πρέπει να παρατείνει την αβεβαιότητα, προσθέτει.

Ερωτηθείς αν έχουν μείνει «κόκκινες γραμμές» και ποιες είναι, ο Ν. Παππάς απάντησε: «Οι "κόκκινες γραμμές" της κυβέρνησης είναι αυτές που έχουν αποκλείσει την προσπάθεια από θεσμικούς και μη παράγοντες, εκτός και εντός Ελλάδας, να διολισθήσουμε σε μια ειδεχθή για την κοινωνική πλειοψηφία συμφωνία. Η επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων η μη περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η αποδέσμευσή μας από την καταστροφική πολιτική λιτότητας, μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους ήταν και παραμένουν οι κόκκινες γραμμές μας».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ελληνικό σχέδιο για το χρέος, εξηγεί ότι αποσκοπεί στην εξόφληση των ελληνικών ομολόγων τα οποία διακατέχει η ΕΚΤ με αναχρηματοδότηση από τον ΜΧΣ, είτε μέσω εξαγοράς στο ύψος της πραγματικής αξίας είτε μέσω της επιστροφής στην Ελλάδα των κερδών και συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, περιλαμβάνει τον σχεδιασμό ως προς την αναδιάρθρωση του χρέους προς το ΔΝΤ, καθώς και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω ενός αναπτυξιακού προγράμματος για το διάστημα 2016-2021.

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Το ''ανώτατο πολιτικό επίπεδο'' κ. υπουργέ έχει δύο όψεις: η μία αυτή την οποία εντέχνως παρουσιάζετε, ότι δηλαδή θα μαζευτούν 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων για να μιλήσουν και να βρούνε λύση στα χάλια μας. Η δεύτερη άποψη όμως λέει ότι μπορεί να βρεις 27 απέναντί σου που θα σε πλακώσουν στις ''φάπες'' μπας και συνετιστείς, αυτό το ενδεχόμενο μήπως σας διαφεύγει;

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ