Τις 18 περιοχές στην Αττική που βρίσκονται σε αυξημένη επικινδυνότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας υπό την προεδρία του, ενώ σημείωσε ότι μεγάλος όγκος κομμένων δέντρων εξακολουθούν να μην έχουν καθαριστεί.

 

«Καθώς το κλίμα αλλάζει συμπεριφορά οφείλουμε και εμείς να αλλάξουμε τη δική μας. Δεν γίνεται να έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος και να υπάρχει αγρότης ο οποίος καίει τα κλαδιά του μέσα σε χωράφι. Δήμοι και αγροτικοί σύλλογοι πρέπει να ξεκινήσουν μία εκστρατεία ενημέρωσης», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης και 11 Δήμαρχοι της Αττικής στους οποίους υπάγονται 18 περιοχές που έχουν χαρακτηριστικά επικινδυνότητας. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι «έχουμε μπροστά μας ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι» και τόνισε ότι «η Αττική προφανώς είναι στο επίκεντρο της προσοχής μας και διότι είναι η Αττική και διότι έχουμε να διαχειριστούμε τις πληγές της «Μήδειας» ως προς τον μεγάλο όγκο κομμένων δέντρων τα οποία εξακολουθούν να μην έχουν καθαριστεί».

 

Τόνισε επίσης απευθυνόμενος κυρίως στους αξιωματούχους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πως είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Πολιτική Προστασία πια έχει εντοπίσει 18 περιοχές σε 11 Δήμους που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, «εκεί δηλαδή που συνυπάρχει αστικός ιστός με δάσος ή και δασική έκταση» όπως είπε, και πρόσθεσε: «Και χρειαζόμαστε ειδικά επιχειρησιακά σχέδια και για τις 18 αυτές περιοχές, τα οποία αντιλαμβάνομαι ότι έχουν εκπονηθεί. Προφανώς το πρώτο μας και το κύριό μας μέλημα, πάντα, θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας».

 

«Έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία σε επίπεδο κεντρικού κρατικού μηχανισμού και σε επίπεδο Πυροσβεστικής και πιστεύω ότι η συνεργασία μας και φέτος θα είναι άψογη, έτσι ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο -τουλάχιστον στην Αττική- τον αντίκτυπο οποιασδήποτε πυρκαγιάς μπορεί να χρειαστεί να διαχειριστούμε», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, και επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας κεντρικού κρατικού μηχανισμού, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτών προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τις πυρκαγιές.

 

Από την πλευρά του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είπε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια έχει συμβεί κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τη διαχείριση των κρίσεων στην Ελλάδα», αναφερόμενος στην αναβάθμιση των υποδομών και των δυνατοτήτων του όλου μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας.

 

Οι 18 περιοχές στις οποίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας

 

1. Κάτω Ποσειδωνία - Δήμος Λαυρεωτικής

2. Διόνυσος Κερατέας - Δήμος Λαυρεωτικής

3. Αυλάκι - Δήμος Μαρκοπούλου

4. Χαμολιά - Δήμος Μαρκοπούλου

5. Αγία Κυριακή - Αγία Τριάδα - Δήμος Σπάτων/Αρτέμιδας και Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου

6. Καλλιτεχνούπολη - Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου

7. Διώνη - Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου

8. 'Αγιος Ανδρέας - Δήμος Μαραθώνα

9. Σχινιάς - Δικαστικά - Δήμος Μαραθώνα

10. Δροσιά - Διόνυσος - Εκάλη - Δήμος Διονύσου και Δήμος Κηφισιάς

11. Πανόραμα Αγίων Αποστόλων - Δήμος Ωρωπού

12. Βλαστός Καλάμου - Δήμος Ωρωπού

13. Ιπποκράτειος Πολιτεία - Δήμος Ωρωπού

14. Θρακομακεδόνες - Δήμος Αχαρνών

15. Αγία Σωτηρία, Οικισμός ΤΙΤΑΝ - Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας

16. 'Αγιος Νεκτάριος Βιλίων - Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας

17. Πόρτο Γερμενό - Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας

18. Περιστέρια - Δήμος Σαλαμίνας