Μοσκοβισί: Υπάρχει ανησυχία για ενδεχόμενο Grexit

Μοσκοβισί: Υπάρχει ανησυχία για ενδεχόμενο Grexit Facebook Twitter
4

Για ανησυχία όσον αφορά τη πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, έκανε λόγο ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στο iTele, επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο».

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, σε ερώτηση αν η υπόθεση ενός Grexit, που επανέρχεται τελευταία, είναι μία πραγματική απειλή, ο Μοσκοβισί τόνισε ότι «είναι αληθές ότι υπάρχει ανησυχία γιατί δεν έχουμε καταφέρει να διαπραγματευθούμε, με την ελληνική κυβέρνηση, μεταρρυθμίσεις που να είναι αξιόπιστες σε οικονομικό, κοινωνικό και χρηματοδοτικό επίπεδο, ώστε να υπάρχουν εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Αυτό που λέω σήμερα το πρωί είναι ότι πρέπει να καταλήξουμε».

Επανέλαβε ότι εύχεται απόλυτα να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. «Το εύχομαι για την Ελλάδα, για τους Έλληνες και για την Ευρώπη. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να παράγει τις μεταρρυθμίσεις που της ζητάμε, να βάλει στο τραπέζι ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα είναι φιλόδοξο, αξιόπιστο και δίκαιο» υπογράμμισε.

Ακόμα, εμφανίστηκε επικριτικός ως προς τους πολύ αργούς ρυθμούς προόδου τονίζοντας ότι «εργαζόμαστε μαζί, αλλά προοδεύουμε πολύ αργά, δεν πάμε αρκετά γρήγορα, δεν πάμε αρκετά μακριά, ενώ στο μεταξύ οι χρηματοδοτικές ανάγκες συνεχίζουν να αυξάνονται και οι πηγές χρηματοδότησης είναι ανεπαρκείς. Οπότε, τώρα λέω "προσοχή". Υπάρχει αίσθηση του επείγοντος. Πρέπει να προχωρήσουμε δυνατά, πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα και ζητώ από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, σε ερώτηση εάν έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την Ελλάδα και εάν υπάρχουν συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες και κάποιο σχέδιο Β', ο Ευρωπαίος επίτροπος απάντησε: «Δεν έχω στο μυαλό μου κάποιο χρονόμετρο, δεν ορίζω προθεσμίες αλλά λέω ότι πάμε πολύ αργά. (...) Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, για παράδειγμα, υπάρχει αποπληρωμή που πρέπει να γίνει στις 12 Μαΐου, υπάρχουν και άλλες και αυτό το γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση. Συνάντησα τον Έλληνα υπουργό, κ. Βαρουφάκη, στην Ουάσινγκτον. Του είπα ότι πρέπει απολύτως τώρα να θέσει στο τραπέζι τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Είναι απολύτως απαραίτητο. Αφορά την αξιοπιστία της Ευρώπης και της Ελλάδας, για μία σοβαρή κυβέρνηση στη χώρα».

«Δεν έχω πλάνο Β', έχω μόνο πλάνο Α' και αυτό έχει την Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη. Για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορούμε να αμφιταλαντευόμαστε (...) διαφορετικά, θα πρέπει να διαχειριστούμε ένα ζήτημα και εγώ επιθυμώ να το κάνουμε με θετικό τρόπο. Και πάλι λέω ότι δεν βρίσκομαι σε σχέδιο Β'. Γιατί αυτό θα σήμαινε ότι δεν πιστεύω στο σχέδιο Α'. Εγώ βάζω όλη μου την ενέργεια για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ» κατέληξε.

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Λειψυδρία: Αλλάζει ριζικά το μοντέλο διαχείρησης υδάτων στη χώρα - Οι 5 βασικοί άξονες

Στη 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στον κίνδυνο λειψυδρίας - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό
LIFO NEWSROOM
Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

Πολιτική / Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

«Οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Μήνυμα του πρωθυπουργού για τη συμπλήρωση 51 ετών από την τουρκική εισβολή – Σαφές κάλεσμα για πρόοδο στις διακοινοτικές συνομιλίες, στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα
LIFO NEWSROOM
Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ