Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την ένταξη του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών - Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την ένταξη του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών - Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ Facebook Twitter
0

Τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων αναφορικά με φερόμενη εισδοχή του ψευδοκράτους με το καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό τουρκοφώνων κρατών, καταδικάζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, διαμηνύει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 και 550.

Επί της ουσίας του ζητήματος έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Περαιτέρω, το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει πως η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή και αταλάντευτη και καθιστά σαφές ότι «στηρίζουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού που θα βασίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία».

Σημειώνεται πως σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε, στο πλαίσιο της 9ης Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στην Σαμαρκάνδη, πως το ψευδοκράτος εντάχθηκε ως παρατηρητής στον οργανισμό.

«Σύμφωνα με το δίκαιο αδελφοσύνης, αποδεχτήκαμε ως παρατηρητή στον Οργανισμό μας (των τουρκόφωνων κρατών ) την ‘ΤΔΒΚ’. Δείξαμε στα αδέλφια μας, οι οποίοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου, ότι δεν είναι μόνοι, συμβάλλοντας παράλληλα στην διαδικασία επίλυσης. Θέλω να ευχαριστήσω τον καθένα ξεχωριστά, εσάς τα αξιότιμα αδέλφια μου, για την αλληλεγγύη» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

«Είμαστε πάντα δίπλα στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου παντού», έγραψε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Twitter, συνεχίζοντας την πάγια τακτική της Άγκυρας σε σχέση με το καθεστώς που επικρατεί στο νησί μετά την τουρκική εισβολή.

Τι είναι ο Οργανισμός Τουρκογενών Κρατών

Ο Οργανισμός Τουρκογενών Κρατών (Türk Devletleri Teşkilatı), που παλαιότερα ονομαζόταν Τουρκικό Συμβούλιο ή Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκόφωνων Κρατών (Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi), είναι διακυβερνητικός οργανισμός του οποίου ο πρωταρχικός στόχος είναι η προώθηση της συνολικής συνεργασίας μεταξύ των τουρκόφωνων κρατών: Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιζία, Τουρκία και Ουζμπεκιστάν.

Προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ το 2006, και ιδρύθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2009, στο Ναχιτσεβάν.

Η Γενική Γραμματεία του οργανισμού βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Το Τουρκμενιστάν είναι επί του παρόντος κράτος παρατηρητής. Ωστόσο, λόγω της τουρκογενούς δομής του, είναι πιθανό μελλοντικό πλήρες μέλος του συμβουλίου.
 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ