Η σκληρή στάση της Φινλανδίας απέναντι στα προγράμματα διάσωσης των χωρών της ευρωζώνης, μπορεί να γίνει ακόμη σκληρότερη μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής, γεγονός που θα αποτελέσει ένα ακόμα πλήγμα σε βάρος της Ελλάδας καθώς προσπαθεί να αποτρέψει μία χρεοκοπία, γράφει το CNBC.

 

Το Κεντρώο Κόμμα, με επικεφαλής τον Γιούχα Σιπίλα, ήταν αυτό που επικράτησε στις φινλανδικές βουλευτικές εκλογές. Το φιλελεύθερο αυτό κόμμα πιθανόν να χρειαστεί την υποστήριξη του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος των Φινλανδών για τον σχηματισμό κυβέρνησης - μία εξέλιξη που σύμφωνα με αναλυτές θα αυξήσει τους κινδύνους για το μέλλον της ζώνης του ευρώ. Το Κόμμα των Φινλανδών τάσσεται εναντίον των προγραμμάτων διάσωσης και θέλει να διώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη, σημείωνει το CNBC.

 

«Η Φινλανδία βρισκόταν ακόμα και πριν τις χθεσινές εκλογές στο στρατόπεδο των αντιπάλων των προγραμμάτων διάσωσης και είναι τώρα πιθανό να κρατήσει μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα», δηλώνει ο αναλυτής Νίκολας Σπίρο, διευθύνων σύμβουλος στο Spiro Sovereign Strategy.

 

Αν και η Φινλανδία έχει μια έκταση πάνω από 300.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ο πληθυσμός της είναι σχετικά μικρός, περίπου 5,4 εκατομμύρια, σε σύγκριση με 80,6 εκατομμύρια στη Γερμανία, 66 εκατομμύρια στη Γαλλία και 11 εκατομμύρια στην Ελλάδα.

 

Σύμφωνα με τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό YLE στη Φινλανδία, το Κεντρώο Κόμμα έχει λάβει 49 έδρες από τις 200 του φινλανδικού κοινοβουλίου, ενώ το Κόμμα των Φινλανδών 38, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων.

 

«Όταν πρόκειται για την κοινοβουλευτική έγκριση ενός ακόμη προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα -με την προϋπόθεση ότι η Αθήνα και οι πιστωτές της μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία η οποία, προς το παρόν, φαίνεται πολύ απίθανη- η φινλανδική Βουλή πιθανόν να προκαλέσει περισσότερα εμπόδια από ό,τι η γερμανική, γεγονός που σημαίνει κάτι», προσθέτει ο Σπίρο.