Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στις ΗΠΑ.

 

Μετά τη συνάντηση ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε: «Το θέμα είναι λήξαν. Αυτό που προέχει είναι η ενότητα του Ελληνισμού, η άρρηκτη σχέση της Ελλάδας με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και οι στενές σχέσεις της αρχιεπισκοπής με το ποίμνιό της».

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είχε επίσης σύντομη συνομιλία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, δρ. Αλβέρτο Μπουρλά παρουσία του κ. Μητσοτάκη.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής οριστικοποιήθηκε έπειτα από τη συγγνώμη που ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος για την παρουσία του στα εγκαίνια του "Σπιτιού της Τουρκίας" παρουσία του ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Ειδικότερα, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εξέφρασε τη λύπη του για την οδύνη που προκάλεσε σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς με την παρουσία του στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, και ο ίδιος έχει βιώσει τις «φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού» κι ως εκ τούτου, η παρουσία του στην εκδήλωση «δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας».

 

Σημειώνεται ότι σε λίγη ώρα θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.