Μητσοτάκης σε Μέτσολα: Προτεραιότητα το μεταναστευτικό- Να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του

Μητσοτάκης: Δεν προστατεύουμε μόνο τα ευρωπαϊκά σύνορα, σώζουμε και ανθρώπινες ζωές Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Το μεταναστευτικό είναι προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη σε κοινές δηλώσεις με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Δεσμευόμαστε να προσφέρουμε βιώσιμη ανάπτυξη και να ενισχύσουμε τη θέση μας στην ΕΕ. Είναι καλό να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτός ο κύκλος πόνου έχει κλείσει στην Ελλάδα. Ακολουθούμε και εμείς τις ευρωπαϊκές εξελίξεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικά με το προσφυγικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι είχαμε το τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου ενώ υπήρχε η υπηρεσιακή κυβέρνηση και προσπαθούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς τι έγινε. «Όλοι στην Ελλάδα αισθάνονται τεράστια θλίψη για τον θάνατο αυτών των ανθρώπων. Ήταν ένα πλοίο γεμάτο ανθρώπους που έλαβαν ψεύτικες υποσχέσεις για ασφαλές ταξίδι. Ο κίνδυνος ήταν τεράστιος, η μόνη εναλλακτική είναι να σπάσουμε τον κύκλο και να χτυπήσουμε τη ρίζα του προβλήματος με τα πλοία που φεύγουν από τη Νότια Μεσόγειο και ριψοκινδυνεύουν ζωές». Να σημειωθεί πως το προσφυγικό ζήτημα συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα των θεμάτων, τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σε σχέση με το προσφυγικό, πρόσθεσε ως «η ελληνική ακτοφυλακή έχει σώσει χιλιάδες ζωές, αλλά η προτεραιότητα είναι όχι μόνο να προστατεύσουμε τα σύνορα, αλλά και να συνδράμουμε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο. Το θεωρούμε μεγάλη προτεραιότητα, από το 2019 καταφέραμε να μειώσουμε τις ροές κατά 90%, η συνεργασία με τις χώρες διαμεταφοράς είναι πολύ σημαντική και χρειαζόμαστε συνεργασία και με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Είμαστε χαρούμενοι για πρόοδο που έχει σημειωθεί στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου, χρειαζόμαστε λύση ευρωπαϊκή. Η προστασία των συνόρων είναι μόνο ένα κομμάτι, θα πρέπει να μιλήσουμε για τις επιστροφές και να δείξουμε τον δρόμο για όσους χρειάζεται να επιστρέψουν».

Από την πλευρά της, η Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε πως «κανένα παιδί δεν θα πρέπει να πεθαίνει στη θάλασσα. Τα κράτη-μέλη δεν μπορούν από μόνα τους να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις. Θέλουμε να φθάσουμε σε μια συμφωνία για το μεταναστευτικό πριν τις ευρωεκλογές. Θα είναι ισχυρό πλαίσιο με σκοπό την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων. Έχοντας κατά νου την πρόσφατη τραγωδία, θα πρέπει να εστιάσουμε στο να αντιμετωπίζουμε τους διακινητές».

Όταν ρωτήθηκε τι σημαίνει η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελλάδα για τις ευρωπαϊκές εκλογές, απάντησε πως «οι Έλληνες αποφάσισαν για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στην Ευρώπη. Θα εκλέξουμε Ευρωπαίους ηγέτες που έχουν σαφές όραμα για την Ευρώπη και δεσμεύονται για τις ευρωπαϊκές αξίες και πραγματικά στέκομαι δίπλα σε έναν τέτοιον άνθρωπο».

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε μέρος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου συζητήθηκαν ζητήματα που συνδέονται με τη μετανάστευση και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν αποκλείονται νέες διασπάσεις στα κόμματα»

LiFO politics / «Δεν αποκλείονται νέες διασπάσεις στα κόμματα»

Ο πολιτικός αναλυτής και διευθυντής ερευνών της OpinionPoll Ζαχαρίας Ζούπης συζητά με τη Βασιλική Σιούτη τα μηνύματα των Ευρωεκλογών και εξηγεί πως αν τα κόμματα δεν τα λάβουν σοβαρά υπόψιν, θα τα βρουν μπροστά τους ως γενικευμένη κρίση πολιτικής εκπροσώπησης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ