Δέσμη νέων μέτρων στήριξης της εστίασης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με επαγγελματίες του κλάδου.

 

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός:

- Διατηρείται και για τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τα καταστήματά

- Το μισθολογικό κόστος θα παραμείνει μηδενικό και οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα συνεχίσουν να αποζημιώνονται

- Διατηρείται ο μειωμένος Φ.Π.Α. σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021 (που θα επεκταθεί και στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο ως και το Δεκέμβριο)

- Το κράτος θα καλύψει πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη».

 

Κατά τον πρωθυπουργό, η εστίαση το 2019 έκανε συνολικά τζίρο 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά έπεσε στα 4,2 δισεκατομμύρια το 2020 καταγράφοντας μείωση 35%.

 

«Δαπανήσαμε, σχεδόν, 2 δισεκατομμύρια για την εστίαση, για την ακρίβεια 1,93 δισ [...] Ένα κλασικό εστιατόριο με μηνιαίο τζίρο γύρω στα 13.000 ευρώ και με εννέα υπαλλήλους από τους οποίους οι πέντε μπήκαν για κάποιο διάστημα στην αναστολή, ενισχύθηκε συνολικά με 42.000 ευρώ, περίπου 20.000 από την επιστρεπτέα προκαταβολή, 15.000 ως μέση αποζημίωση των εργαζόμενων, άλλα 8.200 ευρώ για την κάλυψη των εισφορών. Ένα μικρό κατάστημα με σουβλάκια ή σάντουιτς με τρεις εργαζόμενους, με τζίρο 4.685 ευρώ έλαβε συνολική ενίσχυση 14.929 ευρώ». 

 

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πως οι μειώσεις φόρων και εισφορών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι μόνιμες μειώσεις φόρων. «Δεν θα επιστρέψουμε μετά την πανδημία σε αυξημένο φόρο εισοδήματος ούτε πρόκειται να αυξηθούν και πάλι οι εργοδοτικές εισφορές [...] όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μία κρίση που έρχεται μία φορά τα 100 χρόνια, γι' αυτό μιλάμε σήμερα, μία συρρίκνωση του Α.Ε.Π. παντού στην Ευρώπη της τάξεως του 9 με 10%, όλοι θα βγούμε λίγο λαβωμένοι. Το ερώτημα είναι να επιμερίσουμε δίκαια το κόστος της κρίσης»

 

Στη συζήτηση συμμετείχαν ιδιοκτήτες εστιατορίων από την Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα. Ανάμεσά τους, ο διακεκριμένος Έλληνας Chef Λευτέρης Λαζάρου, εστίασε, μεταξύ άλλων, στη μείωση του Φ.Π.Α., που όπως είπε, αφορά και τις ξενοδοχειακές μονάδες.

 

«Όταν θα βγούμε από τη μεγάλη κρίση, θα βγει και η Ευρώπη ταυτόχρονα και η Ιταλία και η Ισπανία και η Γαλλία κι αν πάνε καλά και οι συζητήσεις μας με την Τουρκία, θα χτυπήσουν και εκείνοι πολύ χαμηλά πακέτα. Εκεί πρέπει να είμαστε λίγο ανταγωνιστικοί για να φέρουμε το προϊόν στη χώρα μας [...] Εκεί θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο ένας ενιαίος Φ.Π.Α., για να μπορέσει να λειτουργήσει και ο πρωτογενής τομέας και με εμάς και με τον τουρισμό. Θεωρώ ότι θα ήταν απαραίτητη προϋπόθεση να δούμε την επιστρεπτέα προκαταβολή 1, 2, 3 αν υπάρχει εκεί κάποια μείωση και κάποια πρόβλεψη για να βοηθηθούν όλες οι επιχειρήσεις με μία ανάσα και με μία ρευστότητα.»

 

Παράλληλα πρότεινε στοχευμένο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την εστίαση. «Νομίζω ότι είναι ένα σημαντικό κομμάτι που πρέπει οπωσδήποτε να το λάβουμε υπόψη μας».

 

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε πως ο κλάδος της εστίασης είναι ένας από τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που πλήττονται περισσότερο. «Μαζί με τον Τουρισμό είναι οι δύο πιο σημαντικά πληττόμενοι κλάδοι στο σύνολό τους.»

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε πως υπάρχει συζήτηση με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς για ένα ΕΣΠΑ επικεντρωμένο στην εστίαση. 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr