Μητσοτάκης: Η Τουρκία ν΄αφήσει τις πύρινες λέξεις, Ευρώπη και ΝΑΤΟ είναι απέναντί της

Μητσοτάκης: Facebook Twitter
Φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
0

Μήνυμα για τη συνεχώς κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει το Μέγαρο Μαξίμου.

«Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ, τόσο για τις "κόκκινες γραμμές της", όσο και για τη φιλική της διάθεση απέναντι στον τουρκικό λαό» σημείωσε, αρχικά.  

«Η άλλη όχθη μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές της. Σε αυτό το γαϊτανάκι, όμως, έχει μείνει μόνη. Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας» επεσήμανε, στη συνέχεια. 

«Εδώ τα πολλά λόγια είναι πράγματι φτώχεια -όπως λέει  και η παροιμία- και ίσως είναι καιρός να ασχοληθούν με αυτήν τη φτώχεια και όσοι λένε πολλά. Αντί για τις πύρινες λέξεις να επιλέξουν επιτέλους τις δημιουργικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου. Απέναντί τους, άλλωστε, δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ» κατέληξε όσον αφορά στην Άγκυρα. 

Οικονομία

Αναφερόμενος σε ζητήματα οικονομίας, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «καμία χώρα δεν είναι σε θέση να καλύψει ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας», αλλά αναφέρθηκε στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που «χρειάζονται στήριξη σημαντική».

«Δρομολογούνται ήδη τα πρώτα μέτρα που ανακοινώσαμε στη Θεσσαλονίκη: κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, αύξηση από τώρα με άμεση καταβολή του στεγαστικού επιδόματος των φοιτητών κατά 50% υπό προϋποθέσεις και κατά 100%. Μείωση συνολικά 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία, ως προς το πετρέλαιο κίνησης.  Είναι ένα μέρος μόνο της δέσμης των πρόσθετων 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανεβάζουν το ύψος των παρεμβάσεών μας  για το 2022 στα 13,2 δισεκατομμύρια» ανέφερε, στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η «αποτελεσματικότερη λύση στην ενεργειακή πρόκληση δεν μπορεί να υπάρξει εάν αυτή δεν είναι ευρωπαϊκή, πολυεπίπεδη και τολμηρή».

Φυσικό αέριο

Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, το οποίο η «Μόσχα συστηματικά και απροκάλυπτα μετατρέπει σε όπλο», εκτίμησε πως «μόνο η απεξάρτηση από αυτό θα ακυρώσει τον σχεδιασμό της να προκαλέσει κοινωνική και πολιτική αστάθεια στις χώρες της Δύσης. Γι’ αυτό και υποστήριξα πως η κρίση αυτή έχει, ναι, ένα πρόσκαιρο τίμημα, το οποίο όμως πρέπει να αναλάβουμε, ένα τίμημα το οποίο μπορεί να μας κοστίσει, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας λυγίσει»

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ