Μοσκοβισί: Περιμένουμε από την Ελλάδα μέτρα για ΦΠΑ, συντάξεις, έλλειμμα - Δεν ζητάμε τρελά πράγματα

Μοσκοβισί: Περιμένουμε από την Ελλάδα μέτρα για ΦΠΑ, συντάξεις, έλλειμμα - Δεν ζητάμε τρελά πράγματα Facebook Twitter
2

Κάθε άλλο παρά «τρελές» είναι οι απαιτήσεις των θεσμών από την Ελλάδα, τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, σύμφωνα με το Bloomberg. Τόνισε ότι η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι «δύσκολη», αλλά θα έχει στόχο να υπάρξει κίνηση προς τα εμπρός, προσθέτοντας ότι θα συζητηθούν τα επίμαχα ζητήματα των συντελεστών ΦΠΑ, των συντάξεων και του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Μοσκοβισί, μιλώντας στον βελγικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ανέφερε πως «περιμένουμε συγκεκριμένα μέτρα στα τρία αυτά σημεία. Δεν ζητάμε τρελά πράγματα».  Ωστόσο, είπε, υπάρχει ανάγκη για ένα ανθρωπιστικό πρόγραμμα, «αλλά θα πρέπει να υπάρχει και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, επειδή ζούμε σε μία παγκόσμια οικονομία της αγοράς και η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να παραμένει στο περιθώριο».

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, δηλώνοντας πως «ο χρόνος που απομένει ως τις 30 Ιουνίου που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα είναι λίγος» και «η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο», σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΠΕ.

Ο επίτροπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτή μια συμφωνία, αν υπάρξει πολιτική βούληση από ελληνικής πλευράς και αν η Ελλάδα κάνει μια τελική προσπάθεια για να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις. Τόνισε, επίσης, ότι η πρόταση που υπέβαλαν οι θεσμοί στις ελληνικές αρχές, αποτελεί «καλή βάση για συμφωνία», σημειώνοντας ότι είναι μια «λογική», «ρεαλιστική» και «κοστολογημένη» πρόταση.

«Είναι λάθος να παρουσιάζει κανείς την Επιτροπή ως κάποιον που προσπαθεί να επιβάλει λιτότητα στην Ελλάδα», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι οι θεσμοί έχουν επιδείξει σημαντική ευελιξία, ειδικότερα όσον αφορά τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Όσον αφορά μέτρα, όπως ο ΦΠΑ στα φάρμακα και το ηλεκτρικό, αλλά και οι μικρές συντάξεις, ο επίτροπος Οικονομίας, τόνισε ότι οι θεσμοί είναι έτοιμοι να συζητήσουν εναλλακτικά μέτρα που δεν θα πλήττουν τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού της Ελλάδας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ελληνική πλευρά δεν αρκεί να λέει μόνο τι δεν θέλει να κάνει, «αλλά να μας πει και τι θέλει να κάνει».

Όσον αφορά το αυριανό Eurogroup, εκτίμησε ότι αν και δεν αναμένονται αποτελέσματα, θα είναι «χρήσιμο». Σημείωσε, ακόμη, ότι αύριο οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, ώστε να δώσουν κάποιες κατευθύνσεις για τη συνέχιση των εργασιών.

Καταλήγοντας, συνέστησε «ψυχραιμία» και «πολιτική βούληση», προκειμένου να καταφέρουν η Ελλάδα και οι θεσμοί να συμφωνήσουν σε μια λίστα μεταρρυθμίσεων που θα διέπεται από «πνεύμα δικαιοσύνης». Υπογράμμισε, τέλος, ότι το μόνο σενάριο πάνω στο οποίο εργάζονται όλοι είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, το καλύτερο σενάριο με διαφορά, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ευρωζώνη, είναι να ολοκληρωθεί επιτυχώς το ελληνικό πρόγραμμα. Ο Ντομπρόβσκις αναγνώρισε ότι δεδομένου ότι το παρόν πρόγραμμα λήγει στα τέλη του μήνα, κάποια κράτη-μέλη είναι νευρικά, τόνισε όμως ότι κανείς δεν συζητά λιγότερο ευνοϊκά σενάρια.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM
Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Πολιτική / Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να τεθεί σε αναστολή και ο ιατροδικαστής που υπέγραψε τις τρεις εκθέσεις για τα βρέφη που δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Πολιτική / Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Ο νέος υπουργός επιτίθεται στους μετανάστες με χυδαία ρητορική λέγοντας πως στις δομές «τρώνε 3 φορές κρέας και μία ψάρι» και πως «δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Πολιτική / Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε πως «η Ελλάδα θα μεριμνήσει ώστε να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές» και υπογράμμισε ότι η επιτήρηση θα ενταθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Πολιτική / Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, μετέβη στη Λιβύη για διαβουλεύσεις με τις πλευρές των Ντμπέιμπα και Χαφτάρ
LIFO NEWSROOM
Νίκος Χριστοδουλάκης: «Υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο που αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

LiFO politics / Νίκος Χριστοδουλάκης: «Ένα οργανωμένο δίκτυο αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει τη δική του ερμηνεία και εκτιμά ότι η κρίση «δεν μας έκανε σοφότερους, αλλά χειρότερους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

Πολιτική / Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

«Eκδόθηκαν οι πρώτες αρνητικές αποφάσεις για αιτούντες προερχόμενους από τη Συρία, αφού συνεκτιμήθηκε ο λόγος της φυγής τους σε συνδυασμό με τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά» δήλωσε ο υπουργός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM