Μητσοτάκης: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά από σημαία Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση που έκανε στα social media, μετά την υπογραφή των σχετικών διαταγμάτων από τον Βλαντιμίρ Πούτιν

«Η Ρωσία υπονομεύει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα της Ουκρανίας για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία. Η Ελλάδα και η ΕΕ είναι σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας», επεσήμανε ακόμη ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του. 

Λίγο νωρίτερα και το υπουργείο Εξωτερικών είχε καταδικάσει την απόφαση της Ρωσίας να προσαρτήσει τέσσερις ουκρανικές περιοχές. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο υπογράμμισε πως πρόκειται για παράνομη απόφαση, που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, την οποία η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει. 

Σήμερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τα διατάγματα για την προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια. Η Μόσχα, διεμήνυσε ο Ρώσος πρόεδρος, θα υπερασπιστεί τα εδάφη της «με όλα τα μέσα». 

«Παράνομες προσαρτήσεις, άκυρες αποφάσεις»

Στην ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισύναψε και τη δήλωση με την οποία τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απορρίπτουν κατηγορηματικά και καταδικάζουν απερίφραστα την παράνομη προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών. 

«Δεν αναγνωρίζουμε και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουμε τα παράνομα "δημοψηφίσματα" στα οποία προχώρησε η Ρωσία ως πρόσχημα για αυτή την περαιτέρω παραβίαση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ούτε τα παραποιημένα και παράνομα αποτελέσματά τους. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτή τις παράνομες προσαρτήσεις. Αυτές οι αποφάσεις είναι άκυρες και δεν μπορούν να παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα. Η Κριμαία, η Χερσώνα, η Ζαπορίζια, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ είναι η Ουκρανία. Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να απορρίψουν κατηγορηματικά αυτήν την παράνομη προσάρτηση» σημειώνουν τα κράτη-μέλη», τονίζουν στη δήλωσή τους τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

«Είμαστε ακλόνητοι στην υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ουκρανία ασκεί το νόμιμο δικαίωμά της να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του εδάφους της και έχει το δικαίωμα να απελευθερώσει κατεχόμενα εδάφη εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Οι πυρηνικές απειλές που διατυπώνονται από το Κρεμλίνο, η στρατιωτική κινητοποίηση και η στρατηγική της αναζήτησης ψευδούς παρουσίασης του εδάφους της Ουκρανίας ως της Ρωσίας και του ισχυρισμού ότι ο πόλεμος μπορεί τώρα να διεξάγεται στο έδαφος της Ρωσίας δεν θα κλονίσουν την αποφασιστικότητά μας», ξεκαθαρίζουν. 

«Θα ενισχύσουμε τα περιοριστικά μέτρα μας για την αντιμετώπιση των παράνομων ενεργειών της Ρωσίας. Θα αυξήσουν περαιτέρω την πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον επιθετικό της πόλεμο», προειδοποιούν και συμπληρώνουν πως η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή οικονομική, στρατιωτική, κοινωνική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί. 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ