«Οι υπουργοί απέτυχαν»

«Οι υπουργοί απέτυχαν» Facebook Twitter
1

Αιφνίδια επίσκεψη πραγματοποίησε, σήμερα το πρωί, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στους χώρους αποβίβασης, καταγραφής και διαμονής μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο.

Πρώτη του διαπίστωση, «η ανυπαρξία οποιασδήποτε κυβερνητικής πολιτικής», αλλά και «η ανάγκη πληροφόρησης της κυβέρνησης ότι στα νησιά μας υπάρχουν πολλά Πεδία του Άρεως», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε σε δημοσιογράφους που κλήθηκαν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ όπου εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες ζουν σε σκηνές κάτω από άθλιες συνθήκες.

«Παρά τις μεμονωμένες φιλότιμες προσπάθειες λιμενικών, αστυνομικών, γιατρών, υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντών που δραστηριοποιούνται στο πλευρό των προσφύγων, στο νησί επικρατεί ένα χάος και τα προβλήματα μέρα με την ημέρα πολλαπλασιάζονται» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος στην περιοδεία του από νωρίς το πρωί συνοδευόταν από τον επικεφαλής του Τομέα Δικαιοσύνης του Ποταμιού Βασίλη Μαρκή.

«Δεν μπορεί στους χώρους στους οποίους καταγράφονται οι πρόσφυγες, να υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο τις μισές ημέρες της εβδομάδας. Δεν μπορεί να μην υπάρχει προσωπικό. Δεν μπορεί να μην έχουν να δώσουν νερό στους ανθρώπους που έρχονται» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και κάλεσε τον πρωθυπουργό «να ορίσει έναν επικεφαλής, ο οποίος θα αναλάβει να συντονίσει της ενέργειες του Λιμενικού, της Αστυνομίας, των υγειονομικών φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις δράσεις των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων». «Οι υπουργοί του απέτυχαν» είπε χαρακτηριστικά. Πρότεινε δε τη δημιουργία κέντρων στη Μυτιλήνη, τη Χίο και την Κω, που θα συντονίζουν όλες τις ενέργειες, αλλά και τη μετατροπή εγκαταλελειμμένων στρατιωτικών μονάδων ανά την Ελλάδα σε ανοικτά κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, με γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς και ανθρώπους που θα παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επισήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένει μια συγκεκριμένη πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να αποδεσμεύσει 500 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. «Πέντε μήνες τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένει την πρότασή μας για αυτά τα 500 εκατ. ευρώ. Κι απ' ό,τι πληροφορούμε, υπάρχει δυνατότητα, εάν αυτά τα λεφτά απορροφηθούν να υπάρξουν και άλλα λεφτά για την Ελλάδα» σημείωσε, επισημαίνοντας την ανάγκη «και η Ευρώπη να δείξει υπευθυνότητα και αλληλεγγύη».

Ο Βασίλης Μαρκής, από την πλευρά του, επισήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η τοπική κοινωνία κάνουν ό,τι μπορούν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αλλά είναι μόνες τους και ασυντόνιστες. Ο υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης του Ποταμιού επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξει -όπως στην Ιταλία- ένα συντονιστικό όργανο γιατί μόνο έτσι τα χρήματα που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στους πρόσφυγες.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

1 σχόλια
Περιμένουμε ακόμα να λυθεί το μεταναστευτικό πρόβλημα... Που είναι τα χαρτιά που θα έδιναν; Που είναι οι καταγγελίες του Δουβλίνου; Που είναι η αναγνώριση των προσφύγων;Μια ζωή πρώτοι στα λόγια.... μεγάλα λόγια, ωραία λόγια, παχιά λόγια, αλλά όταν ήλθε η ώρα να τα κάνουν πράξη αποδεικνύουν και το πόσο λίγοι (ανύπαρκτοι μάλλον) είναι και το τι αρλούμπες έλεγαν τόσο καιρό.Φυσικά η απάντηση θα είναι "περιμένετε, είναι νωρίς ακόμα"Εγώ περιμένω... οι κάτοικοι των νησιών και οι ίδιοι μετανάστες μπορούν να περιμένουν;