ΣTA PODCAST THΣ LIFO

Μοσκοβισί: Περιμένουμε από την Ελλάδα μέτρα για ΦΠΑ, συντάξεις, έλλειμμα - Δεν ζητάμε τρελά πράγματα

Μοσκοβισί: Περιμένουμε από την Ελλάδα μέτρα για ΦΠΑ, συντάξεις, έλλειμμα - Δεν ζητάμε τρελά πράγματα Facebook Twitter
2

Κάθε άλλο παρά «τρελές» είναι οι απαιτήσεις των θεσμών από την Ελλάδα, τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, σύμφωνα με το Bloomberg. Τόνισε ότι η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι «δύσκολη», αλλά θα έχει στόχο να υπάρξει κίνηση προς τα εμπρός, προσθέτοντας ότι θα συζητηθούν τα επίμαχα ζητήματα των συντελεστών ΦΠΑ, των συντάξεων και του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Μοσκοβισί, μιλώντας στον βελγικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ανέφερε πως «περιμένουμε συγκεκριμένα μέτρα στα τρία αυτά σημεία. Δεν ζητάμε τρελά πράγματα».  Ωστόσο, είπε, υπάρχει ανάγκη για ένα ανθρωπιστικό πρόγραμμα, «αλλά θα πρέπει να υπάρχει και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, επειδή ζούμε σε μία παγκόσμια οικονομία της αγοράς και η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να παραμένει στο περιθώριο».

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, δηλώνοντας πως «ο χρόνος που απομένει ως τις 30 Ιουνίου που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα είναι λίγος» και «η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο», σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΠΕ.

Ο επίτροπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτή μια συμφωνία, αν υπάρξει πολιτική βούληση από ελληνικής πλευράς και αν η Ελλάδα κάνει μια τελική προσπάθεια για να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις. Τόνισε, επίσης, ότι η πρόταση που υπέβαλαν οι θεσμοί στις ελληνικές αρχές, αποτελεί «καλή βάση για συμφωνία», σημειώνοντας ότι είναι μια «λογική», «ρεαλιστική» και «κοστολογημένη» πρόταση.

«Είναι λάθος να παρουσιάζει κανείς την Επιτροπή ως κάποιον που προσπαθεί να επιβάλει λιτότητα στην Ελλάδα», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι οι θεσμοί έχουν επιδείξει σημαντική ευελιξία, ειδικότερα όσον αφορά τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Όσον αφορά μέτρα, όπως ο ΦΠΑ στα φάρμακα και το ηλεκτρικό, αλλά και οι μικρές συντάξεις, ο επίτροπος Οικονομίας, τόνισε ότι οι θεσμοί είναι έτοιμοι να συζητήσουν εναλλακτικά μέτρα που δεν θα πλήττουν τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού της Ελλάδας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ελληνική πλευρά δεν αρκεί να λέει μόνο τι δεν θέλει να κάνει, «αλλά να μας πει και τι θέλει να κάνει».

Όσον αφορά το αυριανό Eurogroup, εκτίμησε ότι αν και δεν αναμένονται αποτελέσματα, θα είναι «χρήσιμο». Σημείωσε, ακόμη, ότι αύριο οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, ώστε να δώσουν κάποιες κατευθύνσεις για τη συνέχιση των εργασιών.

Καταλήγοντας, συνέστησε «ψυχραιμία» και «πολιτική βούληση», προκειμένου να καταφέρουν η Ελλάδα και οι θεσμοί να συμφωνήσουν σε μια λίστα μεταρρυθμίσεων που θα διέπεται από «πνεύμα δικαιοσύνης». Υπογράμμισε, τέλος, ότι το μόνο σενάριο πάνω στο οποίο εργάζονται όλοι είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, το καλύτερο σενάριο με διαφορά, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ευρωζώνη, είναι να ολοκληρωθεί επιτυχώς το ελληνικό πρόγραμμα. Ο Ντομπρόβσκις αναγνώρισε ότι δεδομένου ότι το παρόν πρόγραμμα λήγει στα τέλη του μήνα, κάποια κράτη-μέλη είναι νευρικά, τόνισε όμως ότι κανείς δεν συζητά λιγότερο ευνοϊκά σενάρια.

2

ΣTA PODCAST THΣ LIFO

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ